Sint Joris

Vandaag viert zo wat de helft van de Griekse bevolking zijn naamdag. Het is namelijk het feest van de Heilige Georgios en dan wens je χρόνια πολλά aan elke Georgos en Georgia.

Het eigenaardige met deze naamdag, is het feit dat die niet noodzakelijk altijd op 23 april valt.  23 april valt namelijk soms in de aanloop naar Pasen, de Goede Week, en dan wordt er in principe geen naamdag gevierd, en zeker al zo geen grote naamdag. Dus u kan 23 april wel aanstippen, maar kijkt u alvast eerst of deze dag niet in de buurt van Pasen valt, voor u de gelukwensen begint uit te strooien.

Agios Georgios, of Sint Joris zoals wij hem kennen, is ook gekend als de drakendoder, maar ik wil het hier nu niet hebben over de christelijke figuur. Daarover komt u genoeg te weten op Wikipedia. Ik wil het hebben over de link met de Griekse oudheid. U weet misschien dat het Griekse woord voor landbouw γεωργία (georgia) is. Dat is niet toevallig: in deze periode wordt er namelijk gezaaid, en in de oudheid was dat een belangrijk lentefeest. Tijdens de kerstening (altijd leuk om dit woord nog eens te gebruiken), werd dit oude gebruik geïntegreerd in het christelijk geloof.

Tegenhanger is het oogstfeest, dat was opgedragen aan de godin Demeter of Dimitra. En ja, op 26 oktober vieren we Sint Dimitris.

Wees er maar zeker van dat dit geen toeval is.

2 thoughts on “Sint Joris

  1. en op zijn naam dag heeft de meest belangrijk mededeling aan de grieken gedaan. Παμε ΔΝΤ. φταιει και ο ιδιος γι αυτο αντι για χροννια πολλα του λεω να παει να γαμηθει. Δεν ντρεπεται καθολου!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=EeGe1iLhYrE
    Κριμα γιατι και τον πατερα μου τον λεγανε Γιωργο.και τον ανιψιο μου επισης.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *