Een hek

U heeft het wellicht al wel gehoord: minister van Bescherming van de Burger, Christos Papoutsis, is van plan om een hek te bouwen aan de grens met Turkije, aan de rivier Evros. Langs die grens komen dagelijks tientallen immigranten illegaal Griekenland binnen (herinner u de documentaire over deze immigrantenstroom). Het hek zou een vergelijkbare constructie worden zoals in Spanje, en misschien wel zoals tussen de USA en Mexico (Griekse politici zijn zelden niet gespeend van enige grootheidswaan). Aanvankelijk zou het hek 206 km lang zijn geweest, maar uiteindelijk is dat plan teruggeschroefd en wordt het hek 12,5 km lang en 3 meter hoog, langs beide oevers van de Evros.

Er is al veel kritiek op het plan gekomen, vooral van mensenrechtenorganisaties. Papoutsis verdedigt zijn plan door te zeggen dat Griekenland de buitengrens is van de EU en dat het land op deze manier deze grens wil beschermen. Hij vindt het niet meer dan logisch dat er een hek wordt gebouwd.

De beslissing van Papoutsis heeft voor een deel ook te maken met de Dublin II verordening, die eist dat het EU-land waar een illegale immigrant voor het eerst is binnengekomen, het asielverzoek van die immigrant moet behandelen. Als de immigrant in een ander land wordt opgepakt, wordt hij teruggestuurd naar het land waar hij het eerst is binnengekomen. Dat is dus Griekenland in enorm veel gevallen.

Nu is het misschien een gek idee van mij, maar waarom zou Griekenland al die immigranten geen verblijfsvergunning geven? Op dit ogenblik is er niet 1 immigrant die in Griekenland wil blijven (je kunt het hier niet bepaald het aards paradijs noemen). Geef je die lui een verblijfsvergunning en verleen je asiel, dan zijn ze binnen de week hier weg om hun geluk noordelijker in de EU te gaan zoeken. Ook diegenen die illegaal tewerk zijn gesteld, zullen dan hun biezen pakken en er zal meer werkgelegenheid zijn voor Grieken.

Ik weet het: het klinkt populistisch en het is wellicht ook niet haalbaar, maar na al die jaren begrijp ik nog steeds niet waarom Griekenland aan minder dan 1% van de vluchtelingen asiel verleent.

9 thoughts on “Een hek

  1. de hypocretie van de wereld is erger en groter dan mijn cynisme. ik kan ontploven van bosheid. hoor ik vanmorgen op nederlandse journaal hoe bos is europa over deze beslising. en ik denk??
    op Patras maken de afganen elkaar af.
    de Nederlandse jongens zijn naar Afganistan om wederop te bouwen. ipv bombardeeren onschuldige mensen en jaagen ze hun van hun land af.
    Dagelijks komt bijna 250 a 300 mensen binnen. heeft iemand een oplosing daar voor? en over de hek?? in Spanje werkt ,heeft iemand daar over geklaagt?? en hebben de spanjarden daar mee rekening gehouden??deze hek zit op Afrika maar aan europese grenzen.
    http://www.youtube.com/watch?v=OS8G2zgHg8Q

  2. Het is inderdaad vreselijk hypocriet om Griekenland te gaan bekritiseren. Wat verlangen ze eigenlijk van Griekenland?
    Daarom stelde ik voor om ze gewoon allemaal asiel te geven: je zult dan nog wat gaan beleven in Europa!

  3. herhaling . naast de grote hekken in Afrika ,maar wie durft om de spanjaarden daarvoor te bekritiseren?? ik hoor al de mensen rechten organisaties niet over de duizenden afrikanene dat vast zitten op niemands land op de zand desert tussen Algerije en Libye.
    ai sichtir allemaal. als ze zo veel bekomeren over mensen rechten ,doe wat zo dat mensen in eigen land blijven en anders er is een goede vliegveld op Alexandroupolis er is ongeveer een vliegtuig vol per dag dat binnen komt ,ze kunnen makkelijk per dag allemaal over de rijke europese landen verdelen.

  4. nee nee een hek is niet de beste mogelijkheid om deze mensen buiten te houden meer landmijnen zou al een goed begin zijn en dat hebben ze in het verleden ook al bewezen ,maar ja waar een wil is is ook een weg to kalo to palikar kseri kialo monopati

  5. daarom zeg ik tegen jou altijd,luister niet naar het nieuws ,lees geen krant is nog gevarlijker dan roken.
    het hek gaat niet door ,hoord ik gisteren. wordt te duur. maar ik blijf ,ik wil van geen european horen wat goed is en wat niet goed.
    laat ze maar eerst gaan kijken wat ze doen met hun vreemdelingen ,voor wat voor salarissen werken en waar verblijven bv in nederland.
    ik kan het gewoon niet begrijpen dat ze honden en katten in griekenland gaan redden en de lieve afganier niet. mischien moet de afganieer harder gaan miauwen??

  6. Zelf probeer ik nieuws vanuit zo veel mogelijk hoeken te lezen en het beluisteren, want het is bijzonder moeilijk om objectieve bronnen te vinden. Het is eigenlijk wel zielig dat “het hek” nu het nieuws beheerst: alsof er niets belangrijkers is. Wat gaat een hekje van 12,5 km nu eigenlijk veranderen? En waar bemoeit Europa zich mee? Dat ze het asielbeleid van Griekenland eens onder de loep nemen. Mocht Griekenland daar soepeler in zijn, dan zou Europa nu overspoeld worden door Irakezen en Afghanen.

    Overigens zijn de Turken best te vinden voor een dergelijk hek: immigranten komen namelijk nu over hun velden en vernielen de oogst. Als er een hek is, zullen ze hun heil elders moeten gaan zoeken.

  7. Ik heb me laten wijsmaken @Bruno , dat er een overeenkost is met de EEC dat GR een bedrag/pp uitbetaald krijgt voor opvang van vluchtelingen , dat het goed meegenomen was maar dat het nu de spuigaten uitloopt en Europa schijnbaar niet meer meewilt .Dagelijks 300 blutte vreemdelingen over de vloer is nogal wat maar vrees ook dat zo’n hek niet veel zal helpen.GR is TE gemakkelijk te bereiken over zee maar inderdaad,geef hen een doorreispasje want de meesten willen toch naar F,D,en GB.

  8. Van die overeenkomst heb ik nog nooit gehoord @Jenny. Ik kan niet begrijpen dat er zo weinig asielaanvragen worden goedgekeurd. Er leven naar schatting 500.000 illegale immigranten in Attica, waarvan 250.000 in Athene alleen al. Wat gaan ze daar mee aanvangen? Waarom wordt dat probleem nu eens nooit ten goede aangepakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *