Rembetiko jukebox

Giannis Lembesis en zijn orkest

En hoe komt een Griek de crisis door? Al feestend. Er is een Grieks gezegde “η φτώχεια θέλει καλοπέραση” (je zou het kunnen vertalen door “armoede vereist dat je je amuseert”).

Maar amusement was de laatste jaren niet echt goedkoop in Griekenland, en de mensen blijven weg uit de grote “kentra” (zalen waar de grote namen uit de Griekse showbiz optreden).

In de kleinere zalen liggen de prijzen lager, en wordt er ook gefeest. Zo zijn wij vrijdag naar het “kentro” van Giannis Lembesis geweest. Lembesis is een professionele muzikant en een autoriteit op het gebied van volksmuziek en rembetiko. Hij houdt vast aan de traditie en authenticiteit van de Griekse muziek en dat wordt erg geapprecieerd. Rembetiko is sinds een aantal jaren weer “in”, en Lembesis verdient er ondertussen zijn boterham mee.

Zijn repertorium bestaat uit eigen nummers, maar natuurlijk ook uit alle klassieke Griekse liederen. Vrijdag volgde hij geen uitgestippeld parcours, maar hij vroeg aan de aanwezigen welke nummers ze wilden horen. Een heuse rembetiko-jukebox, zeg maar. Voor wie het ooit zelf wil proeven: het stekje van Lembesis bevindt zich in Alimos (zuidelijke voorstad van Athene) en heet Kardiofterougismata.

2 thoughts on “Rembetiko jukebox

  1. Vandaar dat Vertis en Chatzigiannis meer in Europa komen spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *