En nog maar eens blokkeren

De volgende kwestie is de voorbije dagen minder in het nieuws geweest, maar is niet minder belangrijk dan de blokkades van de cruiseschepen van de voorbije weken.

In de haven van Korinthe hebben Griekse zeelui de Italiaanse schepen (dat onder Britse vlag vaart) “Ropax 1” en “Ropax 2” aan wal gehouden. Het eerste schip had zijn lading gelost en moest weer vertrekken, maar leden van de Communistische vakbond (zij weer, dus) verhinderden dat. Dat was dinsdag. Gisteren is het tweede schip aangekomen en hetzelfde incident deed zich voor.

De Communistische vakbond eist dat er 55 Griekse bemanningsleden worden aangenomen op beide schepen. De Italiaanse reder Adriatic Lines zegt echter dat ze de Italiaanse wetgeving volgt. De Britse uitbater van de route spreekt van 3de wereldtoestanden, waarin de havenpolitie er niet in slaagt om de blokkade (het gaat hooguit om 30 mensen) op te ruimen. Nochtans was dat bevolen door de Rechtbank van eerste aanleg in Piraeus.

Nog maar eens een voorbeeld van een wet die niet wordt nageleefd, zullen we maar zeggen.

Normaal gezien zou het Ministerie van Zeevaart vanochtend een vergadering hebben gehad met afgevaardigden van de zeelui, en van Adriatic Lines. De Italianen wilden dat de Italiaanse ambassadeur bij die vergadering aanwezig zou zijn, maar de minister van Zeevaart kon aan dat verzoek niet voldoen, want de procedure wil dat in dergelijk geval de minister van Buitenlandse Zaken ook aanwezig moet zijn (bij nader inzien nog steeds Georgios Papandreou). Een falen van de democratie? Een bureucratische blunder? Feit is dat er geen schot in de zaak komt.

En ondertussen heeft de openbare aanklager van Korinthe de openbare aanklager van het Hoogste Gerechtshof op de hoogte gebracht dat de havenpolitie niet tussenbeide kan komen.

Hoe lang nog voor Adriatic Lines zal zeggen dat het voor hen niet meer hoeft en dat ze Griekenland links laten liggen?

10 thoughts on “En nog maar eens blokkeren

  1. net zoals de rest van de wereld dit stillekes ook doet :((((((

  2. En niet eens zo stillekes: kreeg net een telefoon van een vriendin die door Monastiraki wandelde.
    Leeg. Op een vrijdagmiddag 16u. Leeg.
    *zucht*

  3. Daarbij brengt die vakbond nog andere problemen naar voren . Die schepen zouden te weinig bemanning hebben en ook niet in regel zijn met zekere voorschriften .
    Hoogst waarschijnlijk hebben die schepen een paar europese officieren en bestaat de bemanning voor de rest meestal uit Aziaten die voor halve wedde werken .
    Daar gaan Grieken niet mee akkoord gaan natuurlijk, die willen de volle pot . Dat de Italianen zo’n troublemakers niet aan boord willen ,is verstaanbaar .

  4. gezien dat de wk is begonnen als een wk malakias was waren wij zeker jaaren lang kampioen. en met een griekse trainer .
    had je de mooi mop van Lakis begrepen. als de bourdelo niet goed draait ,dan wissel je de dames en niet de decor.

  5. En volgens SKAI begint die Adriatic Lines boycot een diplomatisch staartje te krijgen . Andere landen beginnen zich ook van GR te distancieren want de ongemakken en onlusten hier, worden door vreemde correspondenten doorgegeven . Net zoals wij nu aan het doen zijn : malfuncties aanklagen . Maar als die verschillende vakbonden zo doorgaan , zal GR geisoleerd worden .
    En dan een staatsbestel dat niet durft ingrijpen als er een handvol mannen , heibel scheppen zoals bv de toegang tot een hospitaal weigeren aan een indische arts .

  6. Bij dit soort obstructies zouden ze toch het leger in kunnen zetten, daar hebben ze er toch genoeg van of is dat erg kort door de bocht….een geval van landsbelang?

    Bruno, Monastiraki leeg?????dat is nog nooit gebeurd!

  7. Ach @Natasa, ze durven nog niet eens de politie in zetten. Minister van “Burgerbescherming” Chrysochoidis heeft zelfs de steun gevraagd van de premier, want zelf durfde hij geen actie te ondernemen.
    Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met een marionettenregering. Er wordt veel geluld, maar er wordt eigenlijk niets gedaan.

    Oh ja, en een commentaar van een vriend van me, die rond 18u vandaag op Ermou rondliep: “het leek wel maandagochtend 6u”.

  8. misschien toch eens de Israelische commando’s poberen? ( 🙂 )

    het is wel heel warm, de mensen zullen eerder op het strand zitten dan in Monastiraki? in Glyfada was er gisterenavond toch wel heel veel volk

  9. En bij de blokkades komt er nu nog een staking van de verbeteraars van de panhelleense examens , ingangsexamens voor de univs.
    Die lieden krijgen 1,6Euro/kopie , bovenop hun wedde natuurlijk maar nu hebben ze de mogelijkheid gevonden een beschamende chantage uit te voeren voor hun eisen.
    Beschamend omdat deze mensen een voorbeeld zouden moeten zijn van beschaafdheid en pedagogie . Nu zitten zoveel families onder stress , popelend uit te kijken naar resultaten van hun kinderen (en van hun dure investering
    in bijscholing vermits het onderwijs niet voldoet).
    @Leo , lees je mee ? Zou jij als leraar aan zulke staking willen deelnemen ?
    Bruno zegt het juist :marionetteregering die het lef niet heeft in te grijpen in al die manifestaties die het land een slechte faam geven .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *