Ze zijn er natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor

“Handen af van Tolis”, zo klinkt het bij vele Grieken. Tolis is de zanger Tolis Voskopoulos, de man van ex-vice minister Angela Gerekou die eergisteren is afgetreden nadat duidelijk was geworden dat haar man de belastingsdient nog 5,5 miljoen euro moest.

Waarom handen af van Tolis? Er zijn veel Grieken die vinden dat je aan Tolis Voskopoulos niet mag raken, want het gaat om een nationaal symbool. Hij draait al decennia mee in de muziek, en heeft ook wat rolletjes gespeeld in de films uit de bloeiperiode van de Griekse cinema (jaren 60). Films die we elk weekend nog maar eens te zien krijgen. Voskopoulos is de verpersoonlijking van de charmante ridderlijke man, die zijn vrouwen in de watten legt. Je zou hem een beetje de Griekse Julio Iglesias kunnen noemen.

En een belastingsambtenaar liet al weten dat je die Voskopoulos toch niet voor het gerecht kunt dagen omdat hij zijn belastingen niet betaalt? Zo veel generaties zijn op elkaar verliefd geworden op de tonen van de liedjes van Tolis. Zijn “koumbaros” kwam op TV ook al vertellen wat voor een goeie vent die Tolis toch wel is.

Dit duidt al aan hoe de Grieken een aantal dingen beleven. De wet is de wet, maar die geldt niet voor iedereen in de zelfde mate. Komaan zeg, voor Tolis Voskopoulos kunnen we toch wel een oogje dichtknijpen?

Maar het probleem is dat er zo voor heel wat mensen oogjes worden dicht geknepen. Het gaat ondertussen zo ver dat een derderangszangertje gisteren kwam vertellen dat hij al jaren geen belastingen betaalt, omdat hij vindt dat het niet fair is. Hij werkt namelijk erg hard om zijn boterham te verdienen en zingt urenlang tot een stuk in de nacht om mensen vertier te bezorgen. Dat hij daarbij nog belasting moet betalen, was er voor hem te veel aan.

En er zijn veel mensen die het daar eens mee zijn. Men heeft nu zelfs ontdekt dat er 13 belastingsambtenaren zijn die zelf ook geen belastingen betalen. Het kan niet gekker.

De bevolking staat nu wel te roepen dat de politici dieven zijn, maar zijn de mensen zelf ook geen deel van het probleem? Waarom zou er voor Voskopoulos een uitzondering moeten worden gemaakt? De man verdient geld genoeg en hij heeft toch ook zijn verplichtingen tegenover de staat?

En dat doet me denken aan die andere Griekse praktijk: het geven van steekpenningen of fakelakia. Misschien hebben de mensen daar zelf ook schuld aan? Wanneer mijn schoonmoeder naar de dokter gaat, wordt haar bezoek door de ziekenkas terugbetaald. Maar ze stopt de dokter elke keer nog eens 20 euro extra toe. Wanneer ik naar de dokter ga, en dat niet doe, dan schaamt ze zich daarvoor in mijn plaats (ρεζίλι; is het Griekse woord). Waarom? En zo gaat dat bij heel wat dagelijkse uitwisselingen hier in Griekenland. Op den duur wordt dat eigenlijk verwacht en kan het niet meer dat je geen fakelaki toestopt.

Ik doe er niet aan mee, en heb nog nooit een fakelaki betaald. Het is me ook nog nooit gevraagd, maar ik heb wel een vermoeden dat het heeft te maken met het feit dat ik een buitenlander (en dan nog een Europeër) ben.

Omdat een mentaliteitsverandering niet meteen gebeurt, is het wellicht goed om de namen van mensen die zich aan wanpraktijken bezondigen, openbaar te maken. Misschien krijg je het er zo wel uit.

21 thoughts on “Ze zijn er natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor

  1. Handen af van Tolis omdat aan dat soort propaganda moet de Pasok niet mee doen. als iedere schuldige betaalt dan Tolis mee. maar Tolis en Angela als reclame pr voor welke reden. NIet. denken ze echt dat zo Griekenland en de griek zou veranderen??

  2. Ik ben bang dat ik je niet helemaal snap, @Tzimi. Beweer je nu dat Angela Gerekou moest worden geofferd om zo aan de bevolking te laten zien dat ze hun belastingen moeten betalen? Dat dit opgezet spel was? Een communicatietruuk?
    Het zijn weer van die theorieën zoals er hier zo veel circuleren.

    Het ergste vind ik wel dat de regering zegt dat Gerekou “ethisch heeft gehandeld”. Hoezo ethisch? Ze heeft 7 maanden in de regering gezeten en ze moet ZEKER op de hoogte zijn geweest van het feit dat haar man bij de belastingen in het krijt stond. Als je een getrouwd koppel bent, weet je doorgaans dat soort dingen van mekaar. Dat je aan dat “probleempje” snel even voorbijgaat om een postje in de regering te vangen, lijkt me niet bepaald ethisch.

  3. Tolis zijn schulden liggen zo als de meeste gevalen in de molen van de griekse recht. zo als je weet kan jaaren duren ,en het was voor dat zij met hem ging. ik ben helemaal geen fan van deze soort griekse lied en zangeres maar in een land waar de meesten belasting onduiken ,vind ik het zeker een pr trukje de hele Gkerekou affair. ik zou eerder willen zien dat de griekse staat gewoon volwassen wordt en zijn werk doet. maar dat gaat niet gebeuren ,omdat de grieken die dat kunnen uitvoeren zijn weinig.
    Waarom niet Ksenogianakopoulou of die andere van de Ypourgeio pedias?? werk de gezondheid of de onderwijs zo goed of is het wat better geworden de laaste half jaar??
    eigenlijk zo als ik eerder ook aangaf ik heb geen vetrouwen meer in griekenland. ze vieren feest op Zakynthos en Volos om dat EasyJet en Ryanair nu daar komt. wat voor soort turisten zou brengen ,dan??en waarom die maatschapijen en niet een griekse bedrijf als zo veel mensen zijn dat deze route kunnen gebruiken?? wij zouden moeten schamen . in maart vlog in een volle vliegtuig met oude griekse gastarbeiders die op vakantie gaan naar griekenland met goedkoope tickets met Germanwings. Kunnen de slimmeriken van Aegean of Olympic niet deze klanten aantrekken??
    ik zit meer met het feit dat zij 7 maanden heeft gezeten maar wat heeft zij gedaan??ik hoor net dat zelfs de duitse regering vraagt de Duitsers om naar griekenland te gaan omdat het aantal anuleringen te hoog komt.

  4. … dat zijn van die dingen die ik zelfs binnen 20 jaar nog niet ga begrijpen… – als de zanger niet moet betalen, dan ik toch ook niet?? Meer nog, ik ZEKER niet, want ik draag al 9 jaar netjes bij – krijg ik dat dan terug? Heel dat systeem van privileges, bevoordeelde groepen, uitzonderingen, … pfff, het is zo vermoeiend… Dat van die steekpenningen, Bruno, dat zal wel veranderen als je in Griekenland een kind zou krijgen: in IASO krijg je je kind bij wijze van spreken niet mee naar huis als je niet aan iedereen die je tegenkomt briefjes uitdeelt. De eerste keer wist ik van niets, en liep mijn schoonvader achter mij aan door de gangen met een stapeltje biljetten; de tweede keer had ik geleerd… zo reed een verpleger 20minuten door de gang met mijn vrouw op haar bed, hoewel de kamer klaar was; maar ik was er nog niet en mijn vrouw had haar portefeuille niet bij, dus die verpleger kon de patient toch niet naar haar kamer brengen zonder ‘handdruk’?…

  5. ik denk dat je moet van beroep veraderen. wordt Tarifas of zuster of een of andere beroep met privileges.
    iedereen heeft voorbeelden zat om te bewijzen dat griekenland absoluut nieks met europa te maken heeft. ik ga niet weer draaien O Neoelinas van Panousis,jullie kunen het zelf zoeken. ik hoorde toevalig een reportage over Turkije vanmorgen ,met nederlanders dat daar leven. een van getrouwd met een turkse vrouw zei dat je daar niet aan een baan kan komen zonder conekties.zo als bij ons.

  6. ik moet toegeven dat als ik zou weer in griekenland moeten komen wonen en werken , dat zeker gek zou worden.

  7. Blijf dan maar waar je bent , Tzimis !
    Wat steekpenningen e.a. betreft , wat doe je in accute noodgevallen als een van je naasten een ingreep nodig hebben en chirurgen zijn alleen maar voorhanden als je hen ofwel dooreen schudt,een pistool tegen hun slaap houdt of … alternatief , een omslagje aanbiedt ? Hans schijnt het ondervonden te hebben maar hoe komt daar een einde aan ? De verhalen die komen opdagen doen haren oprijzen . En geen probleem hoor , het zwartwerk wordt officieel blanco witgewassen , ‘elke wet heeft een achterdeurtje’ zeggen ze in Belgie . Ze hebben er ook weet van .

  8. Δεν θελει αποψε ανθρωπο να δει
    γιατι εχει χρεη το παιδει
    και η Αντζελα δεν θελει να τον δει…
    http://www.youtube.com/watch?v=KxES3KYrJgk&feature=related

  9. ik heb nog nooit fakelakia gegeven, ook niet als mijn vrouw moest bevallen.
    Ik hoor ivm die zanger toch een ander geluid. Hij moet betalen, en zo simpel is dat

  10. Het is je van harte gewenst @Pieter , nooit in zulke noodzaak te moeten zitten want de fondsen terzijde gelaten , de stress die je doorstaat om verzorging voor je volk te krijgen wordt werkelijk uitgebuit .

  11. Wie zal een begin kunnen maken deze augiastal uit te mesten?
    Ik vind de pogingen van Papandreou lovenswaardig, maar hij heeft natuurlijk zelf jaren van het systeem kunnen gebruik maken….
    Er moet iets veranderen in de hoofden van Georgos modaal, de gewone man in de straat..Maar als ik mijn schoonfamilie hoor, zal dat een proces zijn van heel lange duur.

  12. Als Belgische vrouw, wonende in Naxos en moeder van 2 kinderen heb ik zelf ook wel al mijn ervaringen kunnen op doen in de griekse gezondheidszorg! En of het nu in een prive of publiek ziekenhuis is, fakelakia zullen er overal aanwezig zijn om de dingen geregeld te krijgen! Mijn genycoloog in het publieke ziekenhuis(hoofd materniteit) kon pas een glimlach en enige belangstelling tonen tot ik mijn omslagje op zijn bureau plande! En is die dokter schuldig of is gewoon heel het griekse gezondheidssysteem ziek?! In het prive-ziekenhuis waar je eigenlijk meer de luxe betaalt dan de medische zorg moest ik 8 jaar geleden zelfs geld geven aan de verpleegster om mijn dochtertje aan te kleden bij vertrek! Maar voor diegenen die in Griekenland wonen moet dit geenszins raar in de oren klinken.! En wat betreft de griekse schlagerzanger Tolis betreft; Is de man zelf schuldig of de griekse staat die gewoon al die jaren geen maatregelen treft tegen de man.

  13. Heel juist @Anna , een proces van lange duur en vooral bijna indoctrinatie om die verwende kinderen terug in rij doen te lopen .
    Nu beginnen ze heel wat volk te barbequeen en komt zowat vanalles aan het licht .
    Wat me heeft doen lachen was , dat Miraraki een 7000Euro tapijt heeft laten terug nemen uit het ministerie van toerisme , omdat ze niet betaalden . Het is nu al gekend dat als je betaling wilt voor een bestelling van de overheid , je ‘er kunt naar fluiten’ zoals ze in mijn dorp zeggen !:) De belasting betaal JIJ natuurlijk wel want je hebt een faktuur uitgevaardigd .

  14. Mag ik het er nog eens inwrijven? 4% van het Griekse Bruto Nationaal Product bestaat uit EU-steun, dat is dus allemaal belastinggeld dat van het noorden van Europa naar het zuidoosten wordt gesluisd. Als je de grafieken bekijkt dan zou je kunnen stellen dat alles wat Duitsland aan EU-steun geeft naar Griekenland gaat. En dat is al jaren het geval… Weet men dat in Griekenland dan niet?
    http://www.econoshock.be/2010/germany-is-footing-the-eu-bills/

    Stank voor dank, zou ik zo zeggen….
    Trouwens als je de twee paarse statistieken bekijkt, dan doet Cyprus het stukken beter! Waarom lukt het daar wel en in Griekenland, dat toch al sinds 1981 lid is van de Europese Unie, niet? Vooral de tweede grafiek (netto bijdragen of ontvangen per hoofd van de bevolking) spreekt boekdelen. Ik (en samen met mij heel wat collega’s en vrienden) beginnen meer en meer te denken aan dat zinnetje van Margaret Thatcher: ‘I want my money back!’

    En nu wil Griekenland NOG meer geld van de EU????

  15. kom op stank voor dank. Ok dat geld is niet gegaan waar het moest maar zeker een groot gedeelte is gegaan naar artikelen van Europeese markt. of dat luxe traktoren zijn of luxe autos,zelf gezien het feit dat griekenland niet eens een gewone water kraan kan produceren ,alles is in de Eu en meestal uit de Duitse markt gekocht. als ik naar ons kijk al jaaren is griekenland een van ons beste klant.
    En ja ze willen meer geld maar niet kado. dat zijn leningen en zeker met een dikke rente er op.
    Wat denk je naar jaaren rijden op een Citroen Pony wou de griekse boer een mooi Duitse Mercedes. en dure Crohe kranen in zijn badkamer. van jaaren naar buiten gaan naar de wc wou een mooi toilet met italianse porseleinen pot.
    Kom op. het is onze schuld maar zo ver hoeft niet.

  16. Tzimi je vergeet te melden dat de lening verschaffende landen winst maken op de rente dat van Griekenland terugverlangd wordt. Zij kunnen immers goedkoper lenen. Als iemand dit zou doen voor de kost, zou hij opgepakt worden als woekeraar.

    Daarbij is het zoals je zelf zegt, groot deel van dat geld gaat weer terug naar de verschaffende landen in de vorm van orders (bijv. duitse militaire artikelen). Daarnaast hebben Franse en Duitse banken nog het een en ander uitstaan in Griekenland. als Griekenland omvalt, dan lopen ze veel geld mis en moeten de landen staatssteun verlenen. Nu doen ze dat ook in de vorm van een lening naar GR, het is nu een win-win-verlies situatie waar GR zich achter het laatste streepje bevindt.

    Misschien zie ik het door een zwart-wit bril, maar het speelt zeker mee.

  17. Tolis Voskopoulos (die van de 5,5 miljoen:-)) is opgenomen in het ziekenhuis met hartproblemen. Wedden dat hij nu zeker wegkomt met al die jaren belastingontduiking? Het zou nog beter zijn als Angela hem nu verliet, dat kan ik zijn voordeel werken…Hij kan dan zijn ‘verhaal’op de trash tv-kanalen -alles tegen betaling- kwijt en de roddelkranten hebben ook weer een leuke voorpagina! Als Tolis op een slimme manier gebruik maakt van zijn sores zit hij straks zoweer in een leuk villa’tje op Kerkyra!

  18. Zou Tolis trouwens nog geld hebben? Hij schijnt al zijn centen aan zijn vrouwen te hebben gegeven, en zou enkel een klein flatjes ergens in Kipseli hebben, heb ik me laten vertellen. De rest staat op de naam van zijn (ex)-vrouw(en).

  19. @Josee, ik zie jouw bijdragen steeds graag komen: hoe meer invalshoeken, hoe veelzijdiger de info, hoe meer evenwicht in de standpunten, hoe breder het beeld dat je je kan vormen.
    Maar je inbreng van 24/05 vind ik toch wel héél eenzijdig. Je denkt toch niet dat Duitsland en de andere ‘grote’ landen steun schenken uit menslievendheid, om een economisch onbeduidend landje als Griekenland te ‘helpen’?!?? Mij wordt vaak verweten dat ik naïef ben, maar je maakt me niet wijs dat EU-landen als Duitsland geen verborgen agenda hebben en hier zelf geen voordeel halen uit halen; als je dat gelooft, ben je óf naïef, óf goedgelovig, óf blind. Niemand zal ontkennen dat de Griekse samenleving heel wat pijnpunten kent en het is goed dat die stinkende beerput open gaat, maar het door altruïsme gedreven Europa op de knieën danken voor hun reddingsplan?!? Komaan zeg, als er één ding zeker is, dan is het dat deze landen dit uit zelfbehoud doen, puur eigenbelang!
    Net als @Hans toespeling als zou @Bruno hier soms licht anti-kapitalistische stellingen poneren, doet ook jouw reactie mij denken aan een artikel van ene Prof. Mekonen Haddis ( http://politicalsnapshots.wordpress.com/2010/05/06/neo-liberalism-and-the-greek-tragedy/ ). Gewoon ter info – altijd interessant om vanuit verschillende perspectieven naar een thema te kijken. Dit bijvoorbeeld is ook een zienswijze die de moeite waard is om lezen: http://andergriekenland.web-log.nl/mijn_weblog/2010/05/14/index.html .

  20. voor boskopoulos geld het ,Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *