Gelukkig nieuwjaar

De meeste Grieken zullen niet rouwig zijn dat 2010 binnen een paar uurtjes om is.  Het was geen goed jaar voor Griekenland, en ik neem aan dat ik de redenen daarvoor niet hoef op te sommen. Probleem is echter dat 2011 een nog moeilijker jaar dreigt te worden. Alle akkoorden die Griekenland heeft ondertekend, moeten nu ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. De lonen zijn verminderd, de BTW is verhoogd, maar er moeten nu echt wel structurele veranderingen in de maatschappij worden gemaakt. Veranderingen die al lang hadden moeten gebeuren, en nu moet het op hardhandige manier. Omdat deze periode er altijd één is van hoop, zullen we dus hopen dat die veranderingen écht wel zullen worden uitgevoerd, en dat ze hopelijk tot iets goeds leiden waardoor dit land binnen een jaar een stuk verder zal staan.

Griekenland zou Griekenland niet zijn, als er bij deze dagen geen gewoontes en tradities horen.Vanavond, op oudejaarsavond zitten de families thuis en spelen ze gezelschapsspelletjes of kaarten ze. Om middernacht gaan de jongeren dan nog op stap (of daar dit jaar genoeg geld voor is, weet ik niet). Op nieuwjaarsdag dan, wordt een granaatappel op de grond kapot gegooid, om geluk af te dwingen. Ook wordt er een zee-ui aan de deur op gehangen.

De kinderen zingen de κάλαντα – de nieuwjaarliedjes. Ze komen aanbellen met hun triangeltjes en komen geluk wensen voor het nieuwe jaar. En dat gaat ongeveer zoals u hier ziet.

Ik hou het voor bekeken voor dit jaar. Rest mij nog om ieder van u het allerbeste te wensen voor 2011. Hoe goed of hoe slecht het wordt, zullen we wel zien, maar ik mag hopen dat u het allemaal door komt met een goede gezondheid, veel inspiratie, omringd door mensen die u dierbaar zijn, en natuurlijk … met een bezoek aan Griekenland!

Gelukkig nieuwjaar iedereen!

15 thoughts on “Gelukkig nieuwjaar

  1. NA SE KALA FILE BRUNO efharisto gia ta kala sou logia kali xronia file ante kai kalo ksekinima
    to 2011

    osa einai ta kalasnikof sta XANIA (keramia) krimena toses efxes ke pio polles deksou ke apo mena kali xronia se olous
    http://www.youtube.com/watch?v=irMuPEuq7UI

  2. Ευχαριστώ @Europa (sorry voor de anderen, maar ik ga dit even in het Grieks doen):
    πιο ωραία ευχή δεν έχω πάρει ποτέ! Γειά σου Κρητηκαρά μου! Πίνω τώρα μια τσικουδιά εις υγείαν σου!

  3. aan iedereen een tof 2011 en bruno, dat bezoek… de reis voor volgende zomer is al geboekt !

  4. Bruno, hartelijk dank voor je mooie stukjes van het afgelopen jaar.
    Ga door met deze goede werken !
    En hopenlijk vind je in 2011 een passende job !
    All the best vanuit Kreta.

  5. Voor jou ook een heel goed jaar gewenst Bruno en blijf geloven in alle goede dingen in het leven!

    Van mij ook een dank voor je goed geschreven artikelen over het wel en wee in Griekenland.

  6. @Bruno en @ alle trouwe lezers, χρόνια πολλά και με υγεία! Oftewel een gezellig, gezond en liefdevol 2011 gewenst!
    Maar sta me toe om voor deze ene keer mijn grootste nieuwjaarswens vooral en van ganser harte op te dragen aan het alsmaar dieper in het moeras wegzinkend Griekenland, mijn dierbaar vaderland; opdat het Griekse volk dit nieuwe jaar alsnog een kiem van hoop mag ontwaren en 2011 een lichtpuntje mag zijn in de aanloop naar een betere toekomst.

  7. Beste wensen aan alle lezers en zeker aan onze onovertroffen @Bruno. Ik hoop echt dat je fatsoenlijk werk vindt, en met je talenkennis heb je toch heel wat mogelijkheden, niet?
    Ik droom nu al van een trip naar Athene, zie de lamskoteletjes bij To Steki Tou Illia vlakbij metrostation Thissio en de lekkere schotels in Gerani, Scholarchio in de Plaka (odos tripodon)en de verse vis in Pireos op de panoramische Kastella-heuvel. Ik hoop ook vurig dat Hellas uit de dieperik geraakt. Eigenlijk zou ik ook eens graag meer naar het noorden van Griekenland reizen, maar dat vind ik niet in de ons meest bekende reisbrochures. (Neckermann, Jetair, Sunair en andere)PS: ik heb bijna alle Griekse commentaren op dit artikel begrepen! Tot mijn grote vreugde, want Grieks is toch echt wel een heel aparte en verdomd moeilijke taal!

  8. Iedereen ,mijn beste wensen voor 2011. en gezondheid. voor de rest ,tragedie en comedie zou de team van Gap zorgen voor genoeg voer in de nieuw jaar ook.

  9. en voor de grieken en die in gr wonende
    Ηθικον ακμαιο. η ελλαδα ποτε δεν πεθαινει,απλα ξεψυχαει καθε μερα.παρτε και εννα βαλσαμο τραγουδι να το ακουτε οποτε εισασται νταουν ,οπως λεμε στα ελληνικα.
    http://www.youtube.com/watch?v=7OU4eab1hro

  10. Kali chronia!!
    Gisteren was de show van Geert Hoste op tv. Ik zat zo te denken dat er in Griekenland ook heel wat inspiratie te vinden is. Bestaat zo’n genre daar?
    @ Leo:wij willen ook naar Noord Griekenland.Hebben gewoon tickets geboekt naar Athene en hebben nu nog een half jaar om een verblijf van 17 dagen in te vullen.
    @ Bruno: ik geniet altijd van je stukjes. Blijven schrijven! Apo tin kardia:mia poli kali douleia!

  11. @Anna & @Leo, ik heb in de loop der jaren de opgedane vakantie- en woonervaringen samen met wat informatie en eigen foto’s verzameld in een eigen website over Chalkidiki, in het bijzonder de bergstreek bóven de drie poten, Sithonia en natuurlijk ook Athos (waarover je informatie genoeg kan vinden), en in mindere mate Kassandra. Voorlopig is deze site niet openbaar toegankelijk; ik zou hem nog willen verfijnen en aanvullen met wat meer achtergrondinformatie. Maar als jullie echt geïnteresseerd zijn, dan mag je me altijd mailen (dinakalo@gmail.com); dan log ik je e-mailadres in op mijn website, waarna je er een kijkje op kan nemen.

  12. @anna, stand-up comedy is vrij onbekend in Griekenland, en cabaretiers zijn er eigenlijk ook niet. Maar waar de Grieken dan weer wel erg sterk in zijn, is de satire. En dan wachten ze niet tot het einde van het jaar: je hebt dagelijks/wekelijks satirische programma’s zoals Ellinofreneia op SKAI, Radio Arvyla op ANT1, of Lakis Lazopoulos op Alpha, die wekelijks terugblikt.

    @Leo, zijn er geen vluchten naar Thessaloniki? O ja, en als je nog eens naar Scholarcheio in Plaka gaat, ga dan ook eens binnen bij de overbuur: to Kafeneio en bestel schoteltjes die je totaal niet kent. Je zal aangenaam verrast worden. En de wijnen zijn er ook niet te versmaden. Jamie Oliver is dol op To Kafeneio, tussen haakjes.

  13. Natuurlijk wel @Bruno: Jetair, Olympicair, Aegean, Malev (via Budapest) vliegen vanuit Brussel naar Thessaloniki, maar voor ons, Limburgers, is Koln of Düsseldorf ook een goed alternatief, met maatschappijen als Germanwings, TUIfly, Air Berlin en de Griekse natuurlijk, die ook allen op Thess vliegen.

  14. Ook van mij aan iedreen mijn beste wensen voor 2011. En uiteraard een goeie gezondheid.

    By the way: eenmaal we hier een regering zullen hebben staat ons Belgen ook “grote veranderingen” te wachten. Momenteel hebben de meesten dat nog niet door. Ze zullen niet lachen, wees er zeker van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *