Enter IMF

Premier Papandreou heeft gisteren aangekondigd dat Griekenland officieel steun heeft gevraagd aan de EU en het IMF. Daarmee komt een einde aan de onzekerheid op de markten die er voor zorgden dat er geen Griekse waardepapieren  meer werden verhandeld.

En wat nu? 1 ding is zeker: dit is het einde van Griekenland zoals we het kenden. Papandreou heeft de sleutel van Griekenland uit handen gegeven en nu moeten de Grieken zich schikken naar de voorwaarden die het IMF in de eerste plaats zal stellen.

Is dat goed of slecht? Ik kan het niet inschatten. Als het een einde stelt aan de misbruiken die de metapolitefsi typeerden, dan zal dat wellicht goed zijn. Maar ik schat wel in dat dit het einde is van een aantal verworven rechten, vooral op de arbeidsmarkt. En dat Griekenland hier een proefkonijn is, dat als model zal dienen voor de rest van Europa.

Het wordt moeilijk en zwaar. En in deze context is het misschien wel eens interessant om onderstaande film eens te bekijken, als u 2 uur de tijd heeft. Indien niet, ga dan naar minuut 35 en kijk wat voor voorwaarden het IMF kan opleggen.

36 thoughts on “Enter IMF

  1. En zulke melding maakt hij vanuit de verste outpost van GR , een eiland waar ze geen water hebben en dan de dag voor de aankomst van de premier is de boot met water aangekomen , en dan gaat Georgakis iedereen de hand schudden , kinderen en toeristen incluis . By the way , de boot die water aanbrengt is al 2 jaar niet meer betaald geworden .
    Ellionofrenia gaf z’n toespraak van een boot??? met de haven als decor en een uitvarend zinkend schip !:)
    Een griekse grap : ze hebben uit de enige winkel in Kasteloriza voor alle zekereheid alle joegoert verwijderd.
    In GR gooien ze niet met schoenen maar met joegoert !

  2. “VAER WEL, MIJN ELLADA-LAND(met die hele zieke politici-kliek): VERWACHT EEN ANDREN HEER(IMF)”.

    Vrij naar de ‘Gysbrecht van Aemstel’ van J v/d Vondel.

  3. En het is natuurlijk allemaal de schuld van Nea Dimokratia nu.

  4. de schuld moet je verdelen aan alle grieken sinds 1974. einde. wie weet ,wordt wat moois geboren uit deze elende. makelijk zou niet zijn.
    PS. ik denk dat iemand een fles wijn moet deze kant sturen.eixame vali ena stoixima.

  5. als ik me goed herinner had ik twee flessen beloofd als ook de ‘dora’ in de privesector eraan moeten geloven. Nog niet dus! Aan de heer of mevrouw Botsi, welteverstaan! De Heer Bazoukas is mij onbekend 🙂

  6. Precies @Kyros! De ceasuur ligt in 1974. Vanaf het ‘herstel’
    van de democratie hebben ND en PASOK gelijkelijk alle instituties van het mooiste land ter aarde, in blinde hebzucht en machtswellust, om zeep geholpen.De Grieken hebben nooit een derde macht van links(KKE?) in een positie kunnen en willen kiezen om een echte “coalitie”-
    democratie/regering in het zadel te helpen.Uit blinde clerus-/royalisten-/UK-/VS-/NATO geïnstigeerde ‘communistenhaat’ – inderdaad uit Metaxa en
    de burgeroorlogen voortkomende – is GR nooit een echt
    volwassen EU-land geworden.Het hoort er ook echt niet bij.
    EU-/ECB-/IMF- redding is dan ook totale onzin.Totaal foute boel voor iedereen.
    Their rules do not apply to Greece.Totaal anders dan de garlic-belt Italy, Spain, Portugal(France) en later Ierland en Turkije.
    Griekenland – EU is een loose-loose situatie.Slecht voor de Euro en uitzichtloos voor GR.Die 300 miljard staatsschuld (waarvan 90 binnen 18 maanden maturing) is nooit meer goed te maken .
    Het is een Europees bankenspelletje van :voor 1 1/2% lenen en voor 5% weer uitlenen en als dat na een paar jaar spaak loopt bij EU-regeringen om hulp aankloppen, die het dan wel weer op de belastingbetalers verhalen.

    Nee, het moet echt anders: Schuldenkwijtschelding of
    achtergestelde leningen van 300 miljard. Op naar uittreding uit de EU, flinke concessies afdwingen voor het blíjven in de NATO, instelling van de Nea Drachme op een mooie export- en toeristenconcurrentie-koers.
    En dan natuurlijk alle kerkelijke, politieke, zakenfraudeurs
    naar de bekende strafeilanden.En de belastingontduikers
    onder curatele.
    Ik zeg het: Binnen 5 jaar een nieuw en gelukkig Ellada!

  7. Η τζενη εφυγε ,τωρα με λενε Τζιμη. ευχομαι να μην χρειασθει να κερδισω αυτα τα κρασια. Αλλα φοβαμαι οτι δεν γινεται αλλοιως. Την αλλη φορα που θα ερθω Αθηνα θα τα πιουμαι ολλοι μαζι.
    Martin en de rest. ik heb een archief met veel van de werk van Xary Klyn. ik luister terug en in het kort is een beschrijving van de griekse gebeuren in de jaaren 70 80 en 90. sinds 1974 herhaalen wij de zelfde fouten steeds. wij zijn in 2010 en wij zijn failliet. klaar. wij kopen zelfs alles van uit Turkije en zelfs Turkije doet het in veel sectoren better dan ons. zelfs met de IMF is niet eens zeker of wij gered zijn. een klein voorbeeld ,in de jaaren 80 reeden 75% van de autos in griekenland op banden Made in Greece. Pirelli en GoodYear konden wij niet houden??
    de nieuw griekse drachma verhaal hoor ik steeds en ik ben ook voor een 2 munten situatie ,intern de drachma en niet uit de euro stapen. het kan nog komen.
    ps. mischien moet ik weer Kyros worden,de situatie is SERIOUS.

  8. A!!Martin dat laaste ben zo bang om te geloven.een gelukig Ellada??? zit niet in de natuur van de Griek. hij is zo mizer ,zo erg aan zijn voorbestemt gebonden. total ver van zijn voorouders die samen met de goden ook zelf wat probeerden,(ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ).aleen een wonder kan ons veranderen.

  9. Deze film bevestigd mijn vermoeden maar toch schrik ik ervan. De wereld is in handen van een selecte groep hebberigen. Wat ik niet snap….hoe kom je aan nog meer geld als iedereen armer en armer wordt, is dit korte termijn strategie?Leef je dan nog prettig en veilig in je grote villa´s

    Ik hoop dat het Venusproject veel aanhangers gaat krijgen en de wereld aan mass bewust maakt van het belang en zo het tij kan keren voor iedereen. 2012 is het jaar dat er veranderingen gaan plaatsvinden, let op mijn woorden!

  10. @Hans: “En de belastingontduikers onder curatele”: alle 10 miljoen? 🙂 Onder wiens curatele?

  11. wat een zwartkijker ben je toch re tzimi als iedereen zo denkt komt het zeker niet goed

  12. Ik geloof toch ook niet dat het goed komt, hoor @europa.
    Waarom moeten die lonen naar beneden? Om Griekenland concurrentieler te maken? Zo haal je toch de koopkracht naar beneden en gaat de Griekse economie helemaal door de knieën? Dat de loonkost naar beneden moet, daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

    Maar het gaat er gewoon om dat de grote concerns gewoon alles in Griekenland kunnen opkopen voor een prikje. Die lui van het IMF willen gewoon hun geld terug zien. Het kan hen geen lor schelen of Griekenland uit deze crisis geraakt of niet.

  13. Ik begrijp het niet zo goed meer op deze blog. Wat ik overal hier in de kranten in lees (zie De Standaard http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100423_044) is dat de Eurolanden aan Griekenland € 30 miljard moeten lenen. Daarnaast klopt Griekenland bij het IMF aan voor nog eens € 15 miljard. Samen € 45 miljard. De bulk van de lening komt dus van de landen van de Eurozone (vooral van Duitsland en Frankrijk maar ook van Cyprus en Malta! http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100423_095&kanaalid=887). Dat is blijkbaar het voorlopige scenario.

    De meesten hier in onze contreien vrezen dat ze dat geld niet meer zullen terugzien…. Er is hier in dit deel van Europa dan ook meer en meer weerstand tegen die lening.
    Kijk trouwens ook eens naar de blog van Geert Noels: http://www.econoshock.be/2010/greece-in-a-death-spiral/ en de reacties van de bloggers.
    En dan lees ik hier op deze blogpagina reacties zoals ‘schuld kwijtschelden aan Griekenland’ ???? Hallo zeg,
    het gaat om ons belastinggeld!!!! Wij betalen ons hier in België al blauw aan belastingen, moeten wij dan voor dat jarenlange wanbeheer in GR ook nog opdraaien?

  14. 45 miljad is peanuts Josee. de schuld is toren hoog ,dat europeese belasting geld en dat soort mentaliteit als van mvr Merkel is prima voor Jan en allemaal maar de probleem is groter en dieper. zeg gewoon vaarwel aan de griekenland dat tot nu toe bekent was.
    over de wanbeheer ,bedankt hoor dat ze in Brussels dat nu pas achter zijn gekomen.zo als bekent iedere volk krijg de leiders dat ze verdienen en al jaaren dansen wij vroijlik de dans van Zalongo. en nu is de tijd gekomen om te springen.
    Europa ,ik ben blij met jou dat je nog trots kan zijn maar ik niet. al jaaren was griekenland de zwarte schaap ,maar wij waren trots. welke licht kan je zien om blij te worden. enige licht zou kunnen zijn dat mischien weer mensen worden en naar de parea kijken ipv de Kayen van de geitonas.

  15. @Bruno, het IMF gaat ook maar wat experimenteren. Ik denk niet dat ze al hebben gewerkt met een land waarvan ze de munt niet kunnen devalueren. Dus moeten ze een situatie creeren die gelijkt op een devaluatie: de economie wat ‘aflaten’ vergeken met het buitenland: minder import, lagere prijzen, meer export. Dat veronderstelt dat ook de lonen naar beneden gaan, want anders zullen de prijzen niet zakken. Als niemand nog een appel koopt voor 1 EURO omdat ze lagere lonen hebben, dan zullen de prijzen van de binnenlandse appels zakken tot bv 0.50 Euro. Daardoor gaan de binnenlandse appels dan ook meteen concurrentieler worden tegenover de Duitse Apfels. Of zoiets toch. Ik denk niet dat er een complot bestaat van het IMF/Europa tegen Griekenland – het IMF en Europa hebben heel heel lang de boot afgehouden… wel denk ik dat uiteindelijk Griekenland toch uit de Euro zal moeten stappen, omdat noch de politieke wil noch de mechanismen in plaats zijn om met het geld dat gaat komen iets anders te doen dan putten vullen; volgend jaar zal er dus weer gebedeld moeten worden, en wie gaat er dan nog iets geven? of het kan al eerder, als de regering of de bevolking de nog op te leggen maatregelen niet aanvaardt…

  16. de leningen zijn afesloten op de aantal milijarden dat nodig zijn voor de komende 3 jaaren. de euro is een probleem voor griekenland en eerlijk zijnde gellof ik dat de drachma komt terug maar gr gaat niet uit de euro zone.
    Wat nog belangrijk is ,dat de Imf is gekomen is geen garantie dat he goed komt. als nieks gaat veranderen dan IMF of eu kan de land niet reden. Nu nog spreken de Duitsers de kans dat Duitsland alsnog griekenland gaat niet helpen.Het feit dat grieken al jaaren lulen ipv serious met hun probleem omgaan staat veel west europeese landen echt tegen .
    ik denk dat prijzen zeker zullen zaken ,Vima Fm heeft al een actie waar reclame tijd bied aan winkeliers dat korting geven.
    de eerste reacties van Samaras bewijzen dat de griekse polietiek nog steeds belachelijk is en kinderachtig.
    Neem de beslising om vrijdag de stap te nemen. het kon niet anders want de geruchten waren sterk dat volgende week de grieken masaal hun spaargeld naar huis zou halen. de griekse banken zaten tegen de muur en de druk was zeker groter dan die van Merkel welke wou dat deze stap na de duitse verkiezingen zou genomen worden.
    Een harde feit ,de griekse volk heeft nieks te willen ,,Oaed roept al weken dat geen geld meer heeft.

  17. ik als kretenzer, dat kreta maar onafhankelijk word en dat het verder doet met zijn ilegaale praktijken ,want de praktijken wat de regering al jaren doet zijn minstens even ilegaal en zelfs erger want gans griekenland en zelfs de europese unie heefd er nu te lijden sorry dat ik het zo zeg maar tzimi heefd gelijk het word steeds erger en erger

  18. Nu is de tijd voor een onafhankelijk Kreta. met een nieuw naam ,Mitsotakistan en precident je raad het ,Dora en premier de eieoog,(augolomatis of wel Kyriakos).
    Maar ik denk dat ze ook een schuld van de leningen mee nemen en dat is best een slechte start voor een nieuw staat.

  19. Ik weet het ook niet meer Bruno en Tzimi ik hoor zo veel theorieën de laatste tijd wat ik ondertussen al vergeten ben maar waar het op neer kwam was dat iemand een spelleke aant spelen is maar op het einde zal het wel goed komen,een pluspunt als Griekenland de dieperik in gaat zullen er nog volgen. 🙂 En die merkel speelt een politiek spel denk ik binnenkort verkiezingen zeker en wil laten zien dat zei een harde tante is en om een lang verhaal kort te maken “De ene zijn dood is de andere zijn brood”
    PS wat de AIDA betreft tzimi de kleur staat hun niet meer aan denk ik, zeg toch eerlijk dat is toch geen kleur voor op Kreta aan te meren 🙂 wrm denk jij re tzimi?

  20. Griekenland (en andere Zuid-Europese landen) zullen zich nooit gelukkig voelen met de euro.
    Vroeger was het toch veel mooier. Jaarlijks gingen de prijzen (inkomsten) spectaculair de hoogte in. Dat de Drachme met nog iets meer devalueerde t.o.v. de sterke munten, was een bijkomstigheid.
    Iedereen werd elk jaar rijker, iedereen was Drachmemiljonair.
    Wat was het leuk om met rollen geld op zak rond te lopen. Hoe verachtelijk onnozel zijn die eurocenten. Het is toch veel prettiger voor een moussaka 2000 drachme te rekenen, dan een onnozele 7,45 euro. En dan verwachten die toeristen nog dat je, stel je voor, naar muntjes wisselgeld zoekt.
    Voer nu de Griekse Euro in, met een wisselkoers 1000:1 liefst gedrukt op het formaat van een flinke krant.

  21. @ Hans: Dat is idd de economische theorie maar de praktijk heeft al laten blijken dat dit idd een theorie is. ik sta nog elke dag versteld van hoe duur sommige produkten hier wel zijn en hoe weinig variatie in aanbod! Alle winkels verkopen dezelfde merken… maar als ik die prijzen hier soms vergelijk met andere Europese landen zijn die vaak tot 20-30% duurder!!!! (ik koop veel dingen online en met verzendkosten is het nog goedkoper dan het hier te kopen!!). Ikea bijvoorbeeld is 20-30% duurder dan in Belgie terwijl de koopkracht hier duidelijk een stuk lager ligt… . Voor een koffie moet je al rap 3,5-4 euro betalen??? Dit alles gekoppeld met de toch wel soms schandalig lage lonen in Griekenland doet mij vaak de wenkbrauwen fronsen… .
    Ok, ik weet dat heel veel Grieken niet enkel leven van hun mager loontje maar er vaak ook nog geld binnenkomt van “andere activiteiten” maar toch… waarom blijven ze dat toch allemaal slikken?
    En ik heb al aan veel Grieken de vraag gesteld, hoe komt het dat de prijzen hier in Griekenland zoveel hoger liggen dan elders. Vaak gehoorde antwoorden: import-belastingen (maar er is toch vrij verkeer van goederen en diensten voor Europese producten???!), heel duur om een invoer-vergunning te verkrijgen (wat in principe enkel de economische kost moet weergeven en niet al de extra’s die mensen in hun zakken steken), afgunst van andere handelaars die er alles aan doen om een succesvolle zaak te kelderen en er vaak ook in slagen (geen idee hoe ze dat doen…).
    Misschien moet er eerst eens schoon schip gemaakt worden in de economische sector, wat DE fundamentele pijler is van elke maatschappij, en eens zien wat er dan met de prijzen gebeurt en daarmee gekoppelde indicatoren!

  22. Ali Pacha ,de krant formaat is niet nodig. niet zo lang geleden op mijn bezoek in Turkije zag ik dat de neuw Turkse Lira bv heel mooi gedrukt was op een mooi formaat papier . In Servie is de nieuw Dinar ook heel mooi.je zou denken de zelfde europeese pers drukt hun geld ook.

  23. Zet Griekenland Europa schaakmat?
    Wanneer Athene alsnog besluit dat de echte oplossing in het kwijtschelden van schulden ligt, krijgt Europa het heel moeilijk.

    Lees de column van René Tissen

    Column René Tissen

    Slim, heel slim
    Ondanks de recente noodsteun van het IMF ligt een Grieks moratorium op schulden in het vooruitzicht. Het zou weleens het begin van een heel gedurfde herfinanciering van Griekenland kunnen zijn. Europa zou er schaakmat door kunnen komen te staan. Griekenland weet namelijk als geen ander dat het land het niet zal redden. Meerdere injecties zullen de komende maanden nodig zijn. Van Europa is weinig te verwachten. Uiteraard vanwege een volledig gebrek aan draagvlak bij de Europese bevolking. Rusland en China liggen op de loer om wél steun te verlenen en daarmee macht te winnen.

    Wie zonder zonde is
    Het gebrek aan Europese solidariteit is slechts ten dele terug te voeren op de creatieve boekhouding van Griekenland. Want wie in Europa momenteel zonder zonde is moet nu de eerste steen werpen. Portugal geeft al schoorvoetend toe dat het zaken te rooskleurig heeft voorgesteld. Geen enkel begrip heeft Griekenland voor de hardheid van ingrijpen zoals door Duitsland geëist. Griekenland stoort zich mateloos aan het machtsspel dat Europa momenteel speelt, daartoe handig gebruikmakend van het IMF.

    Onhaalbaar
    De Griekse regering ziet de onhaalbaarheid van te hard en te snel ingrijpen scherp in. ‘Terug naar af’ betekent dat de lonen dramatisch moeten dalen en dát zonder enige verdoving. Nog slechts één foute ingreep en de regering valt per direct. De kans op revolutionaire acties neemt met de dag toe. Daarom begrijpt de Griekse regering de stugge houding van Europa niet. Wat Griekenland gebeurt kan de overige lidstaten immers ook overkomen.

    Vluchten kan wel
    Om onder deze druk uit te komen lijkt Griekenland een geheel eigen weg in te willen slaan, namelijk die van het herstructureren van de schuldenposities. In het algemeen is dat een goede weg om te bewandelen. Ondernemingen doen het ook om een nakend faillissement tegen te gaan. Schuldeisers moeten inleveren, door delen van hun schuld kwijt te schelden. Het is de bekende ‘haircut’. Op straffe van lege handen. In het geval van Griekenland zullen vooral de Europese banken geschoren gaan worden. Op dat lesje zit Europa niet te wachten.

    Dominospel
    Als Griekenland in haar opzet slaagt, vallen er banken om. Als banken vallen zullen die gered moeten worden. Hoe dan ook. Dat wil de politiek nu eenmaal. Daardoor komen veel lidstaten nog dieper in de problemen dan ze nu al zijn. In feite dwingt Griekenland Europa in dezelfde positie als het land zelf. Er zal overal nog scherper bezuinigd worden. Ondertussen houden burgers keihard vast aan hun welvaart. Die laten burgers zich niet zonder slag of stoot afnemen.

    Doemdenken
    Europa moet hopen dat dit allemaal bij theorie blijft. Want als een moratorium op schulden zich daadwerkelijk aandient, is het uiteenvallen van Europa nabij. Tenzij de Europese economie snel weer groeit. Dan nog is het de vraag of de situatie weer wordt zoals vroeger. Ondertussen maakt Griekenland geen vrienden. Maar een kat in nood maakt soms rare sprongen.

    P.S. Doet de euro een stapje terug of is die in een vrije val?

    KIJK DAAR HEBBEN WE DE BOVENVERMELDE SCHULDENSANERING OP EEN ANDERE MANIER AL.NIET AANGEBODEN, MAAR AL;S GRIEKSE STRATEGIE.BRAVO!

  24. Misschien is er nu een achteruitgang nodig want Bruno zegt dat ‘ dit het einde is van het Griekenland dat we kenden’ maar sorry , ik woon hier nu al 35 jaren en heb een griekse bevolking gekend die erg werkzaam was en niet zocht naar een nodeloze job achter een bureau in een of ander staatskantoor. Toen ik hier kwam , waren ze erg ondernemend , overuren kloppen deden hun niets zolang als de zaak maar goed draaide en ik meen ook de bedienden hoor ! Er was een verstandhouding tussen baas en bediende . Opvallend is dat van ouds gekende winkels , nog altijd hun zelfde personeel hebben .
    De mentaliteit en de ethiek is naar de vaantjes met de nieuwe generatie (cfr moederskindjes) , vruchten verdorren of verrotten op de bomen , niemand heeft nog zin op een veld te werken . De weinigen die nog zelf een zaak ter uitbating houden , zijn ware helden : geen werkuren regeling ,weekends,vakanties, 14de maand , en zij draaien op voor al de bloedzuigers . Het huidige imago van de Griek is dat van een luierik en profiteur . Waarom zou dus de rest van de wereld plots paraat staan onder de overbekende omstandigheden die het land ter schande brachten ?

  25. 🙂 arpa kola !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂

  26. martin en de rest. Dat senario is niet aleen in theorie. de faillisement en de terug komen van de drachma is dichterbij ,sterker nog omdat direct de minister heeft deze geruchten als onwaarschijnlijk verklaart. hoe harder de minister roept dat de weg naar de failliet gaan en de terug brengen van de drachma ,hoe dichter deze maatregel naar ons toe komt. in de zin van dat alles wat de regering als niet waar bestempelt even later toch gebeuren.
    ik heb sterk de idee dat de EU best met ons zat is en eerder Gr uit de euro wil dan helpen om in te blijven.

  27. De Griekse overheid geeft niet de indruk dat ze weet waar ze mee bezig is. Onduidelijkheid troef.
    De Europese partners treuzelen, weten niet of ze nu eigenlijk wel dat geld willen lenen aan een Griekenland dat niet duidelijk te kennen geeft hoe het zijn problemen zal aanpakken.

    Dit soort toestanden leiden er toe dat de rente op de obligaties de hoogte in schiet en reeds 9% bedraagt. Dat is gewoon waanzin en te wijten aan een hoge graad van incompetentie.

    Daarom wordt er op dit ogenblik enkel gesproken over het IMF. Die ondernemen actie en hebben al een commissie naar hier gestuurd, die overleg pleegt met de politieke partijen, behalve met links, want die willen niet praten en gedragen zich als kleine kinderen die hun vingers in hun oren stoppen en “blablablablablabla” staan te schreeuwen.

  28. en niet aleen . de grote malakia met de Pame dan?? hebben ze de touristen verboden om te vetrekken met de cruiseschip op Peireas. Poso malakes eine merikoi?? autos o Tsipras?? o Pangalos??? Thee mou !! Help ons ?? verloos ons van deze eikels.

  29. klinkt niet slecht bazooka mitsotakistan heel orgineel die naam:)mitsotaki of papandrei zelfde strond families aleen de vliegen veranderen om de zoveel tijd:)

  30. Iemand gisteren ‘Ellinofrenia’ gezien ? Papandreou gaat in een kerk een kaarsje aansteken , slaagt een drietal kruisjes en kust de ikoon met foto van Merkel !

  31. Merkel wil en kan niet helpen. Portugal is al in de wacht.reken maar dat enkele landen over een paar jaar nog de euro gebruiken. De skartadoura gaat er uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *