Indrukken van Zakynthos – 5

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan over Zakynthos, en dat komt wellicht door het feit dat het zo verschillend is van de andere Griekse eilanden waar ik al ben geweest. Iets waarin Zakynthos erg verschilt, is de muziek. Misschien niet zo verwonderlijk omdat het eiland zo lang onder Venetiaanse overheersers heeft geleefd. De traditionele muziekvorm van het eiland zijn de “kantades”. Het mag wel duidelijk zijn waar dit woord zijn oorsprong vindt. De cantades zijn liederen die door mannen worden gezongen onder de balkons van de vrouwen die hun hart hebben gestolen. De cadans en het ritme zijn helemaal anders dan de Griekse muziek, die een fel Byzantijnse en oosterse inslag heeft. Cantades zijn minder zwaar, vrolijker en hebben ook een ander instrumentarium. Hier geen traditionele bouzouki, maar wel een gitaar en mandolines. Er zijn op het eiland nog wel een aantal taverna’s te vinden, weg van de toeristische gebieden (ik raad u aan om naar de heuvel Bochalis, boven de hoofdstad Zakynthos te gaan), waar ensembles het publiek vermaken met cantades. Zo hadden wij een orkestje dat de taverna rondging en aan elke tafel een nieuw vers verzon dat van toepassing was op de gasten aan de tafel.

Indrukwekkend, en het deed wat denken aan de improvisatie die je ziet bij de Kretenzische mantinades. Overigens was dat niet de enige overeenkomst met Kreta. In de teksten van de cantades komen vaak woorden voor die je enkel op Kreta hoort (zo ook de metathese van het Griekse woord “tis” naar “tsi”). Het heeft wellicht te maken met de aanwezigheid van Kretenzers op Zakynthos (heel wat bewoners hebben een naam die eindigt op -akis, de typische eigenschap voor namen uit Kreta). Historisch is dat te verklaren: toen de Kretenzische oorlog begon met de Turken, ontlvuchtten vele Kretenzers hun eiland en vestigden zich in Zakynthos.

Wat is er nog verschillend? De keuken. Ik heb werkelijk de lekkerste “kokkinisto” gegeten (met konijn, met kalfsvlees of met een haantje: het is echt uiterst lekker). Zakynthos heeft ook een bijzonder smakelijke ladotyri – een zoute kaas met een sterke afsmaak, die je nergens anders vindt in Griekenland. En over eten gesproken: zelden zulk een verse vis (en kreeft) gegeten, en aan 65% van de prijzen die je er elders in Griekenland voor betaalt. Ook weer op zoek gaan buiten de toeristische plaatsje, natuurlijk.

Verder heeft Zakynthos zijn eigen wijn, die best wel lekker en lichtjes zoet is, maar die geen grote prijzen zal in de wacht slepen. Ander lokale producten zijn:

– mantolada: een verzamelnaam voor alles wat zoet is en waar noten en honing in zitten. Je vindt op Zakynthos nougat, pasteli (een pasta van sesamzaad, amandelnoten en honing), en gesuikerde amandelnoten in aarbeidlikeur. Allemaal te vinden wanneer je ‘s avonds gaat flaneren langs de haven in de hoofdstad.

En tenslotte een wel zeer bizar product: de uien van Zakynthos. Die worden hier “Beloesi” uien genoemd en ze zijn immens. 1 ui weegt om en bij 1 kilo!

One thought on “Indrukken van Zakynthos – 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *