En nog steeds veel smeergeld

Gisteren stelde de Griekse afdeling van Transparency International zijn rapport voor met de resultaten naar het onderzoek naar corruptie in Griekenland in 2009. Opvallend is dat niet enkel de openbare sector, maar ook de privé sector werden doorgelicht. Het onderzoek gebeurde op basis van een bevraging van 6122 personen.

Blijkt dat er nog altijd flink wat smeergeld wordt betaald om een en ander voor mekaar te krijgen. Ik ga het hier niet allemaal in detail weergeven, maar per gezin wordt er in Griekenland gemiddel ongeveer 1.355 EUR aan smeergeld betaalt in de openbare sector, en 1.671 EUR in de priv̩ sector. Door een paar rekensommetjes, komt men daarbij op een totaal bedrag van om en bij de 787 miljoen euro aan steekpenningen Рallemaal zwart geld dus. Dat is ongeveer 30 miljoen EUR meer dan in 2008.

De meeste corrupte sectoren in Griekenland (waar dus “fakelakia” worden gevraagd) zijn, in dalende volgorde: ziekenhuizen, belastingsdiensten en stedenbouwkundige diensten. De voorbije weken is al duidelijk geworden dat dokters bij de grootste belastingontduikers horen.  Het volledige rapport (weliswaar in het Grieks) kunt u hier afhalen.

Dit soort corruptie doet je natuurlijk afvragen of de strenge besparingsmaatregelen die de premier gisteren afkondigde, enig effect zullen hebben.

Zijn er maatregelen aangekondigd om belastingontduiking aan te pakken? Nee.

Kunnen we er zeker van zijn dat de belastingsdiensten eerlijk zullen werken en dat de belastingen dus op rechtmatige wijze zullen worden geind? Nee.

Werken belastingsverhogingen dan wel? Gedeeltelijk, neem ik aan. Maar als je niets doet aan de ontduiking, dan kun je ook niet verwachten dat je veel extra geld gaat innen door de belastingen te verhogen.

En zo, beste lezers, zal er niets veranderen in Griekenland.

11 thoughts on “En nog steeds veel smeergeld

  1. heb ik je toch vertelt ,smeermiddel is een wonder middel in gr. wil je het fakelaki noemen ik noem het Bazelini.
    Bruno leef je mythe in griekenland en laat de rest maar .
    Το προτεκτορατο
    δεν βγαινει απ τον πατο!!!
    ΥΓ. εχεις κανα μεσων ,εχω εννα αδελφο και μια νυφη που ψαχνουν δουλεια. και φακκελακι εχουμαι.

  2. personeel van de griekse parliament krijg nu 14 geknipte salarissen of 16 geknipte??

  3. media noemde hier de Griekse belastingdienst mechanisme middeleeuws. misschien moeten ze daar maar eens mee beginnen te moderniseren. dan hoeft die BTW verhoging ook niet meer…

  4. @Philippe, de eforia (belastingsdienst) heeft de PC’s van de Olympische Spelen gekregen. Voordien werd alles gewoon nog in grote boeken geschreven. Alles op zijn tijd, zeker? 🙂

  5. Ja dat weet ik ook. de frappe staat altijd op de schuif lade van de cd speler.

  6. Ik hoor net op het nieuws dat Georgos Papaconstantinou de afkondiging heeft ingetrokken dat de 10% looninlevering voor het parlement niet geldt.
    Nog een paar dergelijke uitschuivers en de eerste kasseistenen zullen door de ruiten gaan.

  7. En zo, beste lezers,zal er veel, zéér veranderen in Griekenland.(Bijvoorbeeld door het strengste IMF-toezicht).

  8. Ik denk dat deze ene aankondiging al voor de nodige kasseien door de ruit gaan zorgen….wat een afgang zeg, ze zullen nu toch echt zelf het goede voorbeeld moeten gaan geven. Hebben ze boter op het hoofd???????

  9. Boter op het hoofd? @Natasa, ze hebben een overvolle emmer roomboter op het hoofd. Ze hebben echter wel stomweg de emmer ondersteboven gezet, en met het huidige klimaat smelt de boter en loopt hen in de ogen. Ze zien enkel nog een vettige waas.
    Straks struikelen ze nog in hun illegaal zwembad in de illegale tuin van hun illegale supervilla, illegaal gebouwd in een door millieuterroristen illegaal platgebrand groengebied wat zwartgeblakerd is.

  10. Hoop voor een verbetering in de toekomst is er niet echt he? het is (denk ik) te laat om alles terug te draaien en te laten werken zoals het hoort.
    Een vriendin van mij uit Athene zei het volgende….ik denk dat Griekenland nu maar beter zelfmoord moet plegen! Geeft de moedeloosheid goed weer wat er onder de mensen leeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *