Respect voor brandweerlui

Ik had sowieso al veel respect voor de Griekse brandweerlui, die onder erg moeilijk omstandigheden, vaak met gevaar voor eigen leven, elke zomer de talrijke bosbranden moeten blussen. Vandaag heb ik nog meer respect voor hen. Ondanks het feit dat premier Karamanlis hen dezer dagen een officieel bezoek heeft gebracht, om hen een hart onder de riem te steken, hebben ze ze afgelopen weekend een heuse kaakslag gekregen.

Nu pas zijn hun overuren voor 2008 uitbetaald. Je mag dus zeggen dat ze bijna een jaar hebben moeten wachten op hun rechtmatige loon. En een kijk in het loonzakje leerde dat ze ongeveer 27€ per 8 uren overuren betaald hebben gekregen. Dat is dus iets meer dan 3€ per overuur. Dat is dus ook iets minder dan een illegale vluchteling hier kan verdienen in de land- en tuinbouw.

Daarom: respect. Velen zouden alles gewoon maar laten branden als ze zo slecht betaald werden.

One thought on “Respect voor brandweerlui

  1. Brandweerlui verdienen inderdaad net het minimumloon, meer niet. En als het brandt gaan ze dag en nacht door, riskeren letterlijk huid en haar tot ze er bij neervallen. Pet af, zeer zeker!
    Bekijk je het echter van de andere kant, zitten ze natuurlijk het overgrootste deel van het jaar op hun krent zich stierlijk dood te vervelen.
    Dat overuren blussen niet aan een hoger percentage betaald worden is vanzelfsprekend al helemaal niet rechtvaardig. Dat je dan nog 10 maanden op je centen moet wachten is ronduit schandalig.
    Een pannenkoekenbakker, ook warm werk, maar toch wel duidelijk minder gevaarlijk -stress dan bij bosbrand, heeft hier 4 Euro/h en wordt dagelijks of wekelijks uitbetaald. Een goede poetsvrouw kan wel 7 Euro/h halen, ongeveer hetzelfde als een gids (zonder staatsdiploma) maar zonder de verantwoordelijkheid voor klanten.
    Wat die staatsgidsen verdienen is een kompleet ander verhaal en heeft natuurlijk al helemaal niets te maken met bosbrand en moedige brandweerlieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *