Terroristen?

Is Griekenland in de greep van nieuwe terroristenbewegingen? Het lijkt er wel op. De organisatie “Revolutionaire Strijd” heeft onlangs de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerkogelen van een jonge agent in Exarcheia een paar weken geleden. Ze hadden voordien ook al een (weliswaar mislukte) aanslag gepleegd op de Amerikaanse ambassade ongeveer 2 jaar geleden. Sinds de jonge Alexis Grigoropoulos op 6 december is gestorven door een politiekogel, is de situatie er niet beter op geworden.
Gisterochtend is er een aanval geweest op een politiekantoor in Korydallos, een voorstad van Athene, ten westen van de hoofdstad. Daarbij werden flink wat kogels afgeschoten op de agent die de wacht hield. Nadien gooiden de aanvallers een granaat, die niet ontplofte. De aanslag werd nadien opgeëist via een telefoon naar de krant “Ta Nea”. Er zou een CD, met daarop een verklaring, te vinden zijn op het graf van Alexis Grigoropoulos. Dat bleek inderdaad het geval te zijn en de organisatie achter de aanslag blijkt zich “Secte der Revolutionairen” (Σέχτα Επαναστάτων) te noemen. Ze waarschuwt voor bloedvergieten. Net zoals de “Revolutionaire Strijd” heeft deze organisatie het gemunt op de politie.
En vanochtend was er weer een aanslag, dit keer op het kantoor van onderminister van Binnenlandse Zaken Markoyiannakis. Deze man is ondertussen verantwoordelijk voor de politie en hij was het die de opdracht gaf om de protesterende Kretenzische boeren in Piraeus eergisteren de volle laag traangas te geven (de Kretenzische boeren zijn net iets stoerder dan de andere en men was echt wel bang voor hun protest). Nochtans had hij 2 weken geleden in Kreta op een feestje nog gezegd dat hij dat nooit zou doen. Zoals u wellicht kunt afleiden uit de naam, is Markoyiannakis ook een Kretenzer. De boeren hebben al gezworen dat het zijn beste dag niet zal zijn als hij nog een keer voet zet op zijn eiland.
En ziedaar: hij hoeft zelfs niet eens naar Kreta te gaan om problemen te krijgen. Er was vanochtend enkel materiële schade, maar de toon is natuurlijk wel gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *