Griekse reddingsploeg

Het nieuws is al een paar dagen oud, maar ik ben het pas nu te weten gekomen. Na de aardbeving in Haïti, wilde een Griekse reddingsploeg, die bestaat uit vrijwilligers, naar de plek van de ramp gaan, om de getroffenen te helpen. Deze reddingsploeg is erg ervaren in het zoeken naar overlevenden in het puin van gebouwen die zijn ingestort na aardbevingen. Meer dan 10 jaar geleden zijn ze bijvoorbeeld naar Turkije getrokken om daar te helpen na een verwoestende aardbeving en die actie leidde toen tot een verbeteren van de bilaterale relaties tussen beide landen.

Om echter te kunnen vertrekken, diende de ploeg het groene licht te krijgen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De missie zou namelijk geld kosten en daarvoor moet je altijd door een procedure. Omdat deze procedure erg lang aansleepte, en hulp dringend nodig was, vertrokken onze reddingswerkers op eigen kosten naar Haïti. Daar haalden ze na 12 dagen nog iemand van onder het puin (u heeft misschien de berichten gelezen).

14 dagen na de aardbeving kwam de beslissing van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: de vergunning om naar Haïti te gaan, werd niet toegekend. Deze beslissing kwam er op het moment dat de reddingswerkers al terug op Griekse bodem stonden. Wellicht kostte het te veel geld, en de overheid moet nu op zoek gaan naar geld, zelfs daar waar het niet zit – wellicht ook daarom dat er vanuit de overheid geen enkele actie werd ondernomen om de slachtoffers in Haïti (de eerste staat die het onafhankelijke Griekenland erkende) te helpen.

Ondertussen is de reddingsploeg al gelauwerd met een prijs “mannen van het jaar”, of iets dergelijks, door het mannentijdschrift Status. Ik vraag me af hoe lang het gaat duren voor één of andere politicus zich gaat reppen om met onze reddingswerkers op de foto te staan (en of die dat gaan toelaten).

In het Grieks is er maar 1 woord voor: ντροπή! (schande!)

7 thoughts on “Griekse reddingsploeg

  1. Ja schande. Griekenland zou binnen Europa een voortrekkers rol kunnen opeisen op dit gebied. Ik geloof niet dat er andere Europese landen zijn waar zoveel bevingen per jaar zijn. Na Japan, zou Griekenland denk aardig hoog staan in een top tien?

    Krijgen deze mensen nog een compensatie/gift ergens vandaan? Naast het feit dat zo’n trip met spullen en al erg duur is, verliezen deze mensen ook hun dagloon aangezien het vrijwilligers zijn en vrij moeten nemen om in actie te komen…

  2. Als ik me niet vergis heeft er iemand van Thessaloniki uit eigen zak de kosten betaald voor deze onderneming nadat het geweten was dat die reddingswerkers niet zouden krijgen van de regering.

  3. Inderdaad @Pieter: een 48-jarige zakenvrouw die verder anoniem wenste te blijven.
    Geef die dame een standbeeld!

  4. Wraakroepend ,en dan vooral te denken dat regeringsleiders met een legertje helpers,joernalisten,enz rondreizen op staatskosten.

  5. Vanmorgen op MEGA gaf een van die griekse ploeg een beschijving van die laatste spectaculaire redding . Hij had op straat wat commotie opgemerkt en was gaan kijken. Ze zeiden hem dat er nog iemand onder het puin van het hotel lag en hij heeft de hulp van de rest van het team ingeroepen , ook de Fransen die klaarstonden te vertrekken zijn onmiddelijk komen helpen . Schijnbaar zal SKAI eind februari/begin maart , een montage uitzenden over de griekse reddingsploeg . Uitkijken dus want de heer , Sotiris genaamd (naam niet gestolen) gaf een erg klaar beeld van wat zich daar afspeelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *