Ambtenareninventaris

Griekenland staat zwaar in het rood en geeft geld uit op een ongecontroleerde manier. Hoe ongecontroleerd? Bij het bezoek van de trojka (vertegenwoordigers van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie) bleek dat de Griekse overheid het antwoord schuldig moest blijven op vraag hoeveel Grieken een pensioen ontvangen en hoeveel ambtenaren het land telt.

Griekse statistieken konden hier niet bij helpen, en dus moet er een soort van inventaris worden gemaakt. In zijn ware “Open Gov” stijl gaat Georgios Papandreou nu de ambtenaren tellen. Hoe gaat het gebeuren? Via het internet natuurlijk! De overheid heeft een speciale site geopend (http://www.apografi.gov.gr/ – voorlopig staat er nog een “under construction icoontje uit de vorige eeuw te blinken) en de ambtenaren zal worden gevraagd om te gepasten tijde in te loggen en hun gegevens in te voeren.

Die gegevens zijn dan het AFM nummer (een soort van taksnummer dat iedereen in Griekenland heeft – zonder besta je hier niet), het AMKA nummer (AMKA is het ziekteverzekeringsnummer), identiteitskaartnummer en de posities die de ambtenaar in kwestie heeft gehad in het verleden. Zo krijg je meteen een overzicht van je ambtenarenkorps. Het is een actie die 100 jaar geleden al zou moeten zijn ondernomen (zonder internet wellicht). Hoe al die ambtenaren op het internet zullen geraken, is nog niet duidelijk; want de internetpenetratie in Griekenland is nog altijd aan de lage kant, zeker buiten de grote steden. Ambtenaren die hun gegevens niet invullen voor de deadline, zullen niet langer uitbetaald worden.

Het is nog niet eens zo’n gek idee, want we horen hier de raarte dingen: dat ambtenaren nog worden uitbetaald, ook al werken ze niet langer meer of zijn ze zelfs gestorven.  Het is een van de gekende problemen in Griekenland: het wordt allemaal op een slordige manier bijgehouden (of zelfs gewoon niet bijgehouden).

Mensen die op het platteland wonen, zullen het kunnen beamen: de overheid houdt daar bijna alles bij in een groot boek. Elektronische archieven zijn nog vaak toekomstmuziek.

5 thoughts on “Ambtenareninventaris

  1. Van horen zeggen, “werken” er nog steeds twaalf ambtenaren bij olympicairways in het kantoor in Amsterdam. Bedrijf bestaat al niet meer maar ze schijnen nog elke dag op kantoor te komen.

  2. Oh @Marius , ambtenaren voor onbestaande posten zijn schering en inslag . Tuiniers voor gebouwen zonder tuin,
    135 havenarbeiders voor een haven zonder schepen, en dan daarbij onwaarschijnlijk veel gehandicapten pensioenen voor mensen van middelbare leeftijd en die zonder probleem hun tuin omspitten of op hun dak klimmen om pannen te vervangen . Ze hebben daarbij gratis busvervoer en de lokale bussen hebben zelden betalende pasagiers . De voorbeelden van verspilzucht zijn oneindig .
    Maar dat ambtenaren zichzelf nu per Internet moeten melden is toch wel beschamend. Stel je voor wat voor ogen die IMF mensen hier opentrekken .

  3. Een zekere deel van de ambtenaren korps, zeker bij de lokale overheden, bestaat ook uit ex (top) sporters. Een sporter dat enige succes behaalt heeft, nationaal of internationaal krijgt een baantje aangemeten. Daarmee hebben ze voor het leven een vast inkomen om naast en na hun sport van te kunnen leven. Of ze worden aangesteld bij het griekse leger op de positie van officier. Uiteraard hoeven ze bij beide organisaties niet op te komen dagen. Het lijkt een beetje op de oudheid toen de olympische winnaars op de kosten van de staat mochten leven na het behalen van hun overwinning.

    De meeste vinden het prima, er zijn echter ook uitzonderingen. De huidige trainer van Panathinaikos diende hiervoor de griekse voetbalbond als trainer van de -23 team en daarvoor de -21 en -19 team. Een van de weinige voorbeelden van continuïteit in GR. Nioplias heeft in 4-5 jaar met zijn lichting altijd eindrondes gehaald met als hoogtepunt een verloren finale tijdens een EK -21. Spanje was toen de winnaar. Toen kreeg hij van de burgemeester van Heraclion (ik geloof zijn officiele woonplaats) een baantje aangeboden als gemeente tuinman. Nioplias heeft toen bedankt voor de eer en aangegeven dat het baantje beter naar iemand kon gaan die echt werkloos was en dat geld hard nodig had. Zijn actie haalde prompt het landelijke nieuws (tenminste op internet, heb geen krant of tv hier).

    Nog een voorbeeld van geld verspilling. De Griekse Gemeenschappen/Verenigingen in het buitenland. Ik weet dat er een moord gepleegd wordt om als voorzitter te mogen optreden bij de gemeenschappen/verenigingen in Amsterdam, Utrecht en Gent. Ze ontvangen namelijk jaarlijks een subsidie potje uit Griekenland en ik hoef natuurlijk niet uit te leggen waar het grootste deel van dit potje verdwijnt. Voorzitters en penningmeesters rijden in bijzonder mooie auto’s moet ik zeggen…

  4. je hebt ze vast al gezien.
    http://www.youtube.com/watch?v=6Nvl6PCOAtc
    ik denk dat er is geen reden om daar over druk te maken. het is zo en zou zo altijd blijven tot de protektoraat failliet is. ik denk zelfs binnen deze jaar. dan houdt het van zelf op.

  5. @Philippos: voor sommigen lijkt dat toch onvoldoende te zijn om niet ook in de kas van de parochie te grabbelen :-/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *