Een theorie

De voorbije dagen vaart het Turks marine-onderzoeksschip Piri Reis gevaarlijk dicht bij Griekse territoriale wateren. Vorige week is het gesignaleerd in de buurt van het Noord-Egeïsche eiland Thassos en tussen Rhodos en Kastellorizo.

Het schip bleef binnen de Turkse territoriale wateren maar vaart wel boven de continentale plaat, die door Griekenland als haar territorium wordt beschouwd. Turkije betwist dit dan weer. Dit spelletje gaat al lang door.

Turkije zegt dat de Piri Reis seismische activiteiten onderzoekt in de regio, maar de Griek in de straat heeft er een andere theorie over. Volgens velen zou er olie in de bodem zitten en doet het Turkse schip hier onderzoek naar. En de aanwezigheid van olie zou dan meteen ook weer de reden zijn waarom Griekenland failliet moet gaan, zodat de grote “belangen” (oliebedrijven dus), de exploitatierechten voor een appel en ei van Griekenland zouden kunnen opkopen, nog eens in samenzwering met de Turken.

Het is niet de eerste keer dat ik deze theorie hoor, en er zit wel degelijk olie in de bodem rond Thassos (er is daar zelfs een booreiland, Prinos genaamd), en je zou dat misschien ook wel kunnen linken aan de activiteiten van het Turkse schip, maar om daar de crisis in Griekenland aan te koppelen lijkt me wel veel te ver gezocht.

3 thoughts on “Een theorie

  1. In de jaren ’70 hebben Amerikanen olieonderzoek uitgevoerd langs de kusten ex Kavalla . Na een paar jaren hebben ze alles opgedoekt : er is inderdaad olie maar in kleine kwantiteiten en pover in kwaliteit , dus geen interesse . Geen investering in boringen waard .

  2. ex Kavala? het is nog steeds Kavala. is niet naar de Turken gegeven. ik kan je verzekeren dat nog steeds olie wordt uitgehaald daar. de amerikanen naar ook de Britten ,zie BP en de Ollanders zie Shell wachten tot dat eerst andere bronnen op zijn. immers een schaarste breng een hogere prijs. ik had anders niet hier op gereageert maar je weet van de week hebben de britten ,BP accord getroffen met ex terrorist en vriend Mouamar Kadafi om te boren in de Mediteranee voor olie. enige tegen stem de Italianen. of omdat Agip de werk kwijt is of omdat toch milieu bewust zijn. de Mesogeios is een dichte zee en een ramp als met de BP in USA ,erger kan uitpaken.
    en wat denk je dat de Turken doen daar met hun onderzoek schepen. zoeken naar nieuw soorten vissen??

  3. mischien heb je een beetje gelijk over ex Kavala. de olie is van de amerikanen ,mischien geven ze Kavala een andere naam,bv Texala.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *