Criminele vissers

Ik dacht dat het vissen met dynamiet tot het verleden behoorde, maar blijkbaar is dat niet het geval.

In de jaren 70 was het algemeen geweten dat Griekse vissers staven dynamiet in het water lieten ontploffen. Nadien konden ze gewoon de dode vissen uit het water opscheppen. Op die manier vernielden ze wel de biotoop van hun broodwinning, maar daar stonden ze niet bij stil.

Het vissen met dynamiet is ondertussen al wel jaren wettelijk verboden in Griekenland, maar uiteraard zijn er mensen die zich niet aan dit verbod houden, zoals vandaag weer jammerlijk gebleken is. Nabij Samos is namelijk een dode zeehond gevonden: een Monachus Monachus, die op de lijst van bedreigde diersoorten staat. Geschat wordt dat er nog nauwelijks 500 exemplaren zijn. Het is aangetoond dat het dier om het leven is gekomen door een ontploffing van dynamiet.

Zoals het meestal gaat in kleine gemeenschappen op Griekse eilanden, zal er wellicht een soort van omerta heersen en zal men niet willen zeggen wie dit op zijn geweten heeft. Maar dat het een criminele daad is van mensen die geen enkel respect voor hun igen omgeving opbrengen, daar zal iedereen het wel over eens zijn.

12 thoughts on “Criminele vissers

  1. ελεγα να μην το πω αλλα θα το πω. μιση ντροπη δικη μου.
    Οποιον πιανουν να του αναβουν εννα δυναμιτη αφου του τον εχουν βαλει στον κωλο.

  2. En dat mag je ook in het Nederlands zeggen, hoor @Tzimi! Wij zeggen (althans in Vlaanderen) net hetzelfde!

  3. dus dynamiet in de kont stoppen en aansteken.

  4. deze keer sta ik aan de kant van tzimi, groot gelijk

  5. Haha @Europa, dat zàl wel!, dat je deze keer aan de kant van @Tzimi staat… als het maar met dynamiet te maken heeft 🙂 😉 🙂 😉 🙂

  6. Of zoals (kleinzoon van een Thessalonicens) Sarkozy voorstelde: even met de kaercher erop. Als je die in een kont steekt, heb je hetzelfde resultaat, maar met minder gevolgen voor het milieu 😉 sorry voor deze uiting van sarcasme 🙂

  7. Zou het niet goed zijn dat men vissers wat beter zou inlichten van wat goed en verkeerd is ?
    Een buurman kwam vanavond langs en vroeg aan m’n man wat men doet met verstreken gevaar vuursignalen . In het havenkantoor hadden ze hem gezegd die gewoonweg in zee te gooien . Dat spul is zoiets als vuurwerk en we kregen allebei de kriebels toen de man achterdochtig vroeg of het niet gevaarlijk was het overboord te gooien.
    Die lage IQ sukkelaar had meer brein dan de havenauthoriteiten .
    En van zeehonden gesproken : toen we eens voor anker gingen met de zeilboot , kwam er plots zo’n hoofd boven water en keek ons verbaasd aan . We hebben bijna een babbel gehouden !:)

  8. @Jenny, informeren zou inderdaad een goeie strategie zijn, maar als je als visser ondertussen nog niet doorhebt dat het echt fout is om met dynamiet te vissen, dan ben je gewoon achterlijk. Ik denk dat hier vooral kwade wil in het spel zit, alsook het “magkas”-gedrag van de visser die denkt dat de staat hem niet moet gaan opleggen wat hij moet doen.
    Een vuurpijl, dat lijkt me een andere zaak.

    En jij hebt geluk gehad dat je een zeehond zag. 3 jaar geleden waren we met vakantie in de buurt van Alonissos, waar een groot marinepark is waar de beschermde Monachus Monachus leeft. We hebben er uren rondgedobberd, maar niet 1 zeehond gezien.

  9. Weet je Bruno , als zo’n vuurpijl ergens op een strand aanspoelt en er spelende kinderen zijn , dan is het waarlijk levensgevaarlijk . Waarom geen dagelijks 2 minuten inprenten langs TV , in zover dat ze beginnen beschaamd te worden nog dynamiet te gebruiken . Ik ben niet zeker of vissers diep bewust zijn van de schade die ze aanrichten en denken dat het weer eens zo’n truuk van de staat is . Greek way of thinking .
    En toen ik die zeehond zag , dacht ik dat m’n man overboord gevallen was want die droeg ook een snor en het dier keek me aan alsof in herkenning . Spijtig genoeg hadden we geen vis aan boord om nog wat langer te genieten van ons plots onverwacht gezelschap .

  10. Echt niet te geloven, gelijk iemand hier op deze site zei de Grieken maken hun eigen kapot, als ik op vakantie ben in Griekenland spuw ik nog niet eens als ik in het bos ben laat staan dat ik afval op grond gooi, en dan heb je van die tut…tut…tut mensen die geen respect hebben voor de natuur deze soort mensen leren niks uit het verleden en kijken ook niet naar de toekomst stel u voor geen caretta caretta (karetschildpad) geen Monachus Monachus geen Kri-kri (Capra aegagrus creticus) nekschot dat verdienen ze. nu overdrijf ik zeker ? 🙂

  11. Zeker niet @europa! Iemand die geen respect voor de natuur rondom hem kan opbrengen, kan voor niemand respect opbrengen.
    Ondertussen zijn er op Samos 1 dode zeehond en 1 dode dolfijn gevonden en op Kos 1 dode zeehond.

    Ik hoorde gisteren op de radio van een inwoner van Samos dat de politie weet wie met dynamiet vist, maar men durft niets te ondernemen uit vrees voor wraak van de dorpsbewoners. Kleine gemeenschappen op een Grieks eiland: het mag romantisch lijken op vakantie, maar het heeft ook zijn negatieve kanten.

  12. dat verhaal is een ziekte van de griekse matschapij. ik had al jaaren chauffers dat gevaarlijk op de weg gingen geladen met dubele vrachten ,zonder slaap in een stuk 1700 kms rijden. ze stelen de brood van hun collegas en stelen levens in gevaar van de medegebruikers maar de collegas dat deze weten zegen ze nieks omdat anders xafiedes zou zijn. als je weet dat je buurman dronken achter de stuur gaat ,en je zegt of doet nieks ben je medeschuldig en niet verader. zo is het ,behalve bij de grieken. mischien omdat alle grieken medeschuldig zijn voor zulke praktijken.incl mijzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *