Ambtenaartjes kijken

Vandaag ben ik 1 stap dichter bij het verzamelen van de nodige papieren om mijn werkloosheidsvergoeding aan te vragen. Vanochtend ben ik bij IKA langs geweest. IKA is de grootste sociale kas van Griekenland. Wanneer je loontrekkende bent, ben je sowieso verzekerd bij IKA. Elke drie maanden krijg je een uittreksel (dat nog steeds “ensima” – zegel – wordt genoemd omdat je vroeger een kaart had waarop zegels werden geplakt) dat je werkgever je sociale zekerheidsbijdrage heeft betaald. Alleen laten die uittreksels nogal lang op zich wachten. Het laatste uittreksel dat ik had, was van het tweede trimester van 2009. Dus moest ik een bewijs krijgen dat mijn (ex-)werkgever de overige bijdragen had betaald.

Het IKA kantoor in kwestie, was vlak bij kantoor. Het was rustig binnen: er waren slechts 4 wachtenden voor mij.  Achter de loketten 3 ambtenaren. 1 van hen deed het werk voor alle wachtenden.

Het is interessant om te zien wat deze ambtenaren doen. Terwijl ik op mijn beurt wachtte, zag ik een vrouw achter het loket worstelen om 2 bladen papier aan elkaar te nieten. De hoekjes dienden netjes overeen te komen en dat vergde blijkbaar heel wat concentratie. Ik overdrijf niet: het kostte haar 5 minuten. Daarna moest ze een envelop openen en ook dat was geen sinecure. Ondertussen kwam er iemand binnen die haar om inlichtingen vroeg. De klant kreeg enkele een lege blik toegeworpen. Er kwam geen antwoord.

Over inlichtingen gesproken. Ik ben hier ondertussen al 11 jaar, maar nog sta ik er van te kijken hoe de bevolking wordt ingelicht. Je zou denken dat procedures om papieren te krijgen, ergens neergeschreven zijn en makkelijk te raadplegen zijn via de website of met een foldertje. Nee, het IKA kantoor is de schat van informatie: over het hele kantoor; op alle muren, hangen papieren waar 1 of andere aankondiging staat. Je moet dus echt wel even gaan zitten en alles rustig bekijken; iets wat natuurlijk niemand doet.

Misschien moet ik bij mijn volgend bezoek maar eens een fototoestel meenemen…

8 thoughts on “Ambtenaartjes kijken

  1. Hiep, hiep, hiep…
    en dat terwijl zelfs het (niet ruim bemiddelde) Vlaamse gemeentebestuur waar ik vroeger werkte vijf jaar geleden al een kopieermachine had dat computerbestanden geniet en desgewenst geperforeerd afdrukte. Het toestel ernaast vouwde een hele stapel van zo’n afdrukken en stak ze meteen ook in een stapel enveloppen. De frankeermachine voorzag alles van postzegels. Het lijkt gewoon een ander tijdperk 🙂

  2. Ja @Bertinos , het heeft me per e-mail van hieruit 2 weken tijd genomen om m’n belgisch pensioen te krijgen plus uitstel . Het heb hier al die sinecures van Bruno & anderen doorgemaakt en het heeft me 15maanden tijd genomen om alles klaar te krijgen .
    Maar goed dat m’n huisband me een helper meestuurde want de enige keer dat hij me vergezelde , heb ik m’n eega voor de eerste maal met gebalde vuisten zien staan . Hij wordt woest wanneer hij zulk tijdverlies/verdrijf toeziet en waarvoor men betaald wordt op de koop toe !
    Naar het schijnt zullen zowat 130.000 staatsbeambten ontslag krijgen @Bruno . Zal het dan beteren ?:)

  3. Nu we het toch over pensioenen hebben @ Jenny of andere als jullie zo vriendelijk willen zijn om uit te leggen hoe de Grieken wat in Belgie hebben gewerkt hun pensioen kunnen aanvragen nu ze in Grienland wonen. Mijn tante heeft me om hulp gevraagd maar meer dan haar pensioenuitreksels regelen kan ik vanhieruit niet doen en aan het gemeentehuis zeiden ze me ook dat alles vanuit Griekenland geregeld moest worden daar vroegen ze haar bepaalde Belgische documenten, heb ook paar Belgische instantie opgebeld maar daar bleef het bij .

  4. @Europa, de procedure ken ik niet, maar ik zie wel telkens Grieken voor hun pensioen in de Belgische Ambassade elke keer ik er kom – daar zullen ze het wel weten…

  5. @Europa , ik was lerares in Belgie en heb de secretaresse van de school gecontacteerd en zij heeft alles in orde gebracht . Ik denk ook net als Hans , dat ze haar op de ambassade kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *