Veel moed!

“Καλό κουράγιο” (veel moed): zo sloot Eurocommissaris Oli Rehn gisteren zijn persconferentie af na zijn bezoek hier in Athene. Waarom kwam hij op bezoek? Om de regering Papandreou te vertellen dat de aangekondigde besparingsmaatregelen van de Griekse overheid niet volstaan. Er moet nog meer gesnoeid worden in de uitgaven van de Griekse staat. Oli werd bijgestaan door iemand van de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

OK, we hebben het begrepen: Griekenland moet de boodschap uitsturen dat het menens is en dat ze het vertrouwen van de speculanten weer verdienen. Of er op echte hulp van het buitenland mag worden gerekend, is nog niet helemaal duidelijk.

Ondertussen heerste er gisteren op de ministerraad een heuse begrafenisstemming. Het geld is echt wel op. Er komt geen verhoging van de pensioenen, de koopkracht zal dalen en het ziet er naar uit dat de zogenaamde 14de maand zal moeten worden ingeleverd. Die 14 de maand is, zoals ik al eens heb aangegeven, een soort van bonus, vakantiegeld, zeg maar. In Griekenland krijg je per jaar namelijk 14 salarissen: een half extra salaris met Pasen, een andere half salaris rond 15 augustus (dat integraal wordt gespendeerd aan vakantie, natuurlijk) en een volledig salaris eind december met Kerst. Toegegeven, voor de overige Europeanen klinkt dat natuurlijk als een buitengewoon gul systeem: wie zou geen 14 salarissen per jaar willen?

Maar als je rekent dat het gemiddelde salaris ergens rond de 1000 euro per maand ligt, dan spreken we hier niet over grote bedragen. Het zal pijnlijk worden: stel dat je een 14de van je jaarsalaris moet inleveren. Dat scheelt een slok op een borrel en dat is een serieus gat in een budget voor een familie.

Georgos Papandreou beweert echter dat hij mensen ontmoet heeft (“από το μόχθο” – van het werkvolk) die hem hebben gezegd dat ze bereid zijn om 1 maandloon in te leveren voor het goed van het vaderland. Dat “goed van het vaderland”, waarmee de Griekse politici zo graag zwaaien, is een concept waar ik als goede Belg strontziek (vergeeft u mij de term) van word. Niet 1 Griekse politicus heeft de voorbije 35 jaar iets gedaan voor het goed van het vaderland.

En dat “vaderland” en de trots voor dat vaderland, is iets dat er hier van jonge leeftijd al wel snel wordt ingepeperd. Vandaar ook dat Grieken zwaar op hun tenen zijn getrapt door de uitvallen van de Duitse pers de voorbije weken. Maar dat ze niet eens verontwaardigd zijn over de manier waarop hun regeringen hun vaderland zo hebben geschoffeerd de voorbije decennia, daar kan ik niet bij. Een beetje kritische ingesteldheid en gezond verstand zouden dat toch direct kunnen duidelijk maken?

In ieder geval ben ik nog niet 1 Griek tegengekomen die een maandloon zou willen afstaan voor het goed van het vaderland. Een conversatie bij de bakker vanochtend (die heel typerend is) ging als volgt: “Waarom moeten wij opdraaien voor het enorme tekort? Als we er nu zelf nog van genoten hadden, dan zou ik nog zeggen “ok, doen maar”. Maar we hebben zelf geen cent gezien. Anderen hebben grote sier gemaakt, massa’s geld achterover gedrukt en nu moeten wij het gelag betalen.”

Tsja, het is nooit anders geweest, zullen we maar zeggen. In zijn toespraken voor de verkiezingen van oktober 2009, hoorde je Georgos Papandreou nog zeggen “λεφτά υπάρχουν” (er is geld). 5 maanden later is het wel duidelijk dat er helemaal geen geld is.  De Duitsers zullen het voelen. Niet omdat ze zullen moeten opdraaien voor het tekort van de Grieken, dat niet. Maar de bestellingen voor hun BMW’s, Mercedessen en Porsche’s zullen flink dalen.

21 thoughts on “Veel moed!

  1. @bruno ik denk niet dat het de kopers van porches en BMW’s zijn die het meest zullen afzien…

    Gisteren op Ellinfreneia luidde het als volgt, zoals bij je bakker: “vraag niet wat u kan doen voor het vaderland, maar wat dat vaderland ooit voor u gedaan heeft”…

    De afschaffing van de ’14de maand’ is/zou wel enkel voor de ambtenaren (zijn). In de privesector kan de regering dat niet opleggen, en het zou hen bovendien niets opleveren… de werkgevers hebben in elk geval al gemeld dat het voor hen niet op de agenda staat. In elk geval is die 14 maanden gewoon een betalingsmodaliteit in de privesector: ze kunnen hetzelfde jaarloon evengoed in 12 keer betalen…

    In elk geval: ik ben alvast niet bereid om ook maar een halve EURO op te draaien voor die jarenlange diefstallen…

  2. @Hans: dat zeiden ze ook over het 14e loon voor de ambtenaren…

  3. @Sakis: maar daar is de regering de werkgever… in de privesector kan de regering dat wettelijk niet eens opleggen; dat moet onderhandeld worden door werkgevers en werknemers. Bedrijven zijn toch vrij om te beslissen hoe ze hun personeel betalen, en ze kunnen ook niet zomaar de loonsvoorwaarden eenzijdig wijzigen; werknemers zijn toch nog altijd een beetje beschermd, zelfs hier…

  4. Net karatzaferi bezig gehoord op ‘kalimera ellada’. Zijn letterlijke woorden: “Georgo is de kapitein van een schip dat in een zware storm is terecht gekomen en ik sta langs hem. Dit is geen moment om in termen van partijen te denken. Eerst Griekenland en dan de partijen. Wij moeten hier samen uitkomen.”
    Nu, Karatzaferi mag dan niet al te hoog op mijn favorieten lijst staan, maar zo’n uitspraak kan ik alleen maar toejuichen. En als dit typerend is voor 99% van de partijen, dan heeft de crisis alvast 1 voordeel voor de Grieken en dat is dat de neuzen van alle partijen nu eens in 1 richting wijzen. En dat zal nodig zijn ook…

  5. @Saki, er zit meer achter deze geste van Nana Mouschouri. Ze was Europarlementslid van 1994 – 1999, en krijgt daar nu nog altijd een pensioen voor, van het Algemeen Staatssecretariaat (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).
    Het is een symbolische daad en tegelijk stelt Mouschouri nog een andere verspilling aan de kaak. Best wel knap, vind ik.

  6. Yep Bruno – en net daarom wilde ik het ff delen 🙂

  7. reken maar dat de 14de salaris in het particulieer sector ook af gaat. bazo ke stoixima!!
    verder aardig van Ollie Klen ,dat 2 woordjes grieks heeft geleert. zeker omdat 4 woorden te veel waren voor hem om te leren ,bv,Θα σας γαμησουμε,ετοιμαστηται!!!

  8. alcohol en tabak gaat omhoog ,FPA gaat oomhoog echte Fapa.afierono voor de drinkers en smokers
    http://www.youtube.com/watch?v=3PPdncX-EO8
    en zo als de dichter zei
    αναθεμα την ωρα
    καταρα στη στιγμη
    μας ετυχε στην μπορα
    εννα χαζο παιδι!!

  9. OK, ik ga de stoixima aan voor twee flessen van Bruno’s luxewijn? laat ons zeggen tegen 31 augustus 2010, want anders loopt het nooit af…?ok?

    voor de rest: autogamithikane

  10. Een mogelijk scenario is het volgende:
    Рde 14de maand wordt afgeschaft in de priv̩-sector
    – een groot aantal mensen met contracten zal freelance gaan werken
    – op die manier zullen er heel veel betalingen onder tafel gebeuren
    – belastingontduiking zal een grote vlucht nemen

  11. ik heb wat betters dan die van Bruno. Theios Takis wijn uit de zelfde mooi roode aarde als die van Lazaridis.en voor minder geld. wij hebben in nederland ook krisis ,Hans!!

  12. Kan ik die hier in Athene/Piraeus ergens vinden @Tzimi (@Tzeni…? Με μπερδεύεις, ρε συ!)

  13. gisteren zag ik op ert ,Zoulas met als gasten Androulakis en een paar redelijk economologen. zelden wordt zo gesproken maar het is net als φωνη βοωντος εν τη ερημω.
    Αυτο το χαζο παιδι της αμερικανας μαμας του ,κουφο ειναι?? γιατι δεν ακουει??ο χοντρος απαιζε Playstation, αυτος τι παιζει??

  14. het is beperkt verkrijgbaar ,tussen de familie.
    van af nu Tzimis Bazoukas ,parakalo. met dezelfde respect aan Apostolis.

  15. Πραγματικά υποκλίνομαι στον Αποστόλη!

  16. χθες δωσαν παλι ρεστα. ακουω οτι ο GAp θα αλλαξει το ονομα της Ελλαδος σε Βαλακνικα κακομειρατα. Αληθευει;;

  17. Het laatste doemscenario wat ik gehoord heb:
    Het toeristenseizoen wordt ingekort zodat werknemers in de toerismesektor niet de voor de uitkering minimaal benodigde 101 IKA ensima kunnen halen. Zo moeten ze noodgedwongen op het einde van het seizoen, waar ze al minder gewerkt en verdiend hebben, zelf de ontbrekende ensima bijbetalen om tijdens de winter een uitkering van de OAED te kunnen krijgen.

  18. Ik zie ze er toe in staat. Onder het motto: naaien en graaien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *