Belastingontduiking

Slechts 1 ding houdt de Griek bezig dezer dagen: de prijs van de huisbrandolie. De regering heeft namelijk aangekondigd om de BTW op huisbrandolie op te trekken tot het niveau van de BTW op diesel. Dat zou de aankoopprijs van huisbrandolie verdubbelen!!!!

Wat drijft hen er toe om deze extreme maatregel te nemen? Het is algemeen geweten dat Grieken tot de grootste belastingsontduikers in de EU behoren. 1 voorbeeld: de voertuigen die op diesel rijden (vrachtvervoer en taxi’s voornamelijk, want in Athene is diesel niet toegelaten voor auto’s voor gewoon gebruik), gebruiken erg vaak de goedkoperen huisbrandolie. Behalve de gevolgen voor het milieu (kapotte katalysatoren, schadelijke stofdeeltjes in de uitlaatgassen) kost deze praktijk de Griekse schatkist 2 miljard euro per jaar.

Om dit misbruik tegen te gaan, gaan diesel en huisbrandolie nu evenveel kosten bij aankoop. En de bedoeling is dat de gezinnen de BTW op huisbrandolie terug gaan krijgen. Hoe en wanneer, dat weet men nog niet.

Mij lijkt het dat de regering impliciet toegeeft dat ze geen idee heeft hoe ze de fraude moet tegengaan. Nu moet een hele bevolking opdraaien voor de fouten van enkelen. Vele Griekse gezinnen hebben het nu al moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, en als de huisbrandolie in aankoop dubbel zo duur wordt, zal de situatie bijna onhoudbaar worden. Als er niet gauw een oplossing wordt gevonden, zullen veel mensen kou lijden deze winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *