Uitstap

Jongens, wat een uitstap gisteren! Ik was doodop, maar het loonde de moeite. We zijn met zijn vijven richting Kalavryta getrokken: een bergdorp in het noorden van de Peloponnesos, 70 km ten oosten van Patras. Prachtige natuur hebben ze daar, en deze tijd van het jaar hangen krieken als dikke rode knikkers aan de bomen. Aan de kant van de weg kun je ze kopen voor 2 euro per kilo, net als de overheerlijke tijm-, bloemen-, sparren- en vanillehoning.
Kalavryta heeft een bewogen geschiedenis: het stond mee aan de wieg van het begin van de Griekse opstand tegen de Turken in 1821, en in 1943 is het hele dorp uitgemoord door de nazi’s. In de buurt zijn heel wat bezienswaardigheden.

Zo is er het tandradtreintje dat op smalspoor rijdt dat naar verluidt is aangelegd door een Belgische maatschappij meer dan 100 jaar geleden. Zeer de moeite om het traject eens af te leggen. Wij lieten het treintje echter achter ons en via het ski-centrum (geen sneeuw meer deze tijd van het jaar) ging het richting Kastria, naar de  grot van de 13 meren (opgelet: trage site!). Helaas mag je daar geen foto’s nemen en dat is bijzonder jammer, want wat de natuur daar gecreëerd heeft, laat je sprakeloos achter. Niet zomaar gewone stalagmieten en stalagtieten; maar het lijkt op sommige plaatsen alsof de druppels hele gordijnen hebben gemaakt. In de winter zijn de 13 meren volledig gevuld met water: wij zagen er gisteren slechts 3. Naar het schijnt zijn er menselijke resten en botten van een nijlpaard gevonden, maar nu huizen er alleen nog vleermuizen.
Daarna ging het naar Planitero, een dorpje in het midden van platanen en klaterende bergbeekjes, dat bekend staat om zijn verse forel. En inderdaad, dit moet de lekkerste forel zijn geweest die ik ooit heb gegeten: vers uit het water gehaald en meteen op de grill!
En om de uitstap af te sluiten, zijn we op de terugweg nog een koffietje gaan drinken aan de oevers van het Tsivloe-meer, iets verderop.
Zoveel pracht op 1 dag: vandaag wordt het iets rustiger, want het is echt een aanval op je zintuigen. Eens te meer blijkt dat Griekenland zo veel te bieden heeft, dat 1 leven niet volstaat om het allemaal te zien, te voelen en te proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *