The Encore Tour 2010

Met al het slechte nieuws van de voorbije weken, mogen we toch niet voorbijgaan aan een paar goeie momenten. Eén ervan zal u morgen (10 mei 2010) kunnen beleven in de Bozar in Brussel. Dan doet de Encore Tour van Giorgos Dalaras België aan (lezeres @ann deed er me trouwens net nog even aan denken in haar reactie op een vorige post). Zelf vind ik dat Dalaras wat over zijn hoogtepunt heen is, maar hij brengt Michalis Tzouganakis mee, en ook de Cypriotische Despina Olympiou. Hopelijk kunnen ze u een beetje de ellende van Griekenland doen vergeten. Ik wou dat ik er ook bij kon zijn, maar ik zal moeten wachten tot de zomer om mijn favoriet Tzouganakis nog eens te zien.

27 thoughts on “The Encore Tour 2010

  1. 4 juni is hij op Cyprus te zien Bruno, da lukt toch wel?

    Dalaras is aan het provoceren geweest in Duitsland (Munchen en Wenen)hij droeg een nummer op aan Merkel……………Saltadoros!!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=2ljt0fb7sS4
    Oeps Dalaras…. dat is nogal iets om te doen!

  2. als im merkel was had ik hem dan gezegt wat klyn en Panousis al jaaren zegen,Δεν μας χαιζεις ρε Νταλαρα!!

  3. @Bruno: Ik ben een aantal jaartjes ouder dan jij en een Dalaras concert is voor mij nog steeds genieten…Als je zijn enthousiasme ziet, soms heb je de indruk dat er een kwajongen van zestig op dat podium staat.
    Onze zoon van 16 had vorig jaar zijn eerste Dalarasconcert in Bozar en hij was zowaar onder de indruk. Hij speelt nu Dalaras en Theodorakis hits op piano en bouzouki…en dat vind ik best leuk;-)

  4. @Anna, ik weet niet of leeftijd er mee te maken heeft 😉 , maar ik vind Dalaras te “academisch”. Hij is een bijzonder getalenteerde muzikant, met een geweldig goede stem en als hij muziek maakt zit alles juist, perfect. Maar misschien iets te perfect.
    Daar tegenover is ook Tzouganakis een virtuoos, maar wel iemand met een enorme passie voor wat hij speelt. Als je hem naast het podium ziet, is hij een beetje verlegen, maar op het podium zit er vuur in de man.
    In ieder geval: geniet maar van allebei vanavond!

  5. Dalaras blijft voor mij onaantastbaar. Ik vind zijn stem een van de meest volmaakte instrumenten in het Griekse repertoire. Net als Dylan wil hij wel eens nukkig zijn bij zijn repertoirekeuze tijdens optredens en zet de fans dan wel eens op het verkeerde been. Enkel wanneer hij flirt met Spaanse muziek kan ik het minder pruimen. Maar ik vind hem veelzijdiger dan bijv. Petros Gaïtanos, die andere schitterende stem, die echter niet bij alle genres past.
    Ik zit al lang de kans af te wachten om eens een optreden mee te maken van Tzouganakis. Wat ik ken van cd’s en YouTube vind ik alvast geweldig. Hij slaagt er in de vastgelegde stramienen van de Kretenzische muziek te doorbreken en komt er dankzij zijn enthousiasme en virtuositeit nog mee weg ook. Blijkbaar mag hij wel, waarvoor Psarantonis bakken bagger over zich heen krijgt.
    Ik vind het alleszins ok. Muziek die niet evolueert is rijp voor het museum, kijk maar naar de Dixieland.
    Spijtig genoeg is er op dit gebied weinig te beleven in Antwerpen. Heeft het te maken met subsidies van het Griekse cultuurministerie? De voorbije jaren zagen we hier in het Zuiderpershuis Mario, Agathonas Iakovidis, Nikos Papazoglou en vele anderen passeren. Deze optredens waren steeds zeer stemmingsvol en dit soort kleine zalen is ideaal en te prefereren boven de grotere cultuurtempels.

  6. Itane teleio!!!!
    Vanop rij 6-in het midden nog wel!
    Super samenspel tussen Dalaras en Michalis. 3 uur genieten.
    Wat me opviel was dat Bozar gevuld was met Grieken maar bijna net zoveel Belgen.
    @Bobtje: was jij de man op rij 3? En waar kan ik je foto’s bewonderen?
    @ Bruno:Dalaras had kefi…en veel. Je zag zijn ogen soms twinkelen , en zeker toen hij een lied op bouzouki te laat inzette.;-)

  7. @Anna, vanavond mag ik ook!

    @Penimeni, ook Tzouganakis krijgt op Kreta bakken bagger over hem heen, met name van ouderen maar hij is onder veel jongeren erg populair dus daarom lijkt het niet zo.

  8. Ik was er gisteren bij. Het was een heel goed optreden. Dalaras heeft na de eerste song de problemen in Griekenland aangekaart. Het 10-koppige orkest, de lita-speler van Tzouganakis hebben hun beste beentje voorgezet. De Cypriotische deerne kan een aardig stukje zingen. Onze vriend Tsaganakis was in vorm, hij was echter wel nit zo uitbundig als in september in Nikeia . Betrekkelijk weinig Grieken in de zaal, maar zij die er waren zongen wel uit volle borst mee. Op 31.5 speelt Michalis trouwens in Amsterdam, hopelijk kunnen we dan van hem ten volle genieten.

  9. Ik vond Dalaras gisteren beter dan vorige keer in Vorst, maar Michalis was voor mij toch de ster van de avond. Hij heeft zoals hij zingt “φωτιά”.
    @Anna, ja dat was Bobtje op de 3e rij, ik heb hem daar ook gezien.
    @penimeni, het is echter al lang geleden dat er nog een “Griekse avond” was in het Zuiderpershuis. Ik heb ooit eens een mail gestuurd om te vragen hoe het kwam dat er zo weinig Griekse artiesten aan bod kwamen en het antwoord was “te weinig interesse”. Alleen weet ik niet wie er geen interesse heeft, de Grieken of de Antwerpenaren.

  10. @prasoudi
    Ik vrees dat het management van het Zuiderpershuis teert op subsidies en eigen voorkeuren volgt qua programmatie.
    Ik nam ooit een abonnement dat recht gaf op een aantal voorstellingen. Dit duidelijk met de bedoeling mijn muzikale horizon te verruimen. Ik heb een zeer brede belangstelling voor muziek, hoewel het Griekse repertoire een speciale plaats in mijn hart heeft. Toen maakte ik voorstellingen mee met enkele tientallen belangstellenden in de zaal. Ik zag Mexicanen met één song in diverse variaties op hun repertoire en Afrikanen die uitblonken door hun kleurige kledij. Het argument van gebrek aan belangstelling voor Griekse artiesten is dan ook zwak.
    Er is wel een ontstellend gebrek aan publiciteit rond de optredens. Een mailtje naar de verschillende Griekse verenigingen is toch niet echt zo’n moeite.
    Wel moet het me van het hart dat de mensen toch wel echt moeilijk weg te halen zijn voor hun tv scherm.
    De optredens van Lela Papadopoulou in Turnhout en Muammer KetencoÄŸlu (perfecte link tussen Turkije en Griekenland) in Antwerpen konden enkel op een halfvolle zaal rekenen.
    Morgen vertrek ik voor een weekje naar de Eifel; en alsof Griekenland me blijft achtervolgen. Er is eenGriekse week in de Lidl en zondag is er een optreden van een rembetikagroep http://www.taalania.de in het stadje waar ik verblijf.
    Eddy

  11. En in Charleroi treedt Nikos Zoïdakis op – 14 mei!
    Zoïdakis is zo wat de populairste lyraris van het moment in Griekenland.

  12. Voor de Griekse muziek in België en Nl is deze website supergoed. Altijd als eerste op de hoogte en dus heel leuk om goede plaatsen te bemachtigen:
    http://www.skopos.be

  13. @Prasoudi: de Griekse gemeenschap van Antwerpen is op sterven na dood. Het gebouw wordt meer en meer een “gewoon” café-met-zaal, en de school stopt er mee. Als je zelfs geen 10 kinderen meer vindt, is dat logisch, maar het zegt wel wat over de lethargie (jawel, een Grieks woord)… Gelukkig zijn de Limburgers wel nog actief 🙂

  14. In Amsterdam was Michalis ook de ster! Na “O ponos” gebaarde hij min of meer om het publiek rustiger te maken alsof hij bang was dat Dalaras jaloers zou worden! Ik hoorde dat in Duitsland Dalaras Michalis als underdog zou behandelt hebben! Moeilijk mannetje die Giorgos.

  15. Bedankt @anna, mooi filmpje! Doet me naar de zomer verlangen, zodat we Michalis hier nog eens kunnen zien!

  16. Is al bekend waar en wanneer Michalis Tzouganakis optreedt in de zomer ?

    Ik ben naar drie concerten geweest van de Encore Tour, Brussel, Amsterdam en Dusseldorf. Voor mij waren het drie verschillende concerten.
    Dalaras mag dan al ouder worden, hij geeft zich nog steeds voor de volle 100%. Vergeet niet (voor wie het wel weet) dat z’n broer heel recent overleden is en hij had met z’n broer een goede band.
    Tzouganakis was geweldig, is geweldig en zal dat nog héél lang zijn. Ik ben helemaal gewonnen voor z’n performance, z’n muziek en stem.
    Dalaras heb ik bij vroegere concerten enkele keren ontmoet. Hij is een rustige, bescheiden iemand die goed weet waarover hij het heeft. En heel goed mensen kan insschatten.
    Tzouganakis heb ik ‘toevallig’ in Dusseldorf ontmoet. Tja, wat zal ik zeggen … daar wil buurvrouw van zijn.
    Beide genres spreken me enorm aan. Kiezen doe ik niet. Ik pik mee wat ik kan en geniet ervan. Dat houdt het lekker positief.
    Als ik Dalaras, als ik Tzouganakis hoor zingen, vergeet ik te letten op perfectie, foutjes of wat dan ook. IK GENIET ! Wie dat kan teweegbrengen is de echte artiest.

    Op youtube stikt het momenteel van de filmpjes over de Encore tour. Er zijn enkele hele goeie bij. Voor wie wil nagenieten of wil zien wat hij/zij gemist heeft ;-).

    Anne-Mie

  17. nota: sorry voor de tikfouten. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *