Vooruit dan maar, nog een keertje proberen

Vorig jaar op 1 juli werd met veel poeha een rookverbod in Griekenland aangekondigd. Op sommige plaatsen in de hoofdstad zie je daar nog getuigen van: “Op 1 juli geeft Griekenland de sigaret op!”. Toenmalig minister van Volksgezondheid Avramopoulos zag er weer een gelegenheid in om met zijn ijdele zelve weer eens in de pers te komen.

In de zomer leek alles goed te gaan, maar vanaf het moment dat de weersomstandigheden de Grieken er toe dwongen om meer binnen te gaan zitten, bleek al gauw dat het een enorme flop was. Op sommige plaatsen werd het rookverbod nageleegd, op andere totaal niet. Veel had te maken met de erg onduidelijke wet, die heel wat uitzonderingen kende, waardoor het bijzonder moeilijk was om hem te implementeren, laat staan te controleren. Eerder dit jaar moest de nieuwe regering van PASOK toegeven dat de wet dode letter was en dus ook niet meer zou worden toegepast.

Maar de nieuwe minister van Volksgezondheid Xenogiannakopoulou (een hele mondvol, die naam), heeft ondertussen niet stil gezeten en heeft een wetsvoorstel klaar dat de onduidelijkheden en de gaten van de vorige wet moet verbeteren. Tsja, moeilijk werk lijkt het me niet te zijn geweest. Vanaf 1 september 2010 zou er een algemeen rookverbod komen in alle gesloten openbare ruimtes. Geen sigaretten meer in de kafeneio, de ouzeri of de taverna. Nachtclubs blijven voorlopig nog gespaard van de maatregel, maar ook zij zullen zich moeten aanpassen, 8 maanden later.

Wie gaat dat controleren? Want ook dat was altijd een probleem bij de vorige wet. In dit geval mag het naleven van het rookverbod worden gecontroleerd door de politie, de gemeentelijke politie, en de kustwacht (!). De boetes zouden aanzienlijk zijn, en niet enkel de roker zal moeten betalen, maar ook de uitbater van de plaats waar de inbreuk op het verbod zich heeft voorgedaan.

Dat betekent dat ze hier nog 3 maanden kunnen verder paffen, als het wetsvoorstel wordt gestemd (en er is geen enkele reden om aan te te nemen dat het niet zo zou zijn, want het vergt slecht een simpele meerderheid in het parlement, die PASOK sowieso heeft). En dan ben ik echt wel eens benieuwd of het dit keer eindelijk zal lukken.

Wist u trouwens dat:

  • het eerste rookverbod in Griekenland werd afgekondigd in 1856, omdat men toen bang was dat de rokers hun werkplek in de fik zouden steken?
  • 37% van de jongeren tussen 12 en 17 jaar roken in Griekenland?
  • een daling in de omzet van rookwaren de kioskhouders in Griekenland er toe heeft doen leiden om voor het eerst in de gschiedenis een dag te staken? (Die daling heeft echter niet te maken met het feit dat de Grieken minder roken, maar dat ze voor goedkopere merken kiezen)

10 thoughts on “Vooruit dan maar, nog een keertje proberen

  1. Nai sobaro onoma tora??ksenogianakopoulou. waar heeft zij tijd gevonden omdat te beslissen ?tussen de optredens op de proinadika??ego sou leo,kijk naar het filmppje al rook ik andere half jaar niet meer.
    http://www.youtube.com/watch?v=ikVGSk9FfQ4

  2. Tevens zullen rookruimtes op de werkplaats verboden worden. De rokers zullen enkel buiten mogen roken.
    ‘k Ben ook eens benieuwd of het deze keer beter zal gaan.

  3. De kans van slagen lijkt mij zero. En wel hierom: Een volk dat je zo’n beetje alles afpakt wat je als verworvenheden zou kunnen bestempelen, zal zich met hand en tand gaan verzetten tegen maatregelen, die hun levensvreugde nog verder inperken. Waar ze de strijd op macro-nivo zullen verliezen of al verloren hebben , zal het verzet tegen de tabaksinperking de vorm van klein sociaal ,onverzettelijk protest aannemen.
    Ik sprak nu even alsof ik een Griek was.

  4. Toen ik vorig jaar tijdens de zomervakantie in GR was, was er één restaurant in ons dorp dat zijn asbakken verbannen had (de overigen hadden zich reeds een sticker gekocht waarop staat dat er gerookt mag worden in hun zaak). Toen ik vroeg of ze zich daaraan zou houden tijdens de wintermaanden, zei ze expliciet van wel, omdat ze de serieuze boetes die ze hadden aangekondigd, niet wilden riskeren.
    Onlangs kwam ik er weer en stonden de asbakken netjes terug op de tafel. Toen ik vroeg hoe dat zo kwam, kreeg ik als antwoord dat er geen controles werden uitgevoerd omdat de staat veel meer verdiende aan de taksen op tabak dan op de eventuele inning van boetes. “En ik wil mijn klanten niet voor niets verliezen”, zei ze er nog bij. Logisch toch…
    Ook de jongeren op café haalden datzelfde argument aan, nl. dat de staat veel te veel verdient op de tabakstaksen om ook maar één serieuze uitvoeringsmaatregel m.b.t. het rookverbod te nemen.
    Het feit dat de jonge generatie hierover praat, zegt ook wel wat, toch?
    En als de politie al zou komen controleren, nu, met die nieuwe maatregel, en hij de neef van je vader blijkt te zijn, wiens dochter de koembara is van je kind, tja… dan volstaat een fakelaki zeker wel?
    En zo is de vicieuze cirkel weer rond.

  5. “de neef van je vader blijkt, wiens dochter de koembara is van je kind” en dan nog een fakelaki? Beter koembara zoeken zou ik zeggen:-)

  6. nee ,maar ik wordt ook een dagje ouder. zo bij alles heb ik een liedje achter in mij hoofd en You tube helpt mij een beetje. twijfel je aan dat nog eeuwen lang in gr zou zo gaan,ke fouma fouma….
    trouwens toen wij klein waren iedere zomer hielpen wij mee ,met de tabak plukken,rijen,drogen etc,etc.
    ik heb gerookt van mijn 14 tot mijn 44ste.Sketa Sante ke asso.welke toen kosten ze nieks.kati drachmoules ,en in de toekomst gaan ze weer veel veel dracmoules kosten.

  7. Dat was er inderdaad over @Pieter 😉

    Jah @Philippos, moedig hem nog maar wat aan! 🙁
    Mijn vader sprak ook de ganse dag door in spreekwoorden en liedfragmenten @Tzimis. Bij elke aanleiding, voor elke situatie, over elk onderwerp kende hij wel een liedje, een spreekwoord of een uitdrukking die er verband mee hield. Ik mis dat wel – heb er zelfs een tijdje genoteerd maar de lijst bleek eindeloos; er was geen houden aan. Ongelooflijk hoe bedreven Grieken daar in zijn.

  8. Ok dan nog een reden dat roken niet mag stoppen. als wij dan liefdes vedriet hebben hoe gaan wij dat afreageren?? zo dat de dame in questie kan vragen, Ti soy kana ke pineis tsigaro sto tsigaro???he Philipa??
    http://www.youtube.com/watch?v=td7H-u9cB0o

  9. Ps. ik ben nog trots dat na 20 jaar weg uit griekenland nog steeds bij alles een liedje kan toveren. het spijt mij voor jullie maar het is niet anders. kijk naar Al tsantiri ,hoe mooi Lakis van bekende liedjes de text nog eens verandert naar actueele gebeurtenissen.van af 2:30 minute.
    http://www.youtube.com/user/aliekos43#p/u/16/hEvQbhNPgOs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *