Reactionair, extremistisch en vooral achterlijk

“De regering is volop bezig met de procedure van het legaliseren van economische immigranten, die net als de vluchten van trekvogels ongecontroleerd binnekomen in ons land! De overgrote meerderheid zijn volgelingen van de islam. Specifiek op dit punt willen we reageren. Want moslims, zelfs al zijn ze niet fanatiek, komen ons land binnen en brengen hun bruidsschat mee! Dat wil zeggen, ze brengen de zeden en gewoonten van hun godsdienst en van hun land van herkomst mee, waarmee ze het karakter van Griekenland gaan wijzigen.”

U denkt misschien dat dit de tekst is van een of andere extreem rechtse partij, maar het is gewoon de eerste paragraaf van een artikel op de blog van de bisschop van Kalavryta, Ambrosios. Deze man is een reactionair type, die de controverse niet schuwt.

Dat de Grieks-Orthodoxe Kerk een bende racisten in haar rangen telt, is al lang geweten (velen onder hen hebben de Grieken al op het hart gedrukt dat ze bij verkiezingen de extreem-rechtse partij LAOS moeten steunen), maar wat Ambrosios in zijn blog durft te schrijven, tart werkelijk alle verbeelding.

Bovenstaande paragraaf is nog maar een rustige aanvang. Ambrosios gaat te keer tegen alles wat de traditionele waarden van Griekenland aantast. Dat is geen nieuw discours, maar waar de oude brabbelaar compleet over de schreef gaat, is in paragraaf 5, waar hij de economische immigranten beschuldigd dat ze pedofilie meebrengen naar Griekenland. Dat in een periode waar de Katholieke Kerk zelf regelmatig brandjes moet blussen. Ook in de Grieks-Orthodoxe Kerk zijn er gevallen van pedofilie bekend, maar die worden hier ook onder de mat geschoven (vaak met redelijk veel succes).

Ambrosios haalt zijn argument uit het feit dat er in augustus 2009 in Gaza 450 paartjes zijn getrouwd waar de bruidegom tussen de 25 en 30 jaar oud was, en de bruid nog geen 12. En dit met de steun van de islam, en daarom brengen dus islamitische economische vluchtelingen de pedofilie binnen in dit anders zo reine land.

Er is nog nauwelijks iemand opgestaan in Griekenland die dit soort achterlijk gebazel veroordeeld. In een periode van economische problemen, dreigt een bevolking een zondenbok te zoeken, en ik vrees dat de legale of illegale vluchtelingen het hier de komende maanden bijzonder zwaar gaan krijgen. De voorbije week waren er 13-jarigen die in Sparta een kamp van vluchtelingen “voor de lol” in brand staken. 2 weken geleden werden bij een Griekse lerares hakenkruizen in haar armen gesneden met scheermesjes, omdat ze les gaf aan vluchtelingen (hakenkruizen! door Kretenzers die zelf zo zwaar geleden hebben onder de nazi’s!). En dan krijg je nog dit soort opruiende taal van iemand die een instituut vertegenwoordigt dat mensen hoort aan te sporen om elkaar lief te hebben.

Schande! Weg met die vent!

18 thoughts on “Reactionair, extremistisch en vooral achterlijk

  1. 1. De lezing op de Zondag van het Laatste Oordeel (in de orthodoxe voorvasten) luidt: “Kom, gezegenden van mijn Vader, neem het koninkrijk in bezit dat vanaf het begin van de schepping voor jullie klaar ligt. Want […] Ik was vreemdeling en jullie hebben Me opgenomen.” (Mt. 25: 34-35). Wellicht is de Oudgriekse tekst iets moeilijker te begrijpen…
    2. In tegenstelling tot de rooms-katholieke Kerk, is in de orthodoxe Kerk elke bisschop “baas” in zijn eigen bisdom. Inmenging van bovenaf is erg moeilijk. Zelfs een patriarch valt buiten “zijn” stad onder de lokale bisschop.
    MAAR: In tegenstelling tot de rooms-katholieke Kerk, kan een bisschop wel afgezet worden door de LEKEN van zijn bisdom, wat van tijd tot tijd gebeurt (bv. bij Bp. Spyridon (Papageorge) van Amerika in 1999).
    DOEN DUS!

  2. De Heilige Izaäk de Syriër (wiens gebed hij tijdens de Grote Vasten ongetwijfeld dagelijks aframmelt) zegt over zo’n mensen het volgende:
    “Dwaze ijverigheid wordt onder de mensen niet als een vorm van wijsheid beschouwd, maar als een van de ziekten van de ziel, namelijk KLEINGEESTIGHEID EN DIEPE ONWETENDHEID. Goddelijke wijsheid begint met mededogen en zachtheid, die opwellen uit de grootheid van een ziel en het dragen van de zwakten van de mens. De Apostel rekent vrede en geduld tot de vruchten van de Geest.” (homilie 51)

  3. Echt orthodoxe anti-racistische bisschoppen van het kaliber van Chrysostomos van Zakynthos en Damaskinos van Athene tijdens WO II zijn duidelijk zeldzaam geworden. Beiden sprongen met gevaar voor eigen leven op de bres voor de Joden. Toen de nazi’s dreigden om Abp. Damaskinos daarom dood te schieten, antwoordde hij: “Volgens de tradities van de Grieks-orthodoxe Kerk worden onze prelaten opgehangen en niet doodgeschoten. Gelieve onze tradities te respecteren!”

    Dit staat wellicht niet in de Griekse schoolboeken…

  4. @Bertinos, ik geloof dat Ambrosios een gevoelige snaar heeft geraakt.
    Het is toch wraakroepend dat niemand die man op de vingers tikt?

  5. a re Bruno vrijemeningsuiting hoe vaak moeten we dat nog zeggen 🙂

  6. @Bertinos, ik kan best aannemen dat er overal rotte appels zitten, in elke kerkgemeenschap, van welke religie dan ook. Maar dat zulke excessen niet publiekelijk worden veroordeeld en zulke mensen gewoon hun gang kunnen blijven gaan zonder een officiële berisping of –beter nog- verwijdering uit die geloofsgemeenschap, dàt stuit me vreselijk tegen de borst. De Grieks-orthodoxe kerkelijke leiders zijn er anders wel steeds als de kippen bij om over van alles en nog wat, dat niet tot hun terrein behoort, hun zegje te doen. ‘Vrijheid van mening’ is een argument dat hier niet zomaar opgaat @Europa: het betreft hier geestelijken die een officiële functie bekleden binnen de kerk.
    Petje af voor Shaikh ul-Qadri, de eerste (hooggeplaatste) moslim die het onlangs waagde om ondubbelzinnig een fatwa uit te spreken over zelfmoordterroristen die in naam van de Islam geweld rechtvaardigen!

  7. @Roosje: dat bedoel ik dus met “zich met zijn core-business bezighouden”, want dat gebeurt blijkbaar niet!!! De toestand van de hogere Griekse geestelijkheid doet mij (in negatieve en positieve zin) denken aan Russische Kerk aan de vooravond van de Revolutie.
    PS: omdat niemand anders er over begint: alvast de verguisde Mgr. Léonard heeft Mattheus 25:34-35 WEL begrepen.

  8. a re @europa, met je rake cynische opmerking! 🙂

  9. Niet exclusief verbonden aan bovenstaand artikel, maar of het nu over godsdienst, onderwijs, economie of politiek in GR gaat, het is hier een wreed sarcastisch a-re-vre-mannenclubje aan het worden. De voorbode van een zeer wrange toekomst die ons te wachten staat?

  10. Dit lijken mij meer de spreekwoordelijke (opa´s) laatste kunstjes om de vinger in de (verdwijnende) pap te houden.

  11. @Natasa: (om @Roosje wat hoop te geven) de vermolmde Kerk van Cyprus werd in de jaren 1990 dooreengeschud door ene Athanasios die het klooster van Machairas “uitmestte”. Toen hij Metropoliet van Limassol werd, hebben de “opa’s” een moddercampagne gevoerd (compleet met valse beschuldigingen van homoseks), maar uiteindelijk toch bakzeil gehaald. 🙂

  12. @Bertinos, ik weet niet of ik je goed begrepen heb, maar met de a-re-vre-mannenclub doelde ik op (de reacties op) deze blog. Toch lief van je om me in deze barre (Griekse) tijden wat hoop te willen geven 🙂

  13. @Roosje, het is toch een Griekse blog? geen mannenclub, jullier worden gewoon niet verondersteld aan de computer te zitten, staat die in Genk in de keuken misschien?

  14. @Hans, mijn PC staat tussen de pomp,de wasbak, de wringer en de strijkplank !:) Verdorie toch, om het eens in het Vloms te doen !:) Laat ze maar doen @Roosje : mijn griekse man vloekt in platvlaams .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *