Uittocht

Massaal zag ik ze Athene verlaten, toen ik gisteravond terugkeerde van kantoor. Het uitgaande verkeer vanuit Athene vormde een kilometerslange file. Nu is het altijd wel wat drukker op een vrijdagavond, maar dit weekend is het eerste verlengde weekend van 2010: op maandag hebben we hier de officiële feestdag: Kathari Deftera, Propere Maandag, ofwel de eerste dag van de vasten.

Dit weekend wordt er dus nog hard carnaval gevierd, vooral in Patras en Rethymnon op Kreta. Niet verwonderlijk dus, dat er velen naar die bestemmingen trekken voor dit weekend. Maar natuurlijk zijn er genoeg mensen die ook naar hun “dorp” trekken (Hans heeft het hier al treffend verwoord wat de betekenis van dat dorp is).

Toch leek me de uittocht beperkter dan de vorige jaren. Wat is de reden? Volgens mij zijn er 2 redenen. Ten eerste is het nog erg vroeg op het jaar. Normaal gezien valt Kathari Deftera toch wel een paar weken later dan nu. Het is eigenlijk nog altijd winter en veel kun je in een dorp dan niet gaan doen, behalve rond een haardvuur te gaan zitten. Maar uiteraard is het ook voor een groot deel het gevolg van de crisis: velen hebben het geld niet om er snel eens drie dagen tussenuit te knijpen.

Dat het morgen Sint Valentijn is, heeft er echter helemaal niets mee te maken. Hoewel dit feest ondertussen, dank zij de commercie, ondertussen ingeburgerd raakt in Griekenland; is het toch nog niet echt een groot feest. Buiten een paar pasteibakkers die een taart in de vorm van een hart bakken, of bloemenhandelaars, zullen er weinigen iets merken in hun omzet.

2 thoughts on “Uittocht

  1. Γιουρια στον ταβλα με τις λαγανες!!
    αετο θα πεταξεις;;
    Lekker lagana me tarama eten ,en fliegeren,tyxerakia!!!

  2. @Bruno, maandag ‘dikke truien-dag’ dan maar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *