Carnaval afgelopen

Koning Carnaval is verbrand in Patras, en vanaf nu wordt er gevast tot Pasen. Het begin van de vasten is een officiële feestdag in Griekenland, dus vandaag wordt er hier niet gewerkt. Het is namelijk Kathara Deftera, Propere Maandag.

En er wordt dan natuurlijk gefeest. Zoals op elke feestdag in Griekenland is het recept simpel: zingen, dansen en eten. Alleen komt er vandaag iets extra bij kijken: windvliegeren. De Griekse hemel hangt vol windvliegers vandaag. Die windvliegers zijn ook meestal zeshoekig. Waar de gewoonte vandaan komt, is me nog steeds niet duidelijk, maar het is wel grappig. Nooit, maar dan ook nooit, laten Grieken een windvlieger op. Enkel vandaag doen ze dat.

Het menu is steevast hetzelfde: lagana brood, tarama, octopus, ouzo en natuurlijk halvas. De beste halvas hier in de buurt komt overigens uit Drapetsona. Halvas is een zoete pasta van tachini en sesamzaad die erg gezond is, maar tjokvol calorieën zit.

De Atheners trekken vandaag naar de Filopappou-heuvel, waar ze een heuse picnic houden. Indien u ooit in Athene bent op de eerste dag van de vasten, dan is dit DE plaats waar u naartoe moet.

4 thoughts on “Carnaval afgelopen

  1. het is trouwens altijd een prachtige zonnige dag!

  2. En wat over halva Farsalino die in de oven een wonderbaar korstje krijgt ? Ik zit met pakken in de diepvries , geschenken voor m’n schoonzus verleden zomer en kijk uit naar gelegenheden om er vanaf te geraken ! Lekker inderdaad maar bomvol calorieen .
    ‘k Heb gisteren maar zelf Lagana gebakken want m’n huisband wou niet uit de pijama en het huis !:)
    En ‘k heb in de buurt geen ‘aetos’ opgemerkt en hebben toch een zicht over de ganse stad .
    Een vlaamse vriendin vroeg me of we hier nog ‘assekruisjes’ krijgen ?:):) Op een keer droop de asse langs m’n neus op m’n schooluniforn , dus degelijk wel een bewijs dat ik er eentje ontvangen had .

  3. @Jenny: en ik heb ook zelf lagana gebakken bij gebrek aan een Griekse bakker in de buurt :). Lekker dat het was mmmmmm!!!!

  4. Inderdaad @Saki , zelfgebakken brood smaakt altijd lekkerder . Idem met alle eigengewin !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *