Tram

Vandaag heb ik voor het eerst het meest omstreden openbaar vervoer van Athene gebruikt: de tram. 1 tramlijn verbindt Syntagma met Faliro, de kustgemeente voor Piraeus, de andere loopt alweer van Faliro tot de kustgemeente Glyfada en volgt een mooi traject langs de kust. Van bij het begin had de tram moeilijkheden: hij was maar net klaar voor de Olympische Spelen en werd in gebruik genomen zonder echte testritten. Klachten waren dat het allemaal veel te traag ging, dat het lawaaierig was, dat het verkeer er werd door gehinderd… De meeste reacties waren te wijten aan het feit dat het allemaal zo nieuw was (hoewel hier tot 1960 trams reden), en de meeste weerstand is inmiddels verdwenen.

Toch is de tram geen groot succes. Nog steeds heeft hij de reputatie van traag te zijn, en de andere  -meer vertrouwde- vervoersmiddelen brengen je ook ter plaatse. Men probeert de tram aantrekkelijk te maken met acties, gratis tickets, etc. En dat schijnt toch wel wat resultaat te hebben.

Vandaag had ik voor het eerst een reden om de tram te nemen: ik moest naar Nea Smyrni, een bijzonder drukke voorstad van Athene, en ik had absoluut geen zin om daar met de auto naartoe te gaan. En ik was bijzonder onder de indruk ben van de tram. Van Faliro tot Nea Smyrni in 15 minuten, dat kun je op bijna geen enkele andere manier! En in zeer comfortabele omstandigheden, met een zalige airco! Ik merk wel dat de oudere mensen problemen hebben om een ticket te kopen. Zowel op de heen- als terugrit kwam een ouderling me vragen of ik kon helpen bij de automatische ticketautomaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *