Griekse muziek in stripverhaal-vorm

Rébétiko (la mauvaise herbe)

Gisteren had ik het hier nog over rembetiko, en vandaag is deze muziek van de ontheemden uit 1922 weer het onderwerp van een blogpost. Ik heb gisteren namelijk ontdekt dat er een stripverhaal is gemaakt over de rembetiko. Nu ja, niet meteen over de geschiedenis van deze muziek. Striptekenaar David Prudhomme heeft een strip getekend over het leven van 4 “rembetes” (rembetiko-muzikanten) in het jaar 1936, tijdens de dictatuur van Ioannis Metaxas (hij die “oxi” heeft gezegd tegen de Italianen en zo Griekenland in de Tweede Wereldoorlog heeft betrokken). De geberutenissen zijn gebaseerd op legendes die nog in rembetiko-liederen worden verteld.  Het stripverhaal heet in het Frans “Rébétiko (la mauvaise herbe)” en is reeds in 2009 gepubliceerd, maar pas nu in het Grieks verkrijgbaar. Ik weet helaas niet of het in het Nederlands bestaat.

De 4 muzikanten leven in een roes van hasj en lijken zich weinig om de dag van morgen te bekommeren. Het lijken wel een beetje de rock’n roll helden die zich afzetten tegen de gevestigde orde, maar eigenlijk hebben ze er gewoon geen affiniteit mee. De muzikanten worden voortdurend gevolgd door politie, ze worden gecensureerd wegens hun subversieve teksten en de muziek die erg oosters getint is (dat was onder Metaxas erg verdacht en de rembetiko was net niet verboden als muziek). De avonturen die worden getekend, tonen de muzikanten in confrontaties met de politie, en met de criminaliteit, en ook met een malafiede Amerikaanse talent scout die hoopt dat hij de muziek kan opnemen en aan een groot publiek slijten.

Het stripverhaal lijkt me een perfect vertrekpunt voor diegenen die wat meer over deze muziek en de recente Griekse geschiedenis willen weten. En nadien huurt u natuurlijk de meesterlijke film “Rembetiko” van Kostas Ferris.

3 thoughts on “Griekse muziek in stripverhaal-vorm

  1. ja maar ,Tou thoma to magazi ,.is er niet meer.

  2. en waar kunnen we die kopen, in Athene?
    heb de film = prachtig, goed…

  3. @Phyllis, het stripverhaal is uitgegeven door Eleftherotypia. Als je ‘t in het Grieks wil, kun je ‘t hier vinden: http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/336207 (het boek zal natuurlijk wel in de boekhandels te vinden zijn).
    Mocht je de Franse versie willen, die kun je vinden bij Amazon in Groot-Brittannië (waar het wel duurder is): http://www.amazon.co.uk/R%C3%A9b%C3%A9tiko-mauvaise-herbe-David-Prudhomme/dp/275480191X/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1292954075&sr=1-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *