Ultranationalisme

Het is misschien niet zo bekend, maar Griekenland heeft ook zijn extreem-rechtse groeperingen. De meeste bekende is Chrissi Avgi, de “gouden dageraad”. De organisatie gebruikt de meander als zijn symbool, en daarmee is de link gelegd naar de Griekse oudheid, waarop de organisatie zich baseert om aan te geven dat de Griekse beschaving de grootste is. Ironisch is het anders wel dat ze leden van de organisatie er net zo uit zien als Duitse skinheads en dat ze de nazi-groet brengen (ik kan me niet herinneren dat de oude Grieken die symboliek gebruikten).
Er bestaat een tamelijk extremistisch rechtse partij hier, LA.O.S, maar voor zover bekend, is die niet verwant met Chrissi Avgi. LA.O.S verdedigt de Griekse waarden en de orthodoxe godsdienst en heeft zowaar een zitje in het Europees Parlement verovert. Het is echter nauwelijks meer dan een 1-mans partij, en de stichter -George Karadzaferis- is een narcist die zijn eigen TV-zender heeft en zichzelf constant de hemel inprijst. Voor mij heeft de man een hoge amusementswaarde, maar weinig of geen politieke armslag.

Het is echter verontrustend dat men hier een “festival” gaat houden op 16-17-18 september, in het dorpje Meligala (letterlijk honing en melk). Het wordt Euro-Fest genoemd, en het is een samenkomst van extreem-nationalistische groeperingen (zeg maar neo-nazi’s) van over heel Europa. Op hun site kunt u zien waar het hen om te doen is. Racisme is strafbaar onder de Griekse wet, en de burgemeester van Meligala is niet opgezet met het festival. Misschien wordt Euro-Fest alsnog afgeblazen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *