Pessimisme en optimisme

Enquêtes: we krijgen ze hier om de haverklap in de maag gesplitst en het gaat vaak over wie de populairste politicus is, en voor wie u zou stemmen, mochten het nu verkiezingen zijn (vaak slechts 2 keuzes, dus niet echt betrouwbaar, maar goed). De resultaten van de enquête van Public Issue die gisteren werden gepresenteerd, zijn toch wel enigszins anders. Het gaat om de zogenaamde barometer van Juni 2010, uitgevoerd tussen 2 en 7 juni bij een publiek van 1019 respondenten.

Het eerste wat we wel kunnen zeggen, is dat de Grieken bijzonder pessimistisch zijn. Ze hebben totaal geen vooruitzicht op een betere toekomst. 69% denkt dat de economie compleet de verkeerde kant uit gaat, maar 18% vindt wel dat de regering op het juiste spoor zit.  12% van de Grieken denkt dat het beter zal worden vanaf nu.

80% verwacht rellen, sociale onrust en misschien wel een heuse opstand. 84% is gedesillusioneerd door de “Griekse democratie”. Of dat met de politiek of met de economische toestand te maken heeft, is niet duidelijk, maar het feit is dat de democratische model dat ingesteld is na de Griekse junta, zwaar gefaald heeft.

En ook de appreciatie van de grote partijen is tot een nadir gezakt: nog 18% vindt dat PASOK goed werk verricht, tegenover 9% voor Nea Dimokratia.

En wie is het meest geschikt als premier? 41% vindt Papandreou, 18% vindt Samaras (de voorzitter van Nea Dimokratia) en 40% vindt geen van beiden (er waren eigenlijk maar 2 keuzes).

Pessimisme alom, mag je wel zeggen. Maar over het wereldkamioenschap voetbal (brood en spelen) zijn de Grieken duidelijk minder pessimistisch. 81% (dit komt uit een andere enquête, uiteraard) vindt zowaar dat Griekenland tot de tweede ronde zal doorstoten. En dat moet zeker lukken, want gisteren is een pope de bal en de spelers komen zegenen! Nu kan het niet meer fout gaan.

Het viel me op dat dergelijk ritueel qua betekenis niet eens zo heel verschillend is van een tovenaar/medicijnman die iets soortgelijks komt doen bij de Afrikaanse ploegen.

Morgenmiddag speelt Griekenland trouwens zijn eerste wedstrijd, tegen Zuid-Korea, als ik het goed heb. Half Griekenland zal dan wellicht achter de buis zitten, maar mij zult u wel ergens in zee zien dobberen.

8 thoughts on “Pessimisme en optimisme

  1. @Bruno: maar om een vloek te verbreken, kom je er niet vanaf met een kleine waterwijding door een eenvoudige priester 😉 En dan spreken we nog niet over het Kwade Oog :-p

  2. Oei @Bertinos, dan hebben we die tovenaar misschien nog wel nodig!

  3. En als die efficient is,importeren we hem . Hij heeft hier werk genoeg.
    M’n buurvrouw zei , dat als die pensioenen en weddes zo gaan inkrimpen , we onze moestuinen moeten gaan verdedigen tegen stedelingen die onze groenten zullen komen stelen ! Dat is lang geleden ook nog gebeurd .

  4. ach eeuwen lang deze kanenas.weet je wat Odyseus zei tegen de Cycloop ,hoe heet jij??

  5. En dan waren de Grieken nog te optimistisch, afgaande op de commentaren hier, gaande van “ik denk dat de pope beter zèlf had meegedaan” tot “dat ze hun ezelkes maar weer opzadelen voor de terugweg”, waarna het TV-beeld verdween en enkele silhouetten zich zuchtend buitenwaarts begaven (hier helaas geen zon en zee om in te dobberen).
    😉

  6. Aan “Papa PAOK” moet je dat geen twee keer vragen 😉 maar ‘t schijnt dat hij van onze “vriend” Anthimos niet meer naar ‘t voetbal mag 🙁

  7. Onze Anthimos was gisteren weer goed op dreef: God laat niet toe dat de Grieken hun geld op Zwitserse bankrekeningen zetten (Cyprus is een betere oplossing – want de Cyprioten zijn broeders), en vrouwen zouden zichzelf zo niet mogen bloot geven. Ze moeten zichzelf bedekken en daarvoor kunnen ze lichte stoffen vinden die geschikt zijn voor deze temperaturen.

  8. Τι λεει ο τραγος. και εμεις πως θα βλεπουμαι τα μπαλονια της Ελενης και τα ωραια της Μπουμπουκας;;;;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *