Aan de schandpaal

Er schijnt een en ander te bewegen in Griekenland. De overheid is duidelijk op jacht naar belastingsontduikers en corrupte ambtenaren. Gisteren is er een lijst vrijgegeven met de namen van 56 dokters die belastingen hebben ontdoken.

De belastingsdienst heeft 151 dokters gecontroleerd, het merendeel van hen had zijn praktijk in Kolonaki, de duurste wijk van Athene. Sommigen gaven erg lage inkomsten aan, onder de 12.000 euro per jaar. Eén dokter had zelfs slechts 300 euro aangegeven! Slechts 11 dokters hadden inkomsten boven de 100.00 euro aangegeven.

Van 36 dokters wordt nu geëist dat ze inzage geven in hun bankrekeningen, tot in het buitenland toe. 11 dokters hebben boetes opgelegd gekregen tot meer dan 4 miljoen euro in totaal. De namen van de dokters staan zelfs gepubliceerd in de kranten! U vindt bijvoorbeeld een lijst in de online versie van de krant To Vima (klik op de lijst rechts op de pagina voor een grotere versie).

Het publiceren van namen lijkt me een beetje een 21ste eeuwse versie van de schandpaal. En er wordt ook al gezegd dat dit op het randje van wettelijk is. Maar op zich is het zeker geen slecht idee om aan de bevolking duidelijk te maken dat er heel wat beroepsgroepen zijn die de staat ook flink hebben belazerd. Het is natuurlijk makkelijk om voor het parlement te gaan staan en daar “dieven” te staan roepen, maar het zijn niet alleen de politici die boter op het hoofd hebben.

Ik mag hopen dat nu de advocaten, journalisten, TV-sterren, nachtclubuitbaters, enz. aan de beurt komen.

En nog een klein detail, dat ons misschien ook hoopvol mag stemmen: de openbare aanklager heeft de namen opgevraagd van de 300 militanten van de communistische vakbond PAME die 2 weken geleden de Spaanse toeristen toegang tot hun cruiseschip hadden ontzegd in de haven van Piraeus. Er wordt gedreigd met gerechtelijke sancties. Hoewel ik zeker niet tegen het recht op staken ben, vind ik dit wel een goeie zaak, want de mentaliteit om andere gegijzeld te houden om je standpunten kracht bij te zetten, moet hier maar eens ophouden.

3 thoughts on “Aan de schandpaal

  1. ik heb begrepen dat ze ook de namen zoeken van de 300 spartanen op Thermopyles. ze hebben de toegang aan Xerxis moeilijk gemaakt en zo hebben de grieken Persishe investeringen gemist.
    Τον αραπη κι αν το πλενεις ,το σαπουνι σου χαλας. δεν αλλαζει χρωμα .και για να στο πω και στα κρητικα
    αλλαξ ο Μανολιος κι εβαλε τα ρουχα του αλλιως.

  2. Ja Tzimi…..zover gaat het nog komen, lol.

  3. Schaamte schijnt er nog niet in te zitten . Het is opvallend dat vroegere regeringsleiders wiens wangedrag gekend is , zich nog breed glimlachend ten toon stellen , precies alsof ze heldaftige slachtoffers zijn van verkeerde veronderstellingen.
    Dagelijks komen er nu nieuwe praktijken aan het licht waar je als gewone burger blijft bij staren en gapen. Aan verbeelding hebben zekere mensen geen gebrek en je vraagt je af hoe het in ‘s hemelsnaam mogelijk was dat zulke toestanden zo lang aangehouden hebben , zonder dat het aan de kaak gesteld werd . Was alles zo hermetisch dat er niks uitlekte of werd er een hand boven het hoofd gehouden ? Of waren de ‘fakelakia’ zo volumineus ?
    Hopelijk wordt er grote kuis gehouden .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *