Belgische films op de Griekse TV

Gisteren werd de Belgische film Rosetta vertoond op de openbare Griekse omroep. Blijkbaar worden de films van de gebroeders Dardenne hier flink geapprecieerd, want vorige week nog maar toonde dezelfde omroep de film La Promesse (ook Karakter is hier al vertoond). Beide malen werd de film aangekondigd door een Jo Röpcke-achtige presentator die ons wijst op de grote verdienste van de film. Misschien is dat de reden waarom ze vertoond worden na middernacht?

Maar misschien geven dergelijke films wel een vertekend beeld van België. Grieken die ons landje niet kennen, maar de films hebben gezien, denken dat België heel grauw, troosteloos en deprimerend is. Ik moet hen dan zeggen dat het opgaat voor de verhalen in de film, maar niet voor het hele land (behalve dan misschien voor Charleroi).

Het is in ieder geval een verademing om dit soort Belgische exportprodukten te zien, in plaats van “the muscles from Brussels”. Inderdaad: Jean-Claude Van Damme is bijzonder populair in Griekenland, hoewel niemand weet dat hij een Belg is! De meeste Griekse vrouwen vinden hem een echte Adonis en bijna wekelijks wordt er een film van hem getoond. Ik wist zelfs niet eens dat hij er zo veel had gedraaid, laat staan dat hij zijn carrière is begonnen als een Gay Karate Man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *