Het Wilde Westen?

U heeft ondertussen overal al wel kunnen lezen over de moord op journalist Socrates Gkiolias. Hij werd om 5:20u uit zijn bed gebeld. Iemand aan de deurtelefoon riep dat ze zijn auto aan het stelen waren. Gkiolias rende naar beneden, opende de deur en werd neergekogeld. Onderzoek van de kogelhulzen heeft uitgewezen dat de kogels van hetzelfde type zijn als diegene die werden gebruikt in aanslagen op een bewakingsagent een paar maanden geleden en bij een soort van drive-by shooting op een televisiestation. Die aanslagen werden toen opgeëist door de Secte van Rebellen (de inspiratie van die lui is duidelijk erg beperkt).

Ik volg de nieuwsberichten niet echt: elke journalist heeft wel zijn eigen verklaring voor de moord, en je wordt er als kijker niet wijzer van. Maar het voorval is op zijn minst wel merkwaardig: Gkiolias was zogezegd aan het rapporteren over schandalen. Hij had nog nauw samengewerkt met een voor mij erg dubieuze journalist, Makis Triantafyllopoulos, die nu eens aanschurkt bij het establishment, dan weer rebels is, diepgravende journalistiek combineert met riooljournalistiek en die de illegale middelen niet schuwt om zijn reportages te maken. Een vreemde vent van wie ik geen hoogte kan krijgen, behalve dan dat ie echt wel vol van zichzelf is (een eigenschap die wel vaker voorkomt bij “journalisten” die veel met hun kop op TV komen).

Gkiolias is zijn eigen weg gegaan en was directeur van het radiostation Thema 98,9 FM. De voorbije dagen is ook aan het licht gekomen dat hij de bezieler was van een blog: troktiko.blogspot.com. Deze blog is waanzinnig populair bij de Grieken en zou zogezegd allerlei schandalen aan het licht brengen. Behalve oppervlakkige berichtjes vol insinuaties, heb ik echter nog geen diepgravende artikels gezien op die blog, en de waarde van de berichten stel ik dan ook zeer in vraag.

Toch doet dit enkele vragen rijzen. Die “Secte van Revolutionairen” zouden het toch prima moeten vinden dat iemand schandalen aan het licht wil brengen? Waarom zouden die dan een journalist ombrengen die zich dat als doel gesteld heeft. Tenzij ze vinden dat Gkiolias niet integer was (in pamfletten van de groep werd in het verleden al van leer getrokken tegen de media die allerlei berichten verzon of aanpaste).

De politie heeft al laten weten dat onze Secte geen ideologie heeft (ze zijn dus niet links of rechts) en dat ze het eigenlijk op iedereen hebben gemunt. Dat klinkt allemaal wat eigenaardig, want men spreekt hier van een terroristische organisatie en die hebben doorgaans toch een ideologie? En hoe komt het dat dergelijke organisaties steeds maar weer de kop opsteken? De politie beweert dat ze de milieus kennen waarin mogelijke terroristen worden geronseld.

En in de kantlijn is er ondertussen een soort van cyberoorlog uitgebroken tussen de troktiko blog en Indymedia, de site van de anarchisten (zo wordt gezegd). Is de moord dan toch een afrekening?

En vooral: moeten we hier elke maand slachtoffers tellen van blind geweld? Ik kan het soms zo moeilijk rijmen met het dagelijkse leven hier, dat er best wel gezapig aan toe gaat en waar je niet het gevoel van onveiligheid krijgt.

One thought on “Het Wilde Westen?

  1. Het leven in Gr is niet gevaarlijk maar als je in een beerput roert,is er veel kans bespat te worden. Geen idee welke de kwaliteit is van Gkiolias’ berichtgevingen maar was hij misschien op het spoor van een nieuw schandaal ? Die schandaal joernalisten en speurders leiden een gevaarlijk leven , stijl van ‘de man die te veel wist’ maar zonder hen hadden we geen weet over al die ruchtmakende affaires . Of het wat uithaalt , is een andere zaak want schijnbaar zijn die corrupte politiekers toch ‘untouchable’ , ze blijven schaamteloos vrij rondlopen.
    Waarom zijn die moordenaars geen gehuurden en die een om het even welke deknaam kiezen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *