Een sputterende start

Sinds 1 januari hebben de nieuw verkozen burgemeesters en de periferiarchen (een soort van goeverneurs) hun functie opgenomen. En dat ging niet al te vlot, want vanaf nu moeten de locale besturen het nieuwe Kallikratis-plan volgen. En omdat Grieken niet al te best zijn in het organiseren, kunt u zich voorstellen dat de meesten nog niet goed weten wat er van hen wordt verwacht. Alle begin is uiteraard moeilijk, en het feit dat de budgetten een stuk minder zullen zijn, zal hun taak er zeker niet makkelijker op maken.

Een echt slechte start werd in Athene genomen. Daar werd op oudejaarsnacht ingebroken in het gemeentehuis bij de aanbestedingsdienst. De stad Athene volgt voor sommige opdrachten de procedure van een openbare aanbesteding, waarbij een aantal bedrijven een offerte kunnen indienen. Opvallend was dat bij de inbraak 7 computers waren gestolen waarop alle dossiers van openbare aanbestedingen waren bewaard. Ook was het opvallend dat er net op oudejaarsnacht geen bewaking was: de bewaker van dienst had zich ziek gemeld en de stad kon niet tijdig zorgen voor een vervanger. Dat leidt automatisch tot de conclusie dat de inbraak gebeurd is door mensen van binnen uit.

Vermoed wordt dat het gaat om ofwel ambtenaren die betrokken zijn bij de procedures van openbare aanbestedingen en daar flink wat geld mee op zak hadden gestoken, ofwel om bedrijven die zelf offertes hebben ingediend en op die manier de concurrentie wilden te slim af zijn.

Naar goede Griekse traditie zouden de oude en de nieuwe burgemeester nu verwijten en insinuaties naar elkaars hoofd gaan gooien, maar het siert de nieuwe Atheense burgervader Giorgos Kaminis dat hij dat niet doet. Eén en ander zal er wel mee te maken hebben dat hij niet uit een politiek nest komt.

In ieder geval doet dit soort diefstal ernstige vragen rijzen en je kan dit voorval dan ook rechtstreeks in verband brengen met de corruptie die in alle niveaus van deze samenleving welig tiert.

5 thoughts on “Een sputterende start

  1. Xal maar niet vragen of ze -zoals in Belgie- elke dag na de kantooruren een back-up opslaan op de server(s)…

  2. of ze dat in BE doen, daar ben ik nog niet zo zeker van hoor…

  3. je gevoel van humor is echt grieks. ben je zeker een Belg??
    zoek even wat Mpoutaris zei last ,en waar zijn kantoor heeft neer gezet en wat ook intresant is ,kijk wat op Zacharo gebeurt. Ja die zacharo en die bekende burgemeester ex mpatsos.
    google even op Χρονοπουλος Ζαχαρω.
    Αλλαλουμ ολε ολε
    vraag !gaat de nieuw burgemeester van Athene de centrum veiliger maken?? hoertjes weg en al de andere?? denk je van wel??
    en ben je al klaar voor de nieuw verkiezingen over 3 maanden??

  4. iedereen weet dat coruptie ook op nievau van gemeentelijk bestuur net zo als overal in griekenland is en dat nooit iemand wordt bestraft. zeker is een back up en zeker alles staat ook nog op papier. niet te vee.l op de journaals letten.
    rook gordijn is het of zo als in gr zeggen skonoi sta matia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *