Een nieuw jubileum?

Twee jaar is het intussen geleden dat de tiener Alexis Grigoropoulos in de wijk Exarcheia werd neergeschoten.Dat leidde toen tot de ergste rellen die Athene in meer dan 10 jaar had gezien; hele delen van het centrum van de stad werden in brand gestoken. Een bange premier Karamanlis durfde niet in te grijpen. De agent die het schot toen loste, is een paar weken geleden schuldig bevonden aan doodslag.

6 december lijkt ondertussen goed op weg om een nieuw soort jubileum te worden (naast 17 november): vandaag kwamen weer honderden (misschien wel duizenden) jongeren  de straat op om te protesteren. Uiteraard tegen de agressie van de politie en om Alexis te herinneren. Maar tegelijk wordt het ook duidelijk dat dit meer en meer een optocht is van een generatie die absoluut geen toekomst meer ziet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de protestmars van vandaag weer op relletjes is uitgedraaid. De “bekende onbekenden” waren er natuurlijk weer bij, maar ook gewone jongeren gaven uiting aan hun boosheid en frustratie. En de politie reageerde hard, erg hard.

Voorlopig valt het allemaal nog wel mee; maar de frustratie en agressie lijkt zich meer onderhuids te bevinden. Daar waar nieuwe terroristische groepen zich vormen en op hun manier proberen om het politieke systeem, dat voor hen verantwoordelijk is voor de chaos waarin Griekenland zich bevindt, te destabiliseren.

2 thoughts on “Een nieuw jubileum?

  1. Weer een harde kern die alles die dieperik in wilt want jeugdige tieners zijn gemakkelijk op te rakelen om herrie gaan te scheppen en daarna matcho fier zijn over de schade die ze aangericht hebben . Maar het imago van GR komt voortdurend meer afwijkend uit . Ze verrotten nu de laatste aantrekkingkracht van het land .

  2. en een nieuw tijdperk in griekenland. deze jaar zou niet raar zijn als de mensen gaan zingen..
    Τρίγωνα, κάλαντα,
    φτώχεια, παγωνιά!
    Έρχεται η απόλυση
    με την Πρωτοχρονιά

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *