De leegte van 15 augustus

Zoals elk jaar, is het dit keer niet anders op 15 augustus: Athene is leeg, helemaal leeg. Ik had verwacht dat velen zouden verkiezen om hier te blijven, nu in deze crisistijden, maar het lijkt alsof de Grieken uiteindelijk toch hebben beslist dat het misschien de laatste keer is dat ze vakantie kunnen nemen, en ze zijn massaal vertrokken.

Laat ik dit nu net de prettigste periode vinden om in de hoofdstad te vertoeven. Geen files, geen verkeer, geen gedoe en lawaai. Gelukkig heb ik een job waarbij ik zelf kan kiezen wanneer ik vrij neem. Dat is lang niet voor iedereen het geval: vele werknemers hebben gedwongen vrij in de week voor en/of na 15 augustus, en ze moeten dan ook in die periode op vakantie gaan. Daardoor zitten alle toeristische bestemmingen proppensvol en zijn de prijzen ook bijzonder hoog.

Maar Athene dus: wat doe je in een rustig weekend? Het was en is bijzonder heet (40 graden) en thuis zitten in de airco is echt geen optie. Dus naar de stranden. En je kunt nu erg vlot naar eender welk strand in de buurt van Athene, want er is gewoon geen verkeer. En dan merk je dat Attica eigenlijk toch best ook wel een heel mooie streek is waar je vakantie kunt nemen. Je hoeft echt niet ver te gaan, maar toegegeven: het is niet makkelijk om de stad te onvluchten als al haar 5 miljoen bewoners weer hier zijn.

Het recept van het weekend bestond uit: strand, zwemmen, vis op de grill, beach bar, een paar vallende sterren en gezellig praten bij een glas wijn op het strand met mensen die je voor het eerst ontmoet. Ongedwongen, zonder stress. Vakantie dus … in eigen stad. En gewoon maar voor een weekend.

3 thoughts on “De leegte van 15 augustus

  1. Bruno, dat klinkt als een goede 15 augustus voor jullie. En Athene moet leeg zijn want hier (in de provincie Messinia) zit het propvol met Atheners.
    Ze zijn dus wel massaal vertrokken uit Attica. Maar eenmaal hier, gebeurd er niet veel. Ze zijn te vinden aan de stranden maar besteden bitter weinig. Dus toch wel een teken van crisis. Andere jaren was dat echt wel anders.
    Aan de andere kant denk ik dat het goed is dat zo in ieder geval op z’n minst toch de moeite hebben genomen om Attica te verlaten en, in dit geval jullie, een leeg Athene hebben gegeven.

  2. Zàlig @Bruno, meer moet dat niet zijn!

  3. je zie wel dat als de Vlaxoi terug gaan naar hun dorpen de stad leeg is. mischien is better als ze daar ook blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *