Europese Week van Mobiliteit

Gisteren is de Europese Week van Mobiliteit van start gegaan. De bedoeling is dat de Europeaan in deze week wat meer gebruik gaat maken van het openbaar vervoer.

In Athene zijn we in ieder geval niet echt mobiel. Ik gebruik al ruim een jaar het openbaar vervoer niet meer om naar kantoor te komen. Nochtans ligt het kantoor op een boogscheut van een stationnetje op het traject van de “ilektriko” – de groene lijn van de metro in Athene. Maar die lijn is al erg oud en de rails worden vervangen. Aanvankelijk zou dit klusje een aantal maanden duren, maar ondertussen zijn de werkzaamheden nog steeds bezig. We spreken nu over anderhalf jaar, met de nodige miserie voor de passagiers.
Normaal gezien duurde een pendelritje voor mij 50 minuten – nu mag je meer dan anderhalf uur rekenen.

Daar bedank ik dus voor en ik neem de wagen. Maar ook die is niet erg mobiel. De transporteurs zijn namelijk al een paar dagen in staking en laten hun vrachtwagens aan de kant van de autosnelweg staan. Dat zorgt voor opstoppingen.

Voeg daar ook nog eens bij dat de openbare spoorwegmaatschappij OSE regelmatig staakt (als protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering – OSE maakt dagelijks 3 miljoen euro verlies), en u begrijpt dat er weinig mobiel is in deze stad.

Nochtans zouden bussen, metro, trolleys en tram morgen frequenter gaan rijden, maar we weten allemaal dat dit slechts een initiatief is om de indruk te geven dat men echt om die mobiliteit geeft. En trouwens op een zaterdag… de pendelaar zal daar weinig aan hebben.

8 thoughts on “Europese Week van Mobiliteit

  1. dat doen wij al van af ouds . wij gebruiken ,de ilektrikos. trouwens deze was vroeger op stoom. toen elecktrish werd wou niemand gebruik van maken ,omdat ze bang waren dat de electriciteit gevaarlijk was. somigen dat durvden ,gaven ze een voorbeeld en langzaam als de meesten zagen dat de passagiers veilig aankwamen gingen ze gebruiken. je had vroeger de oude donker bruin wagonnen die je soms ook in oude films zie, met rieten stoelen. ze waren prachtig mooi.
    http://www.youtube.com/watch?v=L7RqsehnB9c&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=ui0tjfUe0DQ&feature=related
    deze laste deuntje heb ik al meer dan 30 jaar in mijn hoofd.

  2. … naar Katerini! efharisto @Tzimis 🙂

  3. @Bruno weet jij iets over de metrostations in aanbouw, wanneer ze opengaan, esp. de lijn Ilioupouli-Elliniko?

  4. Geen idee @Hans. Voor zover ik weet is er nog geen datum opgegeven, ik zou zelfs niet weten hoever het precies staat. Ben daar al lang niet meer in de buurt geweest, trouwens.

    Ben nu toch aan het overwegen om het openbaar vervoer te nemen. Heb er vanochtend 3 uur over gedaan om op kantoor te geraken.

  5. wacht even . 25 jaar geleden deed ik 1.5 uur van philadelfeia naar peirea. nu 3 uur. gaan wij vooruit of achter uit??

  6. De transporteurs voeren nog steeds actie @Tzimi, en bovendien was er ook nog eens een ongeluk gebeurd vroeg in de ochtend.
    Resultaat: κόλαση και εφιάλτης!

  7. ik weet het. klein van tegen de stilstaande vrachtautos. die eikels dat aan het staken zijn ,kunnen ze better hun collega gaan zoken met die 150 vrachtautos met de Bulgaarse vergunningen.
    Αλλα εκει που περνας ,μπορεις να σταματησεις να τους πεις ,μα ποσο μαλακες εισται;;
    A!!ik dacht dat ze in staat van paraat waren toch?? πως απεργουν ενω ειναι επιστρατευμενοι;;;
    Τυχαια;;;Δεν νομιζω;;;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *