De Dick Dale – Griekenland connectie

Het is komkommertijd en er is weinig beweging op de blog. Ook hier in Griekenland is het rustig. Elke dag hebben we zon, 35 graden, en gaan we zwemmen. Er valt dus weinig te zeggen. Dus heb ik besloten dat het tijd is voor een weetje.
Waar slaat de titel vandaag op? Wel, iedereen kent wellicht het nummer “Misirlou” waarmee de film Pulp Fiction opent. Het is het nummer waarmee Dick Dale surfmuziek op de kaart zette. Wat velen wellicht niet weten, is dat het een Grieks nummer is, geschreven door Nikolaos Roubanis rond 1930. U weet misschien dat Mis’r het Arabische woord is voor Egypte. Alexandrië kende een kleine 100 jaar geleden een grote Griekse gemeenschap en die mensen waren vertrouwd met de Arabische benaming van het land waarin ze woonden. Misirlou werd het Griekse woord voor een Egyptische. Het liedje is dus eigenlijk een ballade voor een Egyptisch meisje.
Ziezo, en dan kom ik nu weer van mijn katheder naar beneden en maak ik me klaar om iets koels te gaan drinken in de beach bar hier vlak bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *