1 jaar na de Spelen

Exact 1 jaar geleden begonnen de Olympische Spelen van Athene. Het was vrijdag de 13de, en net zoals vele Grieken hield ik mijn hart vast. Zou het allemaal wel goed gaan? U moet weten dat ik verantwoordelijke was voor de resultaten van het boksen, de moderne vijfkamp en boogschieten. De laatste weken voor de aanvang van de Spelen had ik nog geen stroom in mijn kantoor in Goudi en was men nog aan het schilderen in Peristeri. Alleen het “Kalimarmaro” was klaar, maar dat staat er dan ook al een paar eeuwen.
Maar een trots gevoel welde op in Griekenland tijdens één van de mooiste openingsceremonies ooit! En mijn (en niet enkel de mijne) vrees was ongegrond: alles verliep perfect. Misschien zaten de goden boven op de Olympos er voor iets tussen?

1 jaar later is de trots en het enthousiasme bijna volledig verdwenen.

De meeste stadia liggen er verlaten bij, en zijn sinds een jaar niet meer gebruikt.
Met de Griekse economie gaat het niet goed: velen die voor de organisatie van de Olympische Spelen werkten, hebben nog steeds geen job (zoals ondergetekende). De Spelen hebben uiteindelijk 13 miljard euro gekost, wegens de vertragingen in de werkzaamheden (waardoor er moest worden gewerkt in de weekends), wegens de angst voor terroristische aanvallen (waardoor er heel veel werd gespendeerd aan beveiliging) en noem maar op.
Meteen na de Spelen werd een 4-delige DVD op de markt gebracht, voor 144 euro. Blijkbaar krijgt men ze ondertussen niet meer aan de straatstenen kwijt, want men vraagt er nu 50 euro voor.
Ook het enthousiasme op e-Bay is niet meer wat het was. In oktober 2004 boodt men nog 400 euro voor een Athens2004 uniform, en ook de pin’s gingen vlot van de hand. Ik heb hier zelf nog massa’s pin’s en uniformen van mijn voormalige werkgever waar ik eigenlijk niets meer mee doe.
Enkel de speciale 2 euro muntstukken die ik had verzameld, hebben nog waarde…

Is er dan niets goeds te melden? Uiteraard wel: het openbaar vervoer is flink uitgebreid en werkt bijna feilloos. Ook het wegennet is vernieuwd en uitgebreid. Het leven na de Spelen is makkelijker geworden dan voordien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *