Piraeus kleurt rood

Olympiakos1En het is weer eens feest! Dit keer echter alleen in Piraeus, waar Olympiakos kampioen heeft gespeeld, 4 dagen nadat ze ook al de beker hadden gewonnen. De “double” droeg de stempel van Rivaldo, die hier op handen wordt gedragen. Nu moet u weten dat Grieken toch wel op een iets andere manier een voetbaltitel vieren dan wat we in België gewend zijn. Binnen het stadium zijn de hooligans erg gewelddadig, maar er buiten gaat het er heel wat gemoedelijker aan toe. Hoewel “gemoedelijk” niet echt het geschikte woord is.

Olympiakos2Na de zege van Olympiakos vandaag, begonnen de straten rond Pasilimani zich snel te vullen met een rode menigte (rood en wit zijn de clubkleuren). Mensen van alle leeftijdscategorieën (zoals de voorzitster van de gepensioneerden op de foto) tooien zich met vlaggen en rode kledingstukken; auto’s en motorfietsen rijden al toeterend door de straten en creëren een hels kabaal. Ik merk echter niet 1 fles bier op: hier hoeft men niet dronken te zijn om uit de bol te gaan. Er is ook geen sprake van aggressie. Ik telde 3 ongewapende agenten die het verkeer regelden, niet meer.
Een voetbaltitel in Piraeus is niet alleen voor de voetbalfans, maar voor iedereen. Blijkbaar zit het hier in je bloed: ben je geboren in Piraeus, dan ben je gelijk fan van Olympiakos, ook al ben je totaal niet geïnteresseerd in sport.

In Athene heerst een rouwsfeer; te meer omdat de Olympiakos-fans doodsbrieven van Panathinaikos (de aartsrivaal uit de hoofdstad) uitdelen; dit is een typische spelletje tussen beide clubs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *