Schuld aflossen

Het ziet er naar uit dat de Eurogroep er maar niet in slaagt om 1 front te vormen tegen de speculanten. Daardoor is het meer dan mogelijk dat nog andere Europese landen weldra in de problemen gaan komen om nog leningen tegen een lage interest af te sluiten. Spanje en België zijn misschien wel de volgende slachtoffers.

Daarom dat Griekenland nu het geweer wellicht van schouder gaat veranderen. Premier Papandreou was groot voorstander van het uitvaardigen van euro-obligaties en hij is daar ook druk over aan het lobbyen geweest. Het zit er nochtans niet meteen aan te komen.

Griekenland had in 2010 427 miljard euro schulden, waarvan 329 miljard aan openbare schulden. Een groot deel van die openbare schuld (150 miljard euro) wordt gedragen door buitenlandse banken. Duitse banken hebben ongeveer 31,5 miljard euro aan Griekse overheidsobligaties in hun bezit. Van de 80 miljard euro lening die Europa aan Griekenland zal geven, komt 22,3 miljard van de Duitse bank KfW. Al bij al moet Griekenland dus aan Duitse banken 53,8 miljard euro.

Gaan die ooit worden terugbetaald? Dat is op dit moment helemaal niet zeker. Ik schreef hier een paar dagen geleden al dat Griekenland Duitsland voor het Internationale Gerechtshof gaat dagen voor het betalen van morele schadevergoeding voor het uitmoorden van bijna heel Distomo (zie hier het artikel). En misschien gaat het daar niet bij blijven. Duitsland heeft Griekenland namelijk flink geplunderd tijdens de Tweede Wereldoorlog (en zowat de hele goudvoorraad van Griekenland gestolen). Er is hier een namelijk een Nationale Raad voor het terugvorderen van de Duitse Compensatie. Die staat onder leiding van Manolis Glezos, een legendarische figuur die ooit de nazistische vlag op de Akropolis naar beneden heeft gehaald.

Deze Nationale Raad heeft berekend dat Duitsland nog steeds 162 miljard euro schuldig is aan Griekenland (plus interest!) voor het volgende:

  • compensatie voor het bombarderen van vooral Griekse schepen toen Griekenland nog neutraal was en voor Italië en Duitsland binnenvielen;
  • de “bezettingslening” die Griekenland aan Duitsland moest betalen, waardoor de drachme snel devalueerde tijdens de oorlog;
  • de kosten voor de wederopbouw, zoals vastgelegd in de Vrede van Parijs in 1947;
  • compensatie voor wreedheden zoals die van Distomo.

Of het wat zal worden, is nog maar de vraag – het zou in ieder geval een zware slag voor Duitsland zijn.

Maar ondertussen moet Griekenland toch ook wel zijn zaakjes op orde krijgen. Vandaag kregen we nog maar eens een nieuwsbericht over een oplichtingszaak die de staat verschillende miljoenen euro’s heeft gekost. Het gaat om een mensen die de sociale kas van IKA via elektronische weg hebben opgelicht voor wellicht minstens 300 miljoen euro. Online gaven ze aan dat ze werknemers tewerkstelden en verzekerden op zowel echte als verzonnen projecten (bouwwerken enz.).  Ze maakten overeenkomsten met werknemers die hun sociale bijdragen van IKA kregen, maar daar in de praktijk niet voor werkten. De verzekerden betaalden gewoon de werkgevers een bepaald bedrag onder tafel voor deze “diensten”. Naar verluidt zouden bijna 50.000 mensen op deze manier zijn verzekerd voor werk dat ze niet hebben uitgevoerd terwijl bouwondernemingen het geld incasseerden dat ze voor deze “dienst” vroegen.

6 thoughts on “Schuld aflossen

  1. εισαι σε σωστο δρομο, να τον ακους τον Μανωλη τον Γκλεζο.ξερει τι λεει.
    για δες μπας και μπορεσεις να απαντησεις καμμια απ αυτες τις ερωτησεις
    http://okitkort.blogspot.com/2011/01/blog-post_7709.html

  2. je vergeet dat de Nazis ook veel oudheiden hebben gejaat dat nog niet terug zijn en daar van is de waarde niet te zeggen.

  3. kan er iemand mij uitleggen hoe zo’n euro-obligatie werkt?

  4. @Hans, euro-obligaties zijn in wezen schuldbewijzen van leningen die op internationale schaal worden uitgegeven door een groep van banken, overheidsinstellingen of ondernemingen. Dus dergelijke obligaties worden in verschillende landen tegelijk uitgegeven. De munt waarin is niet noodzakelijk deze van de emittent of het land van uitgifte. Een euro-obligatie is bijgevolg niet noodzakelijk in euro (dat zal enkel zo zijn bij uitgifte door een land uit de eurozone, dan betreft het eigenlijk een euro-euro-obligatie).
    De belegger in euro-obligaties ontvangt een periodieke coupon en de terugbetaling van zijn inleg op een welbepaalde vervaldag.

  5. Ik heb gisteren persoonlijk kennis gemaakt met IKA Volos , een enorm gebouw , 5 verdiepingen hoog , vol kantoren en veel volk over de vloer.
    Vermits ik geen ervaring heb met deze instantie,had men me richtlijnen gegeven die zelfs een klein kind kon volgen met afdelingen,verdiepingen,nummers van kantoren,enz.
    Ik kon nl 270Euro terug trekken en daarvoor moest ik er persoonlijk naartoe . Ik had vrije tijd en ging me dus niet zenuwachtig maken want er wordt daar nogal wat geroepen en gevloekt door boze lieden omdat alles zo traag en ingewikkeld is .Ik vond het dus een klucht , vooral dat de bediende niet weet wat een paspoort is en moest haar helpen bij het vinden van nummers en namen . Ze heeft m’n heel paspoort doorbladerd waarschijnlijk in de hoop iets te vinden dat verstaanbaar was voor haar?
    Dan moest ik ook een verklaring opstellen dat de ‘Nebulisator’ voor persoonlijk gebruik is en dan weer zo’n achterdochtige blikken omdat we geen huisnummer hebben en daarbij met een onuitspreekbare familienaam .Een vriendelijke glimlach en een grapje doen wonderen tussen al die zuurpruimen . Niemand kon geloven dat ik er op een uur tijd al buiten was want ik moest langs 4 kantoren en daar kan je een morgen aan opofferen.Ik moet zeggen dat ik heel beleefd geholpen geworden ben want je hoort nogal wat geschiedenissen over die dienst maar wat ik wel schokkend vind , is dat zwaar gehandicapte mensen zelf aanwezig moeten zijn. Ze worden wel vergezeld van familieleden die over en weer rennen en hen dan op het crusiale moment tonen en handtekeningen zetten.Sommigen gaan een serienummer trekken voor iemand anders die niet zoveel wachttijd kan verspillen . Alles enorm ingewikkeld . Is dat misschien DE goede uitweg om centen achterover te slagen? Hoe verwarrend,zoveel batiger voor oplichting.
    In Volos , heeft een inner van IKA bijdragen,miljoenen (DRS) op zak gestoken en mensen kwamen tot ontzettende uitkomst dat ze al jaren geen bijdragen meer betaald hadden.
    Hoe was het mogelijk dat de man al die jaren geen balans van inkomsten aan IKA aangeboden heeft ? Hij is tegen de lamp gelopen want hij liep er zowat miserabel bij toen hij ging innen maar ‘s avonds feeste hij royaal in taveernes in sjieke uitzet,z’n dame met juwelen en bontjassen !?!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *