Steun Haïti

De verwoestende aardbeving in Haïti en de hartverscheurende beelden die nadien volgden, hebben een gold van steun en solidariteit in de hele wereld losgeweest. Ook Griekenland bleef niet achter. Kwaliteitszender SKAI organiseerde gisteren samen met UNICEF een solidariteitsmarathon. Via radio, televisie en internet konden Grieken geld storten ten voordele van Haïti. Al te veel grote woorden van politici kwamen er gelukkig niet aan te pas. Toch opvallend dat vice-premier Theodoros Pangkalos het een paar keer had over Tahiti. Maar ja, de regering heeft het al moeilijk genoeg om de protesterende Griekse boeren weer naar hun velden te krijgen. Dat schijnt namelijk totaal niet te lukken en hoe langer hoe meer boeren komen de straat op en blokkeren bijna alle belangrijke wegen.

Maar we hadden het over Haïti: ruim 1,8 miljoen euro is er gisteren ingezameld. Voor een land in zware crisis, met een bevolking die het erg moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, is dat een behoorlijk indrukwekkend cijfers. In het dagelijkse leven mogen Grieken dan soms grote egoïsten lijken, die enkel aan hun eigen hachje denken, maar bij dergelijke evenementen zie je wel dat ze erg solidair zijn met de ellende van anderen. Ze weten hier natuurlijk wat het betekent om have en goed te verliezen na een aardbeving.

Ook politiek gezien, heeft Haïti een speciale band met Griekenland: het is namelijk het eerste land dat officieel de Griekse staat erkende in 1822.

13 thoughts on “Steun Haïti

  1. dat laaste hoor ik al weken. en ik vind het niet zo belangrijk. intressant wordt als de Fyrom ons zou erkennen.
    1,8 mln vind ik mager. krisis of geen krisis . een frappe minder en een paar cigaretjes minder en ze haden veel meer kunnen geven.
    Je weet dat boeren staken iedere jaar. heb je vergeten?? was je niet in Peireas vorige jaar toen ze kwamen uit Kreta en de rookbom op de kop van Gap viel??
    I malakia pantos paei synefo ke stis Batzelis to ypourgeio. ena ke to idio me ton allo ton papara ,ton Chrysochoidi eine.

  2. @Bruno ik vind dat eigenlijk bijna beschamend weinig… ik denk dat dit per kop vergeleken met andere landen maar mager afsteekt… Ik vind net het omgekeerde van wat je beweert: Grieken denken al snel dat ze de gulsten zijn, met het grootste hart, het geweten van de wereld, en andere grote woorden. Maar zelden wordt de daad bij het woord gevoegd.

  3. De teller staat ondertussen op bijna 2 miljoen. En toch vind ik dat niet slecht. Er is nauwelijks reclame gemaakt voor de actie – de andere media zwijgen er in alle talen over. Grote bedrijven, politici, en andere mensen die doorgaan ronkende woorden spreken en grote bedragen schenken, zijn niet komen opdagen. Het is de modale Griek die dit bedrag heeft opgehoest. De modale Griek: van wie 20% onder de armoedegrens leeft, van wie vele families het moeten rooien met 700€ in de maand, die schulden heeft bij de banken, ….

    @Tzeni: elk jaar rond deze periode protesteren de boeren. Dat is inderdaad klassiek. De reden die hiervoor wordt genoemd, is dat ze in deze periode minder werk hebben: er wordt niet gezaaid of geoogst. Maar ik denk niet dat ze actie voeren om zich bezig te houden. Ze verwachten meer geld, want ze komen niet rond. Nu kun je zeggen: “die boeren zijn nooit tevreden, elk jaar vragen ze geld”. Wel, ze hebben het zo geleerd: de overheid gooide er altijd maar geld tegenaan, maar de landbouw is hier nooit gestructureerd. Als je daar niet aan begint, zal het nooit veranderen.
    En je kunt nu wel gaan vloeken op de PASOK-regering, maar je moet toch wel ziende blind zijn als je deze situatie niet had zien aankomen!

  4. alle boeren in alle eu landen hebben problemen. ik werk in een zuivel coperatiev en weet dat de melk prijs een probleem is en dezelfde is voor meer producten. maar de griekse boer reageert altijd andere en iedere jaar dezelfde. als het zo door gaat hebben wij het over 100 jaar over dezelfde items iedere jaar wee.
    over dat laaste ,ja ik zag het aankomen ,maar ik had hoop ,ik wou geloven dat het ooit anders wordt.
    ik heb 20 jaar geleden een land achter gelaten welke ipv vooruit gaan ,denk ik dat achteruit gaat op alles. onderwijs ,zorg ,ouderen ,veiligheid noem maar op.
    ik vraag mij af moet mischien de Bulgaarse president ons gaan regeren om wat te veranderen?? hij kreeg in ieder geval de blokades even af.

  5. @tzeni ik vrees dat je gelijk hebt; ik woon in GR sinds begin 2001, en sindsdien is in feite enkel de infrastructuur erop vooruitgegaan (metro, wegen, luchthaven); voor zowat al de rest heb ik de indruk dat er eerder een achteruitgang is; zoals ik al eens aangaf in DSO, hoor ik weer meer en meer mensen die spreken over weggaan, en niet enkel buitenlanders, ook Grieken… In de gegeven situatie beseft zowat iedereen nu dat er de komende 10jaar geen geld gaat zijn…

  6. lees van de Eleutherotipia van vandaag. Stathis ook een goede tekenaar ,zijn geleiografies zijn altijd goed . lees hoe een griek vertelt dat de dimosio hem betaalt om nieks te doen.soms geloof mij ,wil ik erover huilen. ik denk dat deze protectoraat genoemt griekenland onder in de bodem zit en nooit los komt. soms eerder als het wat was met de kerk zag ik even geen verschil tussen Iran en griekenland. in alles staat stil. prima een mooi metro en een egnatia en een mooi brug voor Rio. en dan tot Rio karmaniola en achter Rio tot Janena een weg 100 jaar oud. sorry maar als ik begin over deze bourdelo kan niet stoppen.ik heb nog veel familie in Drama en daar is echt geen werk .maar ja de Opel in Belgiie gaat dicht dus zou ze niet kunnen daar werken.
    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=125938

  7. Ik las het ook @Hans, maar nogmaals: wie stort er precies?
    Bij de actie van SAKI en Unicef gaat het uitsluitend om mensen die stortingen hebben gemaakt via SMS of mail.
    Hoe dan ook: veel is het niet, natuurlijk, en het komt dan wellicht niet eens van de mensen die het zich kunnen veroorloven om een milde schenking te maken.

  8. @Hans: correctie, de “gierig’ Ollanders” hebben al meer dan 100 (honderd!) miljoen euro ingezameld. Dat is wel inclusief 41,5 miljoen euro van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking. Er zijn wel bijna 17 miljoen Nederlanders, maar toch…

  9. denk aleen hoe veel wordt betaalt aan cigaretten ,frapedes en smsjes plus onzinige telefoneeren. dan is echt weinig verzamelt. en dat terwijl ,heb al 1000 keer moeten horen ,Haiti de eerste land was dat ons heeft erkent.het is niet eens een kwartje per griek!!

  10. kom kom hellas heeft al genoeg voor de mensheid gedaan en iedereen geeft wat hij kan missen ,en helpen hoe hij kan ,hellas heeft toch ook hulpgoederen en teams naar naar daar gestuurd. weinig weinig voor een keer heeft de benulux iets goeds gedaan en gaan ze dat onder onze neus blijven wrijven en trouwen iedereen weet dat de Griekse gastvrijheid niet te evenaren is tora ti kathete na mou lei o kathenas… en trouwens bij andere WERELDGEBEURTENISSEN was belgie helemaal niet aanwezig…

  11. Niet als mosterd na de maaltijd, maar heet nieuws uit Nederland in relatie totGriekenland:

    Zoals hierboven ook reeds vermeld hebben die Hollanders, en ook echt door gewone mensen in kleine bedragen, ruim
    100 miljoen euro voor dat criminele voodoo-eiland bijeen
    gebracht.Nederland is geef-gek in dit soort situaties.Tezelfdertijd is de scepsis dat het geld ook inderdaad terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben nog nooit zo groot geweest.

    Waar Nederland geef-gek is, is Friesland traditioneel geef-krankzinnig.Maar:in een uitgebreide peiling van de Leeuwarder Courant deze week geeft mijn landsvolk te kennen voor 71% niet te geloven dat het geld goed terecht komt.

    Het moge duidelijk zijn dat ik de overmatige vrijgevigheid echt onzinnig vond, mede op grond van de bijna hysterische aktie-voering door de kopstukken van de commerciële omroepen.

    Gedurende die opgefokte aktie en kort daarna dacht ik al:
    Laten we met dat geld onze Griekse vrienden maar een beetje helpen.Ik durfde dat hier en elders niet zo goed te
    uiten, en deed dat ook niet.

    MAAR NEDERLAND DOET WEER HAAR PLICHT:Waar de hele wereld afhaakt, inclusief vandaag nog China; is ons kikkerlandje bereid Ellada uit de ellende te helpen.
    De Nederlandse Pensioenfondsen kopen de Griekse staats-
    obligaties á 323 basispunten (7%) in GROTE hoeveelheden op.Dat noem ik pas groots!
    Salonica heeft al de ODOS v/d Stoel.Binnen een paar jaar de ODOS BOS in Athene?

  12. “Bailout Bubble is de ultieme zeepbel”
    “Dit is de moeder aller zeepbellen, en wanneer hij klapt”, waarschuwt Gerard Celente, directeur van The Trends Research Institute, “zal er een einde komen aan de cyclus van zeepbellen die de economische activiteit in de ontwikkelde wereld heeft gekarakteriseerd.”

    Elders gelezen

    Moeder aller zeepbellen
    “De grootste financiële zeepbel wordt voor ons aller ogen opgeblazen”, aldus Celente. “De media, Washington en Wall Street kunnen of willen de zeepbel niet zo noemen, maar beschrijven de enorme uitgaven van de overheid aan reddingspakketten, prikkels, opkopingen en overnames als noodmaatregelen die een zeer beschadigde economie moeten redden.”

    Zeepbel
    “Deze terminologie is econo-jargon,” zegt Celente. “Zoals je marteling ook ‘ondervraging met geavanceerde technieken’ kunt noemen. Washington is de grootste zeepbel ooit aan het opblazen: de ‘Bailout Bubble’. Deze is veel groter dan de Dot.com- en onroerend goed-zeepbellen, die vooral speculanten, investeerders en financiers troffen. Hoe verwoestend de gevolgen van het uiteenspatten van deze bellen voor de werkgelegenheid, spaartegoeden en productiviteit ook waren, de structuur van de Free Market Capitalist bleef intact. Maar wanneer de ‘Bailout Bubble’ uiteenspat, wordt het systeem meegesleurd.”

    Het economische stelsel van de Verenigde Staten is geherstructureerd. Het federale interventionistische beleid heeft gezorgd dat de overheid aandelen, uitvoerende machten en managementcontrole kreeg over voorheen particuliere bedrijven. Om deze opkopingen, reddingen en prikkels te financieren – in plaats van failliete bedrijven, banken en makelaardijen failliet laten gaan – zijn biljoenen dollars geïnjecteerd in de getroffen economie.

    Fantoomdollars
    Fantoomdollars die, gedrukt uit het niets en ondersteund door niets, niets produceren, definiëren de ‘Bailout Bubble’. Evenals de andere zeepbellen zal ook deze uiteenspatten. Maar anders dan bij de Dot.com- en onroerend goed-zeepbellen zal noch de president, noch de Federal Reserve de fiscale of monetaire middelen hebben om nog een zeepbel op te blazen.

    Wanneer er geen enorme economische zeepbellen meer opgeblazen kunnen worden, zullen ze zich richten op grotere doelwitten. “Gezien het patroon van overheden om grote fouten in kolossale fouten te veranderen, is het de klassieke trend om, wanneer de rest faalt, een oorlog te beginnen”, observeert Celente.

    Onheilspellend
    Omdat de ‘Bailout Bubble’ nooit zeepbel wordt genoemd of als zodanig wordt herkend, zal het plotselinge uiteenspatten ervan zorgen voor chaos. Paniekerige burgers zullen het alibi van Washington/Wall Street/de media accepteren dat de schuld van deze ramp weghaalt bij de beleidsmakers en neerlegt bij een zondebok.

    “Op dit moment voorzien we geen oorlog. Maar de trends zijn onheilspellend,” concludeerde Celente. “We kunnen niet precies het moment aanwijzen waarop de ‘Bailout Bubble’ uiteen zal spatten, maar we zijn er zeker van dat het gaat gebeuren. Wanneer het gebeurt, kan er dus een grote oorlog volgen.”

    @Bruno & @Hans. Ik cross-post voor één keer dit opwekkende artikel van mei in het afgelopen jaar.Let op met name de laatste zin.Ik kom me verstoppen op mijn meest geliefde Griekse eiland.Héél binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *