De vlucht van de zwaan

De laatste dagen krijgen we op TV vaak een trailer te zien van een nieuwe film. Het lijkt om een Griekse film te gaan, want we zien prachtige beelden van het land. Maar er wordt engels gesproken en de meeste acteurs zijn geen Grieken. De titel is wel Grieks: Το πέταγμα του κύκνου (voor de vertaling: zie de titel van dit stukje).

Blijkt dat het om de nieuwe film van Nikos Tzimas gaat. Een korte samenvatting van de film (van de hand van de regisseur zelf), vindt u hier terug.  Tzimas is een door de wol geverfde filmmaker, die echter al 25 jaar geen film meer heeft gedraaid. In 1980 regisseerde hij de film “O anthropos me to garyfallo” (de man met de rode anjer), over het leven van Nikos Beloyiannis – een Griekse communist en verzetsleider, die tijdens de dictatuur van Metaxas gevangen werd gezet en die na de burgeroorlog in Griekenland de eerder verboden KKE (Communistische Partij) opnieuw oprichtte.  Over Beloyiannis heb ik het trouwens in dit artikel al eens gehad. U begrijpt dat hij voor links een erg belangrijke naam is.

Maar goed: regisseur Nikos Tzimas heeft dus nu een nieuwe film uit, die Griekse acteurs op hetzelfde scherm brengt met ex-Dallas acteurs Larry Hagman en Linda Gray, zowaar! Ook de Griekse legendarische unieke komiek Thanassis Veggos speelt mee, in wellicht zijn laatste rol. De arme man ligt namelijk al weken in het ziekenhuis, en heeft zware gezondheidsproblemen.

Ik kan nog niet oordelen, maar op basis van de trailer lijkt het me wel de moeite om deze film te gaan bekijken. (Mocht onderstaande trailer niet duidelijk genoeg zijn, kunt u hier een betere versie zien)

6 thoughts on “De vlucht van de zwaan

  1. Hoi Bruno,

    Leuk om nu eindelijk de trailer te zien. Onze Griekse vriend Giorgos Papaevangelou had ons al geruime tijd geleden verteld dat er in zijn hotel in Megalo Papingo (Zagoria/Epirus)opnames voor deze film waren gemaakt. En dat een aantal van de crewleden/filmacte$urs bij hem hadden gelogeerd. Het hotel (ingang/poort van de binnenplaats etc.) is voor ons duidelijk herkenbaar in deze trailer.

  2. Ik dacht het al Cynthia, dat ik Papingo herkende, maar ik was niet zeker!
    Regisseur Nikos Tzimas komt trouwens uit de buurt, dacht ik.

  3. @Bruno: over de inhoud van je artikel kan ik niet oordelen, maar de titel ervan deed me spontaan denken aan het vierde jaar middelbaar in het college van Tongeren: we hadden daar een boekje met (klassiek) Griekse teksten van “Vroegchristelijke schrijvers”. Dat waren kerkvaders en apologeten, en wij snapten daar geen bal van. Als huistaak kregen we daar eens een tekst van zowat 10 à 15 regels te vertalen, met als titel “Over de vliegende kraanvogels” …We kregen daarvoor zelfs enkele dagen de tijd. We dachten slim te zijn en samen met twee klasgenoten probeerden we die verdomde tekst te ontpuzzelen ! Onbegonnen werk, maar het resultaat was nog verbazender: met drie jongens gaven we net dezelfde tekst af en we kregen alledrie verschillende punten: de “sukkelaar” kreeg 3.5 / 10, zelf had ik een 4 en de “winnaar” behaalde een 5.5 / 10 !!! Raar maar waar, en die leraar had dus nog niet eens door dat het identiek dezelfde vertalingen waren… Nu kan ik daar best mee lachen, toen was dat een hellevuur voor ons. γεναρος , kraanvogel (net opgezocht in oud woordenboek). Laat die zwanen en die kraanvogelmakkers dus maar vliegen, ik doe niet meer mee !

  4. sorry: kraanvogel moet γερανος zijn … (zefs nu nog gebuisd !!!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *