Bosbranden – deel 4

We zijn halfweg de zomer, en we zijn tot nu toe gelukkig van grote bosbranden gespaard gebleven. Dat heeft voor een groot deel te maken met de weersomstandigheden: het is dit jaar nog niet al te warm geweest en de temperatuur is bijna altijd onder de 40 graden gebleven. Ook is het niet al te winderig geweest.

Toch breken er af en toe branden uit die gelukkig vrij beperkt blijven. En eens je je buiten de stad begeeft, is de kans groot dat je met een dergelijke brand geconfronteerd wordt. Tijdens mijn vakantie ben ik met niet minder dan 3 (drie!) branden geconfronteerd geworden.

Rookwolken boven Kyllini

Rookwolken boven Kyllini

De eerste brand zag ik toen we in het haventje van Kyllini aan het wachten waren om aan de oversteek naar Zakynthos te beginnen. Ten noorden zagen we een enorme rookontwikkeling en later werd inderdaad duidelijk dat het om een brand ging, die wellicht was ontstaan door iemand die aan het wildkamperen was op een van de stranden ten noorden van Kyllini. U ziet hier op de foto wat voor een effect dergelijke rookontwikkeling kan hebben op het licht: deze foto is genomen om 16u, bij een wolkenloze hemel, maar de slierten rook dreven wel voorbij.

Zicht op Zakynthos met rookpluim achter de berg

Zicht op Zakynthos met rookpluim achter de berg

De tweede brand zag ik 3 dagen later, toen we op de heuvel Bochalis net boven de hoofdstad Zakynthos stonden. Een kleine rookpluim was merkbaar achter de berg op deze foto. Dit was de brand op het strand Dafni, waar we 2 dagen voordien nog hadden gezwommen en verse vis hadden gegeten op het strand. Ik durfde nadien niet gaan kijken hoe het strand er nu bij ligt.

En tijdens de terugrit kwamen we voorbij een brand aan de Isthmus, waar struikgewas in brand was geschoten.

De drie branden waren gelukkig vrij snel onder controle en er zijn nergens gewonden gevallen en ik heb ook niets vernomen van schade aan huizen of iets dergelijks. Een brand van nabij zijn, is altijd hartverscheurend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *