Athina Niki

Eindelijk, weer te zien in zijn volle glorie: de tempel van Athina Niki (ik hanteer een schrijfwijze die dichter aanleunt bij de Griekse uitspraak) – of de Overwinnende Athina, de beschermgoding van Athene.

Jarenlang stond het sierlijke tempeltje aan de ingang van de Akropolis – de Propyleeën) in de steigers, en op een bepaald moment werd ie zelfs helemaal afgebroken om nadien weer terug steen voor steen opgebouwd te worden. De tempel is nu een meter hoger dan voordien.

Het is niet de eerste keer dat de tempel is gerestaureerd, maar de vorige pogingen waren niet altijd successvol en hebben soms meer schade aangebracht dan de bedoeling was. Zo was er oxidatie onstaan in het ijzer dat de marmeren blokken bij elkaar hield, en de tempel stond zelfs een beetje scheef.

De tempel was gebouwd rond 420 voor Christus en was ontworpen door Kallikratis. Er stond een standbeeld van de Zegevierende godin Athina in, zonder vleugels echter, aldus de Romeinse geschiedschrijver Pausanias, om te verhinderen dat ze kon wegvliegen. U weet dat “Niki”-standbeelden altijd vleugels hadden (zie de Niki van Samothraki – het prachtige beeld dat een prominente plaats bekleedt in het Louvre).

Dus: uw volgende bezoek aan de Akropolis zal nog net dat ietsje mooier zijn.

6 thoughts on “Athina Niki

  1. Eíndelijk! Dat is inderdaad een reden voor een (volgend) bezoek. Ik kan met het niet meer voorstellen zónder steigers. Jah, foto!

  2. Sorry, maar heb het alleen uit de verte gezien, en ik heb niet altijd een fototoestel bij me als ik naar Athene ga!

  3. να αναφωνησω;;;νενικήκαμεν!!!omdat toch gebeurt wat in de land van de rode lamp.

  4. Dag Bruno, dat is goed nieuws! De mythologische godin Athena is altijd mijn favoriete godin geweest. In 1976 bezocht ik voor het eerst jullie hoofdstad en zag toen de Nikè-tempel: klein, maar zo verfijnd, met de Ionische zuilen. Mooier en sierlijker dan het indrukwekkende, imposante Parthenon. Enkel het gedeelte van de Kariaditen bij het Erechteion konden ietwat concurreren. Sindsdien heb ik de Akropolis enkel nog vol stellingen gezien. Bij mijn volgende citytrip zal het dus anders zijn en wil ik ook absoluut het voor mij nog steeds onbekende nieuwe museum zien. De huidige Grieken hebben blijkbaar toch nog enig respect voor de “oude stenen”, of heb ik het mis?

  5. Inderdaad @Leo, het is best een sierlijk tempeltje, hoewel ook ik het me niet meer kan herinneren zonder stellingen (een paar jaar geleden was de tempel zelfs helemaal verdwenen vanop de Akropolis!).

    Zeker hebben de Grieken nog respect voor de “oude stenen”, hoewel ze misschien niet allemaal 100% geinteresseerd zijn. Maar dat is een andere kwestie, natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *