Zwart/Wit

In élke Griek schuilt een voetbaltrainer. En afgelopen weekend kon je dan ook overal horen dat de trainer van de Griekse nationale ploeg, Otto Rehhagel, een oude man was die met vastgeroeste ideeën zat en nog altijd op de spelers bleef rekenen die in 2004 (wellicht met een portie geluk) het Europees kampioenschap hadden gewonnen.

Na het verlies tegen Zuid-Korea, waren de Griekse spelers overbetaalde nietsnutten, die hun onderlinge clubvetes niet konden bijleggen in het belang van de nationale ploeg. Het toernooi in Zuid-Afrika zou snel afgelopen zijn, want Griekenland zou zeker gaan verliezen tegen Nigeria en tegen Argentinië was er geen enkele kans.  Zelfs de grootste optimist zag het zwart in.

En kijk, gisteren gebeurde er iets wat men hier in Griekenland bijna als een wonder beschouwt. Er werd gescoord door Griekenland in een eindronde van een Wereldbeker voetbal! Nee, er werd twee keer gescoord in een eindronde van een Wereldbeker voetbal! Nog meer: Griekenland won een wedstrijd in een eindronde van een Wereldbeker voetbal! Werkelijk de hele avond stond de programmatie van alle televisiezenders in het teken van deze historische gebeurtenis.

Nu sta ik zelf heel kritisch tegenover dit soort “panem et circenses”-toestanden, maar het valt natuurlijk niet te ontkennen dat de overwinning op Nigeria gisteren voor een klein lichtpuntje zorgde in deze voor Griekenland barre tijden. En barre tijden zijn het: de ambtenaren hebben nu vernomen hoeveel het vakantiegeld zal bedragen dat ze dit jaar zullen ontvangen. Voor de meesten komt dat niet eens aan 200 euro, en velen bergen hun vakantieplannen dan ook op – het zit er niet in voor dit jaar (en wellicht ook niet voor de komende jaren).

Maar goed: terug naar het voetbal. Opeens kunnen we nu dus Messi en de zijnen in de ogen kijken! Niets is onmogelijk! De ban is gebroken. Otto heeft laten zien dat hij toch wel inzicht heeft. De spelers zijn weer halfgoden. En natuurlijk: de tweede ronde is erg dichtbij! Het contrast met zaterdag kon niet groter zijn.

En zo gaan de voetbalemoties op en neer, in het extreme.

Door al dat gedoe, zouden we wel over het hoofd zien dat er een commissie van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie in Griekenland is om de boeken te doorzoeken. En die hebben gisteren laten weten dat Griekenland op goeie weg is en dat de besparingsplannen op schema zitten. Ze maakten zich enkel zorgen over de inflatie.

Eigenlijk zou je dat ook min of meer als goed nieuws kunnen zien, want dit betekent dat er vanuit die hoek geen vraag zal komen om nog verder te besparen. Als er toch nog extra besparingen komen, dan mag je die volledig op rekening schrijven van de regering van Papandreou.

4 thoughts on “Zwart/Wit

  1. Ik hoorde onlangs dat de Ierse regeringsleden de kroon spannen door 15% van hun loon af te staan om hun land te helpen !
    IMF mag ook eens de boekhouding van het leger stofzuigen : het is nu al dagen na mekaar dat we ontploffingen horen in een legerkamp buiten de stad , zowat 30 bonken op een rij. Als dat geen verkwisting is !

  2. De baas van de politie in Drenthe wist niet wat moest doen. had Chrysochoidis gebelt en zie ,de nederlandse MAT zijn bezijg.
    ps aleen deze keer terecht. het was geen viering voor Oranje maar voor Oranjeboom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *