Naar de Propylaea!

Spandoek boven op Propylaea

Met al het gedoe rond de parades op 28 oktober zouden we het volgende nog vergeten.

U weet uit een vorig bericht dat een aantal contractuelen die voor het Griekse ministerie van Cultuur werken al 22 maanden niet betaald zijn. Dat ze daartegen protesteerden, was niet meer dan normaal. Dat ze daarvoor de toegang tot de Akropolis afsloten voor de toeristen, was op zijn minst bedenkelijk, en ze kregen daarvoor ook de nodige kritiek te verwerken.

Het protest verplaatste zich nadien naar het ministerie van Cultuur en nog later werden toeristen gratis binnen gelaten op de “Heilige Rots”.

Alles leek opnieuw rustig de voorbije dagen tot we op donderdag zagen dat de werknemers boven op de Propylaea waren gekropen en daar een groot spandoek hadden gehangen “ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ” – neen aan de ontslagen.

En daarmee zijn ze voor velen een stap te ver gegaan. Door boven op de marmeren monumenten te kruipen, hebben ze voor velen de hele site onteerd. Het zijn uitgerekend zij die de monumenten moeten beschermen en er voor moeten zorgen dat toeristen niet op de resten trappen. De reacties van het ministerie van Cultuur, maar ook van heel wat invloedrijke figuren uit de Griekse culturele wereld logen er niet om.

En wat zegt de woordvoerder van de actievoerders in een artikel in Kathimerini? “The marbles on their own are nothing. It is people that showcase them. Without them, this monument cannot operate.” Dat gaan ze graag horen in het British Museum. Het nieuwe Akropolismuseum zal op die manier nooit, maar dan ook nooit, de originele Parthenonfriezen in handen krijgen.

Nog een kleine noot bij de foto bovenaan: u ziet rechts het afgewerkte tempeltje van Athina Niki, waar ik het in deze post enkele weken geleden nog over heb gehad.

2 thoughts on “Naar de Propylaea!

  1. Opeenvolgende regeringen hebben de bevolking tot het uiterste gedwongen . Niet goed te spreken want het imago van het land is al goed om zeep maar het komt tot krampachtige acties .
    Een griekse kapitein is door somalische piraten 8 maanden vastgehouden tegen een ruilsom van 1miljoen USD . Z’n vrouw heeft hemel en aarde bewogen om haar man vrij te krijgen , de som zal betaald worden door een verzekering maar de staat werkt niet mee . Uit wanhoop heeft ze een banner hooggehouden tijdens de
    28okt.parade en is door de politie opgepikt geworden tot de parade voorbij was . Zou me niet verbazen dat ze weer komt opdagen tijdens de Marathon en dan veel uitdrukkelijker . En wie weet welke groepen zich ook gaan uiten tijdens zulk een samenloop van volk . De Grieken gebruiken vredige wapens die voorhanden zijn en hun geduld is verbazingwekkend .

  2. wij zijn groot geworden met het enige wat wij goed zijn ,Mythologie. en geschiedenis ,ok.
    een van de Mythes zegt dat toen de turken de marmers aan het vernietigen waren op zoek naar lood en ijzer om kogels te maken ,Barba Yannis,ja die Makrijannis ,hun lood en ijzer heeft bezorgt als ze maar de marmers met rust lieten. nu kruip iedere een er over om zijn plekje te reden. ik weet dat ik makkelijk praat ,maar ik heb moeijlijke dagen geleeft in griekenland en ik weet van mijn ouders en vrienden iets over zelf respect. wat gaan ze dan nog meer doen ,een emmer verf en een kwast en op de marmers hun eisen schrijven ??
    ik kan het niet meer zien. de land is ten einde, ik verwacht binnenkort het bericht van de aankondigng van de faillissement. ik ben in een griekenland groot geworden dat moeilijk terug komt. wij hebben nog genoeg om weer verder te gaan ,maar wij missen iets en ik weet niet wat dat is?? mischien eerlijkheid??
    http://www.youtube.com/watch?v=farJjuVLBCU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *