Informatieve film over de Akropolis

De plooien tussen regisseur Costa-Gavras en het nieuwe Akropolis-museum lijken weer gladgestreken. Ik leg u even uit waar ik het over heb. Een goede week geleden was de beroemde Griekse regisseur Costa-Gavras (die eigenlijk gewoon Konstantinos Gavras heet) behoorlijk boos toen was gebleken dat er een stukje uit zijn informatieve film over de geschiedenis van de Akropolis was geknipt. Die film had Gavras al gemaakt voor de Olympische Spelen van 2004, maar nu wordt die vertoond in het nieuwe Akropolis-museum. Niet in zijn geheel echter. Er was een stukje van 10 seconden uit de film geknipt, waarin wordt getoond dat er stukken van de voorste fries worden afgebroken om op de Parthenon-tempel een kruis te zetten. De film zou suggereren dat dit door priesters was gedaan. De orthodoxe kerk zou daarmee niet in haar sas zijn geweest en Gavras beweerde dat ze daarom zou hebben gevraagd om het aanstootgevende deel uit de film te knippen. Costa-Gavras wilde meteen dat zijn naam van de credits van de film zouden worden verwijderd.

Vertegenwoordigers van de Kerk (maar niet de aartsbisschop van Athene) verdrongen elkaar om in de pers duidelijk te maken dat dit niet het geval was. Curator van het nieuwe Akropolis museum, Dimitris Pantermalis, nam echter de verantwoordelijkheid op zich en zei dat hij zelf het betwiste gedeelte uit de film had gehaald. De politieke oppostiei kwam dan weer vertellen dat de minister van Cultuur de uiteindelijk verantwoordelijkheid draagt en dat dit toont hoe onverantwoord de regering wel is (de oppositie laat geen minuut voorbij gaan om deze boodschap er bij de modale Griek in te hameren). Dergelijke incidenten zullen natuurlijk gretig worden opgenomen in de Britse media, en ze zijn zeker niet bevorderlijk voor de campagne om de Parthenonfriezen terug naar Athene te halen.

Vandaag liet Dimitris Pantermalis in ieder geval weten dat de film weer in zijn geheel zal worden getoond en dat de geschillen met Costa-Gavras zijn bijgelegd.

9 thoughts on “Informatieve film over de Akropolis

  1. De krant ‘Kathimerini’ had zondag een DVD over het Acropolis museum,eigenlijk de opening en een gids die uitleg gaf over beelden en ontbrekende stukken lokaliseerde en zei waar die zich bevonden. Er zijn heel wat stukken die in het oude Atheense museum zijn .
    Als die de beelden niet aan het nieuwe museum geven,hoe wil je dan dat British en Louvre het wel gaan doen?

  2. M’n schoonbroer is uit NY aangekomen en heeft tijd genomen om het nieuwe museum te bezoeken . Zijn indruk : het is vol wondermooie beelden maar er ontbreekt altijd iets : kop,armen,benen,enz. Hij heeft een boek meegebracht met foto’s van de tentoongestelde beelden en waar de ontbrekende stukken die in andere musea zijn,aangebracht zijn in een licht bruine kleur . Je kunt dus het hele beeld zien alhoewel in verschillende kleuren maar toch veel veelzeggender als zomaar een torso. Wij hadden het erover dat het geen mis idee zou zijn de originele beelden aan te vullen met afgietsels van stukken die zich in andere musea bevinden en ook lichtjes anders gekleurd zodanig dat men onderscheid kan maken . Of zou dat misschien nog eens een aanleiding kunnen zijn om de friezen niet terug te geven ?:)

  3. Schaf alle Kerken die Abraham als aartsvader hebben gewoon af, en we hebben meteen weer peis en vree op ons bolleke na 2000 jaar totaal idiote godsdienstoorlogen.
    Moeten we wel andere en vooral doeltreffendere manieren gaan verzinnen om de ongeoorloofd buitensporige bevolkingseksplosie in te dijken.
    De grootste vraag der mensheid is dan ook; hoe verminderen we ons aantal met zo’n dikke 6 miljard?
    Liefst ongestraft in Den Haag.

  4. Nochtans is religie toch wel een interessante manier om de bevolkingsaantallen te verminderen, niet @Flupke?

  5. Hoedat @Bruno? Preventieve maatregelen bij sex zijn verboden,abortus ook maar schijnbaar zijn vooral katholieke Z.Amerikaanse hoge geestelijkheid erg actief wat de teelt aangaat en die kinderen hebben geen officiele status sinds hun vader anomien blijft.
    Sorry dat ik indertijds geen camera had om een foto te maken van een pope die ietwat hoger dan wij woonde en die ‘s zondags naar de mis trok met z’n kroost : de oudsten voorop ,twee bij twee als in het gelid, de jongeren volgenden ,allemaal in zwarte broek/rok en wit hemd/bloes , de rij werd gesloten door de pope met de jongste in de arm en de papadia met een dikke buik .
    De pope verklaarde overal : ik ga er 12 maken,zoveel als er apostelen waren !:)
    En @Flupke ,al eens opgemerkt wat er omgaat met die taksvrije wagens voor kroostrijke gezinnen ? Sjieke dure limousines voor mensen die er geen nood aan hebben . Genoeg 3 kinderen te hebben en klaar is kees. Vroeger waren het er 4 om ‘kroostrijk ‘ te zijn en ik ken mensen die tegen advies van de artsen in ,nog kinderen verwekten om binnen de normen te vallen en onmidelijk na de bevalling een nieuwe wagens kochten met die befaamde wit-rode nummerplaten!!!

  6. Wel @Jenny, ik bedoel dat religie de mens het sterkste argument heeft gegeven om zijn medemens om het leven te brengen. Toegegeven, de orthodoxe kerk heeft zich daar minder aan schuldig gemaakt dan de meeste andere kerken, maar feit blijft toch dat religie een van de belangrijkste redenen van oorlog is.

  7. Nog een geluk dat Stalin noch Hitler gelovig waren? :-p

  8. Nog een geluk @Jenny dat Paus en Kerk officieel officieel het celibaat voorstaan. Dat compenseert dan wat voor de vruchtbaarheid van je pope(s) 🙂

    En dan die aartsvader Abraham @Flupke. De zin in, nood aan, wil tot bloedvergieten lijkt me nu niet onmiddellijk het monopolie (geweest) te zijn van Kerken die hun ‘mosterd’ haalden in het opofferen van diens zoon, zo handig inspirerend tot het afslachten van Ongelovigen of het winnen van enig ‘Beloofd land’, want “Dieu le veut”.
    Tot op vandaag heeft de wereldgeschiedenis immers genoeg voorbeelden uitgebraakt van oorlogen, geschillen en incidenten die uitsluitend met territoriumdrift (of met nog minder nobele bedoelingen: ‘it’s the economy, stupid’) te maken hebben. “Peis en vree op ons bolleke” zal voor immer en altijd plus 100 dagen een, weliswaar achtenswaardige, emo-fatamorgana blijven.
    Oorlogjes spelen zit ons in de genen, minstens toch al in de (perverse?) fantasiën die successen als ‘n “Star Trek” of “Star Wars” verklaren, of in de vingers van alle grote en kleine kids die zo handig zijn bij ‘shoot-en-kill’ computersimulaties.
    Enige moorddrift van Abraham’s kerken lijkt me dan ook eerder een weliswaar interessante edoch onontkoombare voetnoot in de algehele gewelddadige Geschiedenis-van-het-dier-genaamd-Mens.

    … en hoe die bevolkingsaantallen snel, drastisch, en efficiënt te verminderen? Enkele eenvoudige remedies: elke hoogtechnologische geneeskunde afschaffen (stelt toch maar het onvermijdelijke einde uit , héél véél rondreizen en allerlei bacteriën/epidemiën invoeren (de Pest was zéér efficiënt in het decimeren van de Middeleeuwse bevolking, tot in hun nageslacht dat er dus niet kwam), geen hongersnoden lenigen (afschaffen maar die NGO’s !), en zeker geen oorlogbrandjes blussen (het Tutsi-Hutu conflict was zéér efficient om bevolkingsaantallen wat af te stemmen op ‘the survival of the fittest’).
    Je ziet: er zijn nog trucs om “zo’n dikke 6 miljard” uit te sparen, buiten Abraham en z’n vermaledijde kerken om…

    En dat allemaal naar aanleiding van je “informatieve film over de Acropolis” @Bruno… Je maakte wat los vanaf reactie 3…, al zorgt enige provocatieve discussie toch ook, sans rancune hopelijk, voor wat ‘peper en zout’ in het steeds smakelijk gerecht van je blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *