Een bom onder het imago van Griekenland

Griekenland was deze week nog maar eens in het nieuws, en weer niet op een al te positieve manier. Minstens 14 bombrieven zijn al ontdekt en de vrees bestaat dat er nog meer zullen volgen.
Allemaal acties die het imago in het buitenland geen goed doen.
Maar misschien zijn de volgende 2 zaken nog veel schadelijker voor Griekenland dan de bombrieven:

1. Premier Papandreou heeft te kennen gegeven dat een slecht resultaat bij de gemeenteraardsverkiezingen van aanstaande zondag zou kunnen leiden tot nieuwe parlementsverkiezingen. De gemeenteraardsverkiezingen zijn de eerste verkiezingen na het invoeren van de zware besparingsmaatregelen en het lijkt wel of Papandreou de Grieken het mes op de keel zet en hen zegt dat ze het allemaal maar moeten slikken. De markten pikten echter een andere boodschap op: die van een premier die blijkbaar geen zin meer heeft om het moeilijke programma verder te zetten en de gevraagde extra besparingen door te voeren. Want extra besparingen zullen er komen. EUROSTAT heeft namelijk ontdekt dat het begrotingstekort dat vorig jaar al zo hoog lag, uiteindelijk nog te laag is ingeschat en dat het tot boven de 15% zal uit stijgen. Hoeveel, dat wordt nog stil gehouden tot na de verkiezingen. En ook de nieuwe maatregelen zullen dan pas worden aangekondigd. Ondertussen schieten de spreads weer pijlsnel de hoogte in. Niet dat het er toe doet, want Griekenland leent momenteel niet op de internationale markt, maar het geeft natuurlijk wel goed de spanning weer die er heerst.

2. De World Bank heeft gisteren zijn “Doing Business” index gepubliceerd. Op een totaal van 183 landen is Griekenland nu het 109-de beste land om zaken te doen. Op een jaar tijd is het land 12 plaatsen gezakt. Nochtans zou PASOK vorig jaar dit land weer aantrekkelijk maken. Dat is dus voorlopig nog niet mislukt, nee, jammerlijk mislukt.
• Een zaak opzetten duurt in Griekenland 19 dagen
• Om een bouwvergunning aan te vragen, heb je 169 dagen nodig (smeergeld niet inbegrepen)
• Een eigendom te registreren duurt 22 dagen
• Om een bedrijf te sluiten, heb je 2 jaar nodig
De rangschikking op andere gebieden, is ook niet denderend. Griekenland staat op een 89ste plaats als het gaat om een lening te krijgen, op de 154ste plaats wat betreft het beschermen van investeerders, 74ste plaats wat betreft het betalen van belastingen, en 84ste plaats wat betreft handel voeren over de grenzen heen.

Nee, een dynamische economie die open staat voor nieuwe investeringen, is dit zeker niet. En laat dat nu net nodig zijn om Griekenland weer overeind te laten krabbelen.

Het zijn kwesties die niet aan bod komen in het debat rond de gemeenteraadsverkiezingen. Plat populisme viert eens te meer hoogtij en de meeste kandidate komen niet verder dan “Neen aan het memorandum met het IMF”. Stemmen zullen ze er wel mee winnen, maar of het er veel zullen zijn in absolute cijfers, is niet zeker.

3 thoughts on “Een bom onder het imago van Griekenland

  1. je bent op de goede weg. kijk niet naar de rotsjes dat de kinderen spelende wijs ,rond europa hebben gestuurt ,met als gevolg Athene en Sanaa een en het zelfde op de nieuws zijn.Ik vergelijk vaak griekenland en Iran als het zelfde zijn en mischien zijn de ayatolachs daar better dan onze kerk mafia.
    maar de andere bom tikt vrolijk door. zondag verwacht ik de eerste boem. en eerder of later de precident en ik weet niet of Gap dat zou zijn,zou op tv moeten zeggen ,Δυστυχώς επτωχεύσαμεν….

  2. de laaste tijd hoor ik vaak de uitspraken van Rubines over de zekere failissement van griekenland. de vraag is tot waneer zou Angela dat tegen houden???

  3. Het land zit tot over de oren in de schulden en wat geld er nu weer tegenaan gegooid wordt met die verkiezingen :
    meetings , speeches met alles erop en eraan , TV uitzendingen , stapels luxe folders , allemaal weggooi materiaal . Dan morgen zijn alle Grieken onderweg naar hun geboorteplaats want hier veranderen ze niet van adres . Hoe is het mogelijk dit land effectief te besturen ? En dan kiezen ze niet uit overtuiging maar uit winstbejag . Men kiest voor degene die je een job of een voordeel belooft heeft . Vandaar die reuze opkomst bij politieke toespraken waar weinig mensen luisteren naar wat gezegd wordt maar vooral ervoor zorgen dat ze opgemerkt worden . Misschien vallen er een paar kruimels voor hen van de tafel .
    De Griek is bang voor de toekomst want ze hebben nu al wel door dat ze in de luren gelegd zijn , dat leiders grove leugenaars zijn , onbetrouwbaar en dat het alleen nog maar erger kan worden .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *