Griekenland bereid om aanspraak op Parthenonfriezen te laten vallen

Melina Mercouri zal zich vandaag meermaals hebben omgedraaid in haar graf. Minister van Cultuur Pavlos Geroulanos heeft vandaag in Londen namelijk bekend gemaakt dat Griekenland bereid is om de aanspraak op de eigendom van de Parthenonfriezen (Elgin Marbles) te laten vallen.

Natuurlijk laat de nauwe medewerker van premier Papandreou de aanspraak niet zomaar vallen. In ruil wil hij wel dat het British Museum de friezen voor langdurige tijd uitleent aan het nieuwe Akropolismuseum.

Misschien kun je dit wel zien als een pragmatische aanpak, maar ik ben er zeker van dat heel wat prominente figuren uit de Griekse culturele wereld vandaag erg fel zullen reageren.

8 thoughts on “Griekenland bereid om aanspraak op Parthenonfriezen te laten vallen

  1. φιλε. εγω θα τα γραψω ελληνικα και εσυ μεταφραζε. δεν τα θελω τα κωλομαρμαρα. χιλιες φορες στην Αγγλια οπως και στο Λουβρο. οπου αλλου παρα στο μπουρδελο. Δεν εινναι το οτι ειναι μαλακας ο Gap,του το συνχωρω ,χαρι του πατερα του που πιστεψε πολυς κοσμος. Αλλα κατι τυποι σαν τον Πεταλωτη και τον Γερουλανο ,Λοβερδο και αλλους αλλητες δεν συνχωρω.
    το οτι ειναι χαμενα το ξερουμε.οπως ειναι χαμενη και η Κυπρος και η Μακεδονια και να μην σου πω και η θρακη.
    Αναθεμα την ωρα, καταρα στην στιγμη
    μας ετυχε στην κριση εννα χαζο παιδι (και οι φιλοι του)

  2. Zijn die friezen niet veiliger in Londen want hier zijn ze in staat ze in stukken te verkopen ?

  3. @Tzimis: om van Ionie maar te zwijgen. Met geduld en diplomatie hadden ze toen alles kunnen krijgen wat ze verloren zijn door die impulsieve, rampzalige aanval zonder enige internationale steun.
    Dit lijkt mij anders een goede oplossing waarbij niemand gezichtsverlies moet lijden, en iedereen dus “wint”.

  4. Wel @Jenny, het is wat @Tzimis al zei: wat kan het de meeste Grieken op dit moment schelen waar die friezen zitten. Misschien zitten ze inderdaad beter in Londen, en er zijn bovendien inderdaad belangrijker dingen op dit moment.
    En misschien is dit inderdaad wel de enige manier om de friezen ooit eens een keertje in Athene te krijgen.

  5. Ach,ach, het zgn grootkapitaal wint toch altijd!

  6. met zo een mentaliteit van tegenwoordig van de griekse boerdeelregering verwacht je ook niks anders binnenkort zijn de eilanden aan de beurt om te verkopen en dan volgt al de rest

  7. Leasen is misschien een beter idee, dan krijg je het na x jaar gewoon terug 🙂

  8. ZOALS IK AL VERLEDEN KEER SCHREEF EPANASTASI MENSEN, KE OPION PARI O XAROS. BOURDELO ELLADA E BOURDELO. VROEGER VERDEDIGDE IK DAT LAND MET ENDER WELKE MANIER ALS IEMAND IETS SLECHT ZEI MAAR NU HOE MEER IK HOOR EN ZIE HOE MEER IK WALG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *