Burenruzie

Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat Turkije het eiland Cyprus binnenviel onder het mom om de Turks-Cyprioten te beschermen tegen de agressie van de Grieks-Cyprioten. Voor het operatie Atilla ging al meer dan een decennium van schermutselingen af op het eiland. En we mogen natuurlijk ook niet vergeten dat de Griekse militaire junta enkele dagen voor de Turkse inval nog het plan hadden opgevat om de democratisch verkozen president van Turkije, Aartsbisschop Makarios III, te vermoorden en Cyprus te annexeren bij Griekenland, onder het grote idee van Enosis (Unie). Het hele plan werd opgesteld door de Cypriotische paramilitaire EOKA-B en kon op de steun rekenen van de toenmalige leider Dimitris Ioannidis (die zijn hele leven geen woord heeft gelost over de kwestie). Het is een bijzonder ingewikkelde kwestie, en onlangs zijn documenten naar boven gekomen die er op wijzen dat het Groot Brittannie en de Verenigde Staten (vooral via de politiek van Henry Kissinger) achter de inval van Turkije stonden. Groot Brittannie had het er als voormalige kolonisator nog steeds moeilijk mee om de controle van het eiland uit handen te geven. U wil meer over de kwestie weten? Auteur William Mallinson heeft er een heel boek over geschreven.

Is het daarom toeval dat Turkse gevechtsvliegtuigen al weken erg laag over de Griekse eilandjes Agathonissi en Farmakonissi (die eilandjes zijn trouwens bewoond). En vandaag start de Turkse Petroleum Corporatie een campagne om olie te gaan zoeken buiten de Turkse territoriale wateren net voor de kust van Cyprus. Toegegeven, deze acties kaderen meer in het Egeische dispuut tussen Griekenland en Turkije, maar in deze burenruzie kun je ge schiedenis nooit wegdenken.

4 thoughts on “Burenruzie

  1. @Bruno: …het plan hadden opgevat om de democratisch verkozen president van Turkije, Aartsbisschop Makarios III, te vermoorden en Cyprus te annexeren bij Griekenland, onder het grote idee van Enosis (Unie…)

    Dat moet zeker zijn: de verkozen president van Cyprus 🙂

  2. haha @Saki, nasty! Misschien moet ik er aanhalingstekens aan toevoegen?

  3. Ach!! toen ik op de restaurant op de strand van Kos werkte ,1987 stond de Turkse marine ook op een paar honderden meters verder op. en al vliegen ze boven Athene ,aan griekenland bewijzen ze nieks. De boodschap van militaristishe Turkije is aan Erdogan niet aan ons.
    Verder ben totaal gek op Turkije.was in Maart al in Istanbul.Prachtig. wij zouden eerder 2 landen zonder grenzen moeten zijn.

  4. ik denk tzeni als je meegemaakt had wat de grieken in konstantinopel hadden meegemaak je niet zo zou praten of zelfs denken dat het te gek is in turkije en ook al is dat zo fijn er om vakantie te gaan, maar ja griekenland zal wel ook niet zo heilig geweest zijn geweest in der tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *