Vanochtend is een monument van de Griekse communistische beweging overleden: Elli Pappa. Ze was journaliste met erg communistische ideeën (ze heeft een studie gewijd aan de Russische Revolutie en het communisme zonder het populisme van Stalin). Pappa belichaamde op haar eentje bijna de hele moderne geschiedenis van Griekenland in de 20ste eeuw. Ze werd geboren in Smirni (tegenwoordig Izmir in Turkije) en moest vluchten met haar familie naar Piraeus op zeer jonge leeftijd. Na haar studies, tijdens de Duitse bezetting, werkte ze illegaal voor de communistische krant “Rizospastis” (de radicale), en dat bleef ze doen tijdens de burgeroorlog.
Na de burgeroorlog werkte ze samen met haar partner, Nikos Beloyiannis, die na zijn terugkeer naar Griekenland de Atheense organisatie van de Communistische Partij weer probeerde op te richten. Beiden werden gevangen genomen, hun kind werd geboren in de gevangenis, Beloyiannis werd geëxecuteerd en Pappa en haar 7-maanden oude zoontje werden gespaard.
[Overigens is Beloyiannis een beroemd figuur geworden, mede door het schilderij dat Picasso van hem heeft gemaakt: De Man met de Anjer, en door de film met dezelfde naam.]
Na haar vrijlating werkte Pappa voor de krant “Dimokratiki Allagi” (Democratische Verandering). Door het Kolonelsregime werd ze naar de strafkolonie Gyaros gestuurd. De Sovjetunie bood haar en haar zoon onderdak aan, maar ze weigerde omdat ze het niet eens was met de inval in Tsjechoslovakije. Na de junta-jaren was ze eerst even actief in de Communistische Partij, maar dat was geen geslaagd huwelijk. Ze werkte verder als journaliste en heeft een aantal filosofische en geschiedkundige werken nagelaten (niet alles wat ze heeft geschreven, is echter bewaard gebleven).
Overigens was Elli Pappa de zus van de schrijfster Dido Sotiriou, wiens boek “Matomena Chomata” (Bebloede aarde – over de catastrofe van 1922 in Klein-Azië) op het schoolcurriculum staat.
Een grote madam, als u het mij vraagt.
“Matomena Chomata” is een geweldig boek. Is ook in het NL te vinden (Requiem voor Klein Azie, zie link hier onder voor meer info). Geschreven vanuit de ervaringen van Grieken maar wel redelijk objectief. Als je een idee wilt krijgen van Turkije anno 1915-1922 is dit een aanrader. Ik heb de NL editie niet gelezen maar de GR editie is hartverscheurend.
http://www.boekbesprekingen.nl/cgi-bin/boek.cgi?boek=873171
Ja @Bruno, zij was “la pasionaria” van Griekenland.
Respect!
gek na zo een draad over de emfilios deze bericht.
Elafro to choma pou tha tin skepazi!!.
die pasionaria had mijn baas in gr,in de griekse vertaling uitgegeven. ik zei alle drie komunisten. heb 5 jaar met hun gewerkt.
Bruno?? KKE psifizis??
ik heb op mijn mp3 speler 2 liederen waar ik van houdt.een voor Belogianis haar partner en een voor Ploympidis waar zij ook mee geeft gewerkt in de Rizospastis.
bij deze
http://www.youtube.com/watch?v=Q3_7JNU86m0
en vergeet niet als je de lied heb gehoort. er zijn nog steeds Lykoi kai kaka skylia.
http://www.youtube.com/watch?v=BuMAmVyskkk
@Tzeni, nee ik steem geen KKE 🙂 (ik heb hier trouwens geen stemrecht)
Het interesseert me ook geen zier. Ik krijg het op mijn heupen van mensen die achter vlaggen, ideologieën, uniformen of politieke partijen aan lopen. Noem me anarchist, maar niet in de Griekse zin (want dat zijn gewoon vandalen die nog maar eens achter een vlag aan lopen – die in dit geval rood-zwart is). Ik vind dat je absoluut respect moet betonen voor de ander en voor zijn eigendom.
En ik kan opkijken naar mensen die zich hebben onderscheiden door hun ideeën.